JESENSKI UDAR SCIENTOLOGA NA ZDRAVLJE CIJELE PLANETE

ZA JESEN SPREMAJU DOSAD NAJVEĆI UDAR NA MENTALNO ZDRAVLJE ČITAVE PLANETE: Upoznajte se sa opasnostima koje nosi scijentologija!
Scijentologija na prvi pogled ima sve što ima religija. Ima obrede, simbole, nedjeljno Bogoslužje… Međutim da bi se imalo Bogoslužje, u toj riječi treba- Bog. Naime, scijentologija nema nikakvo vjerovanje niti ikakvih dodirnih točaka sa transcedentalnim u bilo kojem smislu. Ne spominje se Bog, niti spasenje… ništa!  Postavlja se pitanje da li religija nužno mora imati vezu sa transcedentalnim? Pa odgovor je… da!

Naime, ako postavimo scijentologiju naspram recimo komunizma kao ideologije… i komunizam ima simbole, ima čak i svoje apostole (Marx, Engels, Lenjin), ima svoj konačni cilj (besklasno društvo), ima svoju svetu knjigu (Manifest), ima svoju filozofiju… ali nema vezu sa transcedentalnim i zato nije religija nego ideologija.

U scijentologiji se  nigdje ne spominje niti se ona dodiruje sa duhovnosti. Citiramo zakljucak jednog fratra koji se susreo sa jednim pripadnikom scientološke crkve:“Scijentologija nije religija (jer nema nikakvu vezu sa transcedentalnim), a svojim sljedbenicima manipulira tako što su otkrili neku psihološku tajnu.”

Scientologija i nastanak

Većina je upoznata sa činjenicom ko je ustvari utemeljitelj scientologije. Pomenutu titulu, dakle ponio je američki pisac naučne fantastike. Radi se o  L. Ron Hubbard-u. Početkom 50-tih godina, on je izdao knjigu „Dianetika“. U knjizi su predstavljena saznanja koja je Hubbard prikupio, vezana za ljudski mozak, svijest…

Nakon što je „Dianetika“ postigla uspjeh, Hubbard pokreće organizaciju, koju ubrzo kako bi izbjegao plaćanje poreza, registrira kao crkvu i naziva je scientološkom crkvom. Tokom 30 godina (od 50-tih do 80-tih) piše dosta knjiga o ovoj temi (vjerovatno su većinu napisali i njegovi sljedbenici), a scientologija polahko prerasta iz jedne takoreći benigne psihoterapeutske škole u nazovi „pravu sektu“. Ron Hubbard doživio je moždani udar na svom posjedu Blue Bird 1986. godine. Umro je sedam dana poslije, a tijelo je kremirano i pepeo raspršen u moru. Naslijedio ga je David Misacavigeu u dosta čudnim okolnostima u kojima su pojedine scijentološke ličnosti otišle sa scene ili nestale na neko vrijeme ili ipak zauvijek. Nasljednici su proganjanii zbog ”ispiranja mozga” i kojekakvih metoda.

Kontroverzne činjenice L. Rona Hubbarda:

– scientologiju je smatrao poslom, a ne religijom; tako ga Readers Digest citira:
„Pisati za novčić po riječi je smiješno, najbolji način za zaradit milion dolara je pokrenuti vlastitu religiju.“
njegov sin L. Ron. Jr. ga je optuzivao da ga zanima samo: novac, seks i droga;
– u jednom periodu života imao je dvije žene (bigamija) koje su tvrdile da ih je  zlostavljao;
–  L. Ronov sin Quentin je bio homoseksualac, dok mu je otac bio homofob, što je sina dovelo do teške depresije, a budući da scientologija smatra da su psihijatri i lijekovi koje prepisuju lažni, sin nije imao izlaza. Na kraju, umro je pod sumnjivim okolnostima, čudno samoubojstvo.
razvio je metodu imena „ Pravedna igra“ (Fair game), kojom poziva scientologe  da čine kriminalna djela, da zavaravaju i lažu kako bi načinili fizičku, psihičku ili materijalnu štetu osobama koje kritiziraju ili na neki drugi način žele nanijeti zlo scientologiji;

Kult ličnosti

U sekti vlada apsolutni kult ličnosti L.Ron Hubbarda, nazivajući ga „Najvećim prijateljem kojeg je čovječanstvo ikad imalo“. Moglo bi se reći da ga smatraju nekom vrstom božanstva na Zemlji.

Dakle osim što je sporna „nova (moderna) religija“, sporno je i njeno djelovanje, ali idemo redom.

Scientologija i rasprostranjenost

Pretpostavlja se da ova „nova religija“ ima nekoliko miijuna članova. Naime, radi se o cifri od 8 miliona, dok im je „zapovijedni centar“ jedna velika luksuzna jahta koja krstari svijetom. Prema, nezvaničnim informacijama koje su se našle u medijima, na njoj živi i radi 400 najviših čelnika sekte.

Širi se velikom brzinom po cijelom svijetu, u nekim državama više, u nekim znatno manje, a najviše članova ima u SAD-u. Naime, prema popisu od 2009. godine u Americi 25.000 je pripadnik ove religije.

Kao religija scijentologija je priznata jedino u Sjedinjenim Američkim Državama putem ustavnog prava na slobodu vjeroispovijesti koja je sadržana u prvom amandmanu američkog ustava. U Australiji scijentologija nije dobila pravo upisa u registar vjerskih zajednica, ali ga je ostvarila u Španjolskoj gdje ga je odobrio Vrhovni sud. U zemljama Balkana je priznata kao dobrotvorna religijaska zajednica, isto tako i u Nizozemskoj, Mađarskoj, Portugalu, Švicarskoj, Kazhstanu, Kirgistanu, Meksiku, Indiji, Albaniji, Sloveniji, Japanu, Švedskoj, Austriji, Novom Zelandu i Francuskoj.

Šta „nova religija“ propagira? Šta predstavlja osnovu njihovg učenja, vjerovanja?

Scientologija je prema univerzalnoj definiciji pokret ili skup vjerovanja i učenja čija se ideologija temelji na djelima američkog pisca Hubbarda.

Hubbard-ova religija propagira da se čovječanstvo mora osloboditi svog rekreativnog uma, da bi putem analitičkog uma moglo ostvariti svoje potencijale. To se, naravno, prema njihovim vjerovanjima može postići samo uz scientološku crkvu. Pri tome, žestoko se bore protiv: psihijatrija, porezne službe, neistomišljenika i sl.

Naime, prema Hubbard-u ljudski um dijeli na dvije polovice:

Čovjekov um se sastoji od analitičkog i reaktivnog uma;
Analitički um je potpuno racionalan, a reaktivni se sastoji od trauma iz prošlosti, tj. engrama. Ti engrami se rješavaju tzv. auditiranjem, što predstavlja proceduru tokom koje  klijent neprekidno ponavlja to traumatizirajuće iskustvo, sve dok ono ne izgubi svoj traumatski „potencijal“. Terapeut za to vrijeme mjeri njegove reakcije posebnim uređajem, koji registrira: pojačano znojenje, drhtanje…. Kad ovih simptoma nestane, smatra se da je osoba riješila pomenuti engram. Tada osobi preostane samo analitički um i onda dobija titulu „clear“- čist, očišćen.

Hijerarhija ?!

U scientološkoj crkvi, po važnosti osobe su rangirane piramidalno. Holivudski glumac Tom Cruise drugi je u hijerarhiji scientološke crkve, odmah ispod Davida Miscavigea, zvanično piše u biografiji iz pera Andrewa Mortona, koji se proslavio 1992. knjigom u princezi Diani.

Status u crkvi se ne dobija zaslugama kao što je u početku bilo, nego iznosom koji član „poklanja“ crkvi (npr. milijun dolara donacije kupuje dosta visoki rang u hijerarhiji scientološke crkve). Zato je scientoloska crkva  danas jedna od najbogatijih sekti na svijetu.

Cilj ne bira sredstvo

 

 

PRAVILO RONA HUBBARDA:

Godine 1974. g: “Ako se pojavi opasnost na duge staze, trebate odmah isprovocirati ‘crnu propagandu’, uništiti reputaciju odgovorne osobe, diskreditirati je i dovesti na rub egzistencije.”

Jasno je naglašeno da se za borbu svojih ciljeva služe apsolutno svim sredstvima. Tome prilažemo činjenicu da im zaista i  članstvo raste, a status u crkvi se više ne dobija zaslugama, nego iznosom koji član „poklanja“ crkvi (npr. milion dolara donacije kupuje dosta visoki rang u hijerarhiji scientološke crkve). Zato je scientoloska crkva  danas jedna od najbogatijih sekti na svijetu.

Scientologija i uticaj

Religija je tokom vremena dosta ojačala, kao i njen politički utjecaj, a pogotovo utjecaj u svijetu show business-a.

Jedna od zanimljivih stvari je ta što bilo koji član napusti pomenutu crkvu, ne smije u javnosti iznijeti nista protiv scientologije, inače u protivnom pripadnici crkve imaju dužnost da tu osobu diskreditiraju na svaki mogući način.

O kakvoj sekti je riječ, najbolje vam govori i činjenica da njezini članovi potpisuju ugovor na milijardu godina pri ulasku, kao i činjenica da u temeljnom dokumentu sekte stoji: „Cilj je da svi stanovnici svijeta postanu scientolozi.“

PRAVILO RONA HUBBARD-A:

Godine 1967.: “Neprijatelju se može oduzeti imovina ili povrijediti ga na bilo koji način bez posljedica, disciplinskog postupka ili reakcije Scijentološke crkve. Neprijatelja se može prevariti, tužiti sudu, lagati ili uništiti.”

Scientologija i skandali

Također, zanimljivo je da je ova „moderna religija“ zabranjena u Njemačkoj nakon nekoliko  skandala, slučajeva u kojima su članovi ove sekte progonili neke bivše članove i prijetili im smrću.

Izuzetno su agresivni i prodorni. Naime, budući da su uvjereni da su samo oni racionalni, a ostatak svijeta nije, pokusavaju zapravo potčiniti ostatak svijeta. Ustvari, radi se od tzv. religijsko-intelektualnom nacizmu, budući da osobe koje nisu „clear“ smatraju se manje vrijednima.

Bitno je napomenuti, da i za vrijeme života Hubbard-ovog vlasti su zabranjivale rad njegove luksuzne rezidencije. Razloga tome bilo je više, ali u osnovi se svode na kršenje ljudskih prava i zloupotrebu crkvene institucije da bi se izbjegla davanja. U to vrijeme on stvara čitavu flotu brodova kojom plovi po Mediteranu. u Sjedinjenim Državama i drugdje nastaje i njegova ”sigurnosna služba” koja se bori protiv svih napada na scijentologiju.

Isti se pripisuju međunarodnoj nacističkoj zavjeri nazvanoj “Tenyaka Memorijal” a koja je navodno povezana mreža farmaceutskih tvrtki, banaka i psihijatara u pokušaju da preuzmu svijet.

Godine 1973. izbila je prva velika afera poznata kao ”Snjeguljica program” kada je od strane sljedbenika u SAD-u izveden pokušaj da se iz državnih institucija, računajući tu i FBI, ukrade oko 90.000 stranica negativnih po prirodu i djelatnost ove crkve. Ubrzo se na taj skandal nadovezalo i francusko sudstvo osudivši Hubbarda za nelegalnu zaradu. Veliki skandali potresli su u Njemačku gdje su članovi ove vjerske skupine također manipulirali osjetljivim podacima od državne važnosti.

Nedavni razvod najeksponiranijeg pripadnika pomenute crkve, te svjetski poznatog glumca Toma Cruisa od njegove supruge Katie Holmes koja više nije mogla izdržati uplitanje ove crkve u odgoj njihove djece i intimni život, napunio je stranice svih svjetskih magazina. Ali, prava se epidemija interesa ali i kritike scijentologije očekuje na jesen kada je najavljena promocija holivudskog filma ”The Master” kultnog režisera Paula Thomasa Andersona koji je s filmom ”Bit će krvi’ ‘ (There Will Be Blood) 2007. godine nominiran za Oskara.

Scientologija i celebrity

Cilj scientologije je društvo bez nasilja, kriminala, narkomanije. To su pozitivne stvari koje privlače čovjeka današnjice, osobio one koji su izgubljeni u religioznom pogledu. Scientološka crkva zato privlači bogate i slavne, Ima mnoge ustanove, brodove, putuju po svijetu, organiziraju putovanja, vrlo su bogati.“, objašnjava katolički teolog prof.de.sci. Adalbert Rebić

Neke od najeksponiranijih lićnosti scientološke crkve su: Tom Kruise, Will Smith, Jada Pinket- Smith, John Travolta, Julia Migenes, Chick Choréa…

Scientologija i metode

Osim metafizičkih teorija i nekih psihoterapeutskih metoda, bave se i tretmanom ovisnika stvarajući zajednice poput „Narconona“. Takve zajednice, ne uspijevaju izliječiti ovisnike, već im ispiru mozak pretvarajući ih u „nove sektaše“.

Scijentologija pretpostavlja da je čovjek duhovno biće, thetan, koje se kroz procese ”čišćenja” oslobađa i postaje sve savršenije i slobodnije.

Vremenom se ova praksa razvila u veliki pokus tehničkih i praktičnih zapisa i pravila, a osnovni fenomen bio je e-metar kojeg je 1952. godine predstavio sam Ron Hubbard. Za razliku od detektora laži ovaj stroj je po scijentološkim vizijama neka vrta ”detektora istine” i nadopuna već poznatoj dijanetičkoj praksi ”čišćenja svijesti”. Spravu je izmislio nadareni inženjer Woltoni Metison i on funkcionira kao napravu koja funkcionira putem električne energije. Po mišljenju stručnjaka iz Sveučilišta u Tubingenu, riječ je tek o jednoj nedostatnoj spravi za ”mjerenje električnog otpora kože”.

Kako god bilo scijentologija svoj put započinje davne 1952. godine kao udruga koja funkcionira na principu franšize, a rezidenti koji preuzimaju Hubbardov nauk, daju mu desetak posto od zarade. Cijela stvar se početno reklamira kao nauka i samo-pomoć, da bi već 1953. bile registrirane tri crkve (Crkva američke znanosti, Crkva duhovne znanosti i Scijentološka crkva) koje osnivaju Hubbard, njegova supruga Mary Sue i Galush. Godine 1954. Hubbard dobiva parnicu protiv milijunaša Dona Purcella kojom mu je vraćeno autorstvo na dijanetiku. Sada brojne dijanetičke zajednice postaju dijelovi nove scijentološke konfesije pa Hubbardovi prihodi rastu.

On stvara novu organizaciju koja nije nimalo volonterska  kakva je bila u svojim počecima ona dijanetička. Samo u 1957. godini iz bruto prihoda crkve koja se širila procjenjuje se da je zaradio 250.000 dolara, pa tako 1959 godine kupuje izdanje Saint Hill Manor iz 18. stoljeća u Sussexu, Kuća je postala na neko vrijeme Hubbardovo prebivalište i međunarodni trening centar za scijentologe.

Stiže kontraverzni film o scientologiji

Za jesen je najavljena promocija holivudskog filma ”The Master” kultnog režisera Paula Thomasa Andersona koji je s filmom ”Bit će krvi’ ‘ (There Will Be Blood) 2007. godine nominiran za Oskara. Film podsjeća na rane dane ekscentričnog osnivača scijentologije L. Rona Hubbarda.

Glumac Philip Seymour Hoffman glumi glavnog “junaka”

Celebrity scientolozi, kao što su; Tom Cruise i John Travolta su se već javno oglasili da se ne slažu sa nekim dijelovim prikazanim u filmu, ali bilo kako bilo, jasno je da će film otvoriti mnoga pitanja o karakteru i kultu koji nalaže ova “nova religija”.

Njen utjecaj je ogroman zbog medijske podrške, te svjetski poznatih filmskih zvijezda koje je slijede. Kod nas scijentologija postaje prisutna osamdesetih godina u fragmentarnim oblicima da bi se prvo sramežljivo, a onda i javno predstavila tek nedavno, 90-tih godina prošlog vijeka.

Sanida ĐUDERIJA/Doznajemo.com

Odgovori

Skip to content