„S margine političkoga spektra“ – BiH – Izborna krađa odobrena od EU-a

Završili su izbori u BiH, sve je ostalo po starom, Bošnjaci su po četvrti put Hrvatima izabrali predstavnika. Plenkovićeva potrčkala govore i pišu o uspjehu Plenkovićeve politike jer je Schmidt doni neku problematičnu odluku koja Hrvatima ne garantira ništa. Taj isti Schmidt nije napravio ono što je morao, morao je poništiti odluke prijašnjih predstavnika po pitanju izbornoga zakona i tada bi mogli govoriti da ima nekog pozitivnog pomaka.

Prema izvješću CIP-a od 6. 10. 2022. u 14,53 sati kandidat Demokratske fronte Željko Komšić i dalje vodi u borbi za hrvatskog člana Predsjedništva BiH sa 201.408 ili 54,57 posto glasova, dok je njegov protivkandidat iz HDZ-a Borjana Krišto dobila podršku 167.656 birača ili 45,43 posto.

Prema izvješću CIP-a u Cazinu je za Komšića glasalo 4263 glasača (23,12%), a za Krišto 25 glasača (0,14%). Prema popisu stanovništva iz 2013. godine u Cazinu živi 320  (0,5%) Hrvata pa je jasno da su Bošnjaci birali hrvatskog predstavnika. U Kalesiji je za Komšića glasalo 2785 glasača (21,28%), a za Krišto 23 glasača (0,18%). Hrvata u Kalesiji ima 20 (0,06%) pa je jasno da su Bošnjaci birali hrvatskog predstavnika. Navedeni primjeri pokazuju kako su Hrvati pokradeni na izborima.

Da je Christian Schmidt pošten i pravedan on bi kao visoki predstavnik suspendirao (ima faraonske Bonske ovlasti)  Željka Komšića kao hrvatskog predstavnika jer su ga izabrali Bošnjaci, a ne Hrvati. Radi se o krađi!  Drug Christian Schmidt ne će iskoristiti svoje ovlasti i suspendirati Željka Komšića iako bi to trebao napraviti jer se radi o očitoj krađi. Jasno je da je Christian Schmidt potrčko koji provodi politiku onih koji favoriziraju Bošnjake, koji negira Daytonski sporazum i Washingtonski sporazum.

Galamdžija s Pantovčaka optužuje Plenkovića i ministra vanjskih poslova da nisu napravili ništa zaboravljajući da on kao premijer i njegova ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić nisu napravili ništa po pitanju položaja Hrvata u BiH, nisu tražili da se ponište sramotne odluke visokog predstavnika Petritscha već su radili protiv Hrvata u BiH.  

Milanović o izborima u BiH: „Fijasko i sramota za Hrvatsku, spomenik hrvatske pasivnosti, traljavosti, kukavičluka.“ Drug Milanović je djelomično u pravu, zaboravio je kazati da su on i njegova ministarka spoljnih poslova također sudjelovali u podizanju spomenika hrvatske pasivnosti, traljavosti i kukavičluka, a moglo bi se kazati i izdaje. Krivi su kao i Plenković i njegov ministar Grlić Radman jer nisu srčano branili prava Hrvata temeljem Daytonskog sporazuma čiji je potpisnik Republika Hrvatska. Dopustili su da visoki predstavnik diskriminira Hrvate u BiH tijekom 8 godina (za drugih 8 godina krivi su drugi iz HDZ-a i SDP-a) ukupno 16 godina i da Bošnjaci 4 puta nameću Hrvatima predstavnika koji mrzi Hrvate i koji osporava konstitutivnost Hrvata u BiH!  

”Parlamentarna skupština BiH uporno odbija pretočiti u propis presudu Ustavnog suda kojom bi se onemogućila krađa, međutim kako ovi imaju većinu, unitaristi neće. Što može visoki predstavnik – upravo to. Ja sam ga pozivao da to napravi, na vrijeme, prvi, nisam pobjegao dva tjedna prije izbora u New York kao Plenković i pred praznom dvoranom rekao da bi ovaj trebao iskoristiti svoje ovlasti. Rekao sam kako bi ih trebao iskoristiti. Naravno Plenković nema nikakvog utjecaja i nitko ga ništa ne pita” kazao je Zoran Milanović zaboravljajući navesti koliki je njegov utjecaj i tko je njega nešto pitao.

Mora se priznati poraz Plenkovića jer tijekom 6 godina nije uspio saveznicima, partnerima objasniti kakav je položaj Hrvata u BiH, nije im uspio objasniti da je Hrvatska potpisnica Daytona, da je Dayton izigran odlukama visokih predstavnika i da sve treba vratiti na početak. Također, nije imao čvrst stav u obrani Hrvata u BiH i strateških interesa Republike Hrvatske. Republika Hrvatska potpisnica je Daytonskog sporazuma, zahvaljujući Hrvatskoj zaustavljen rat u BiH pa Hrvatska ima pravo i dužnost tražiti da se Daytonski sporazum poštuje. Hrvatska država (Vlada, Predsjednik, Sabor) nije odlučno branila interese Hrvata u BiH i zbog toga treba prozvati Plenkovića i njegova ministra vanjskih poslova te Milanovića i njegove suradnike. Da se hrvatska Vlada (država) odlučno postavila moguće da bi rezultat bio isti ali tada bi Vlada mogla kazati da je napravila sve što je mogla, ovako moramo primjetiti da Vlada nije napravila ono što je trebala i mogla.  

Za situaciju u BiH, ponašanje visokih predstavnika, odgovorna je međunarodna zajednica  koja je dopustila rušenje Daytona i diskriminaciju Hrvata. Njemačka, Velika Britanija, Nizozemska (i drugi) su odgovorne za postojeće stanje u BiH, oni su omogućili faraonske Bonske ovlasti kojima je omogućeno diskriminiranje Hrvata. Njemačka politika otvoreno je podržala Bošnjački koncept i bila protiv ravnopravnosti Hrvata u BiH pa Plenković nije mogao puno napraviti. Plenković nije napravio dovoljno, da se borio srčano i pao nitko mu ne bi prigovorio ali on se nije srčano borio za Hrvate u BiH. On je s Čovićem u Mostaru rješavao položaj Hrvata u BiH umjesto da je to radio u Londonu, Parizu i posebno u Washingtonu.  Mediji javljaju kako je Plenković komentirao odluku visokog predstavnika: „Hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuo je u ponedjeljak kako je odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta o promjeni izbornog zakona BiH “mudra” i u interesu bosanskohercegovačkih Hrvata, napomenuvši da u ovom trenutku Schmidt više od toga nije mogao napraviti.

Premijer brani Christiana Schmita i kaže da nije mogao napraviti više što je upitno. Visoki predstavnik Schmidt (upitnog legaliteta) nije obavio ono što je morao. Budući da je Bošnjačka strana opstruirala sve razgovore o izbornom zakonu potrčko Schmidt morao je dva mjeseca prije izbora promijeniti izborni zakon, ukinuti odluke bivših visokih predstavnika i spriječiti novu krađu, spriječiti da Bošnjaci po četvrti put (tijekom 16 godina) izaberu Hrvatima predstavnika. Schmidt je potrčko, ne radi on ništa na svoju ruku već radi ono što mu narede. BiH je pokazatelj dugogodišnje loše politike EU-a, pokazatelj pokvarenosti, nedosljednosti i nepoštivanja demokratskih načela i ugovora od strane vodećih država EU-a. Da je Njemačka htjela da se izborni zakon donese ili vrati na stanje prije 2006. onda bi drug Schmidt to napravio, ali Njemačka dugogodišnja politika je protiv Hrvata u BiH. Visoki predstavnici su provodili politiku Njemačke, Velike Britanije, Nizozemske, Turske i drugih.

Nažalost, Milanović vodi neku svoju politiku, koja slabi položaj RH, umjesto da zajedno s Vladom brani hrvatske nacionalne interese on kritizira svaki (dobar ili loš) potez Vlade. Turski predsjednik je prije izbora došao dati podršku Bošnjacima, došao podržati diskriminaciju Hrvata u BiH. Slijedećeg dana ga je ugostio predsjednik Milanović umjesto da je naprasno otkazan dogovoreni posjet kao znak odlučnog stava RH da ne pristaju na takvo ponašanje Turske i drugih koji diskriminiraju Hrvate u BiH. S kojim pravom se Turska mješa u izborni proces u BiH, a Hrvatska kao potpisnica Daytona to ne bi smjela?

Pred izbore ove godine peta kolona u Hrvatskoj (Vesna Pusić, Ivica Puljak, Ranko Ostojić i drugi) javno je podržala bošnjačke stranke u BiH koje žele ukinuti konstitutivnost Hrvata u BiH.

Vrijeme će pokazati što znače Schmidtove izmjene ali ne treba očekivati ništa dobroga za Hrvate.

Željana Zovko: “Tek sad predstoji velika borba – konačan dogovor za izmjenu izbornog zakona”

Ivo Lučić: “Iluzorno je očekivati da će se domaći političari nešto dogovoriti, zato je značajno vraćanje međunarodne zajednice na scenu”

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/raspudic-o-izborima-u-bih-za-komsica-su-glasali-bosnjacki-sovinisti-becirovic-dovoljno-je-pogledati-sto-je-radio-na-prosvjedima-1229254

Cirkus u Saboru

U Lijepoj Našoj sve po starome, umjesto strukturnih reformi građani Hrvatske su svjedoci prepucavanju visokih dužnosnika, svjedoci opstrukcije funkcioniranja državnih službi, svjedoci igrokaza cirkusanata u Saboru, svjedoci podvala, laži, cenzure u mainstream medijima itd.

Cirkusanti su u Saboru organizirali saslušanje druga Dragana, osumnjičenog i optuženog za korupciju, po pitanju korupcije u INA-i. O korupciji nismo čuli ništa niti smo dobili neke dokaze. Drug Dragan se prikazao kao „veliki borac“ za Hrvatsku koji je sa zakašnjenjem od nekoliko godina otkrio što su strateški interesi Hrvatske. Dok je bio direktor JANAF-a to nije znao pa tada nije javno kazao da Vlada i drug Plenković rade protiv strateških interesa RH. Drug Dragan je govorio o zatvaranju Sisačke rafinerije ali nije pokazao nikakve dokaze za svoje tvrdnje. Saborski cirkusanti su oduševljeni svjedočenjem Uskokovog optuženika, druga Dragana, pa su izjavili da je HDZ potučen do nogu. Nije smješno već je tragično da narod plaća te cirkusante. Uzrok zatvaranja Sisačke rafinerije treba tražiti u prodaji INA-e MOL-u, gospodarskoj politici MOL-a, a to nema nikakve veze sa Draganom, „velikim  borcem“ protiv  korupcije.  

Budalama nije jasno da MOL kao većinski vlasnik ima potpunu kontrolu nad upravljanjem u INA-i i da će štiti svoje poslovne interese. MOL kao većinski vlasnik procijenio je da je neisplativo Sisačku rafineriju modernizirati i pokrivati njene gubitke. MOL nije vodio niti danas vodi računa o strateškim interesima Hrvatske već gleda samo svoj poslovni interes. Da je Račanova vlada vodila računa o strateškom interesu RH ne bi prodavala INA-u, isto tako da je Sanaderova vlada vodila računa o strateškim interesima MOL ne bi ima većinski paket dionica. Da je skojevka Kosor vodila računa o strateškim interesima ne bi pozvala branitelje da MOL-u prodaju svoje dionice i tako omoguće MOL-u da postane većinski vlasnik. Antikorupcijsko vijeće je skup diletanata koji ne razumiju kako funkcioniraju velike kompanije, kako se u složenim vlasničkim odnosima donose odluke itd.  MOL je kao većinski vlasnik, gledao svoj poslovni interes, odlučio zbog gubitaka zatvoriti Sisačku rafineriju pa je na saslušanju spomenuti Memorandum nebitan. MOL i INA su postigli sporazum, a Vlada je dala formalnu suglasnost.  

 

Istraživački novinar Gordan Malić  okarakterizirao je MOST kao skupina beskrupuloznih amatera nesposobnih da prepoznaju kriminal, a kamoli da se protiv njega suvislo bore.“

Malić još naglašava činjenice: „Aferu s plinom u INA-i otkrili su Porezna uprava i Ured za sprječavanje pranja novca, a ne banke koje po defaultu šalju podatke s računa svojih klijenata (jer tom se logikom zasluge za otkrivanje lopovluka mogu pripisati i onima na čiji je račun položen novac). Kriminal su otkrili službenici Ministarstva financija. Ne ‘neovisna istražna’, nego upravo ‘ovisna’ vladina tijela. U korupcijskim radnjama uhvaćen je član vladajuće stranke….“

 

Kada cirkusaniti (Antikorupcijsko vijeće) završe sa saslušanjima što će onda: uhititi, osuditi, oduzeti imovinu, zabraniti daljni rad „optuženima“ u državnim službama…? Ništa od navedenoga, mogu podnijeti kaznenu prijavu Policiji, DORH i sličnim službama. Ne mogu cirkusanti zamijeniti Policiju, Tužilaštvo i Pravosuđe pa su njihova saslušanja beskorisni igrokazi samoljublja, igrokazi klevetanja i laganja. To je to i ništa više!

Za loš upitnik DZS-a „krivi“ građani  

Čelni ljudi Državnog zavoda za statistiku (DZS) su na konferenciji za novinare optužili građane da su se loše popisali zaboravljajući da nije problem u građanima već u lošem upitniku DZS-a. Pitanja o vjerskoj pripadnosti bila su nejasna i nedorečena pa se radi o propustu, nestručnosti DZS-a. Ravnateljica DZS-a je na konferenciji za novinare bila bahata zaboravljajući da je plaćaju građani RH. Ima plaću od 20.500 kuna neto (Jutarnji list).

“Prema vjerskoj pripadnosti, katolika je 78,97%, pravoslavaca 3,32%, muslimana 1,32%, osoba koje nisu vjernici i ateista ima 4,71%, dok se 1,72% osoba nije željelo izjasniti na pitanje o vjeri.”

No, brojku od 78,97 % katolika u Hrvatskoj demantira tablica objavljena u detaljnoj prezentaciji o rezultatima popisa, koja je također objavljena na stranicama Državnog zavoda za statistiku. Evo tablice:

Ona, naime, također navodi podatke: katolici – 78,97 %, no poslije navodi i kategoriju “ostali kršćani” – 4,83 % uz koju stoji napomena: “U ostale kršćane uključeno je 96,47% osoba koje su se na pitanje o vjeri izjasnili kao kršćani, a od čega se na pitanje o vjerskoj zajednici 87,26% izjasnilo da pripada Katoličkoj crkvi (…)”. Dakle, jedan dio onih koji su se izjasnili kao katolici, tj. jasno izrazili svoju pripadnost Katoličkoj Crkvi, uopće nije svrstan u kategoriju “katolici”, nego u kategoriju “ostali kršćani”.

Kada se ovi “izbačeni” katolici pribroje službenoj kategoriji koja bi trebala prikazivati broj katolika, dobiva se brojka od preko 83 % katolika ali ravnateljica DZS-a to negira! Zbog nedorečenog i nejasnog upitnika (kojega ravnateljica brani) te arogancije trebalo bi smijeniti ravnateljicu DZS-a!

https://narod.hr/hrvatska/dzs-za-svoju-losu-analizu-podataka-o-broju-katolika-na-popisu-optuzio-gradane-da-su-se-sami-lose-popisivali

https://narod.hr/hrvatska/kontradiktorni-podaci-dzs-a-o-broju-katolika-losa-priprema-metodologije-ili-nesto-drugo

https://narod.hr/hrvatska/cak-83-gradana-izjasnilo-se-kao-katolici-zasto-dzs-ovo-izvjesce-to-ne-pokazuje

Foto: Internet, 24 sata, narod.hr, inavukic.com

Dr. Marko Jukić

 

Skip to content