Rusija novim otkrićem postaje novi geopolitički vladar?

RUSI OTKRILI NAJVEĆE SVJETSKO NALAZIŠTE DIJAMANATA – Svjetsku geopolitičku scenu uvelike bi moglo promijeniti novo otkriće.

 

Naime, Rusija je objavila otkriće bilijuna karata dijamanata u krateru asteroida na području istočnog Sibira poznatijem po imenu Popigai Astroblem.

Rusi su otkrili nalazište još 70-tih godina prošlog stoljeća ali nisu objavili kako ispod kratera (35 milijuna godina starosti i dužina 62 metra) leži dijamantno polje s bilijunima karata dijamanata. Ono je dostatno za 3.000 godina konstantnog priljeva u globalno tržište. Pitanje koje se postavlja je zašto nisu ranije iskorištavali ovo nepresušno vrelo novaca?

Industrijski dijamant

Popigai dijamanti su poznati kao ‘udarni’ zbog nastanka tijekom sraza asteroida u grafitno polje ili zbog svog svemirskog podrijetla. Dijamant je najtvrđi mineral u prirodi, ima najveću temperaturu tališta, toplinsku vodljivost i najnižu molarnu entropiju. Na Mohsovoj skali tvrdoće zauzima najviše mjesto – tvrdoća broj 10.

Odgovor nije zavjerenički, nego pragmatički – SSSR je već obavljao velike operacije s dijamantima u Mirnyju u Jakutskoj oblasti pa su pomoću toga ionako kontrolirali svjetsko tržište. Ovo im je figurativno služilo kao ‘as u rukavu’. Kako su iznimno jaki i u proizvodnji umjetnih dijamanata u potpunosti će preuzeti primat u industriji i znanosti. Znanstvenici su već potvrdili da su Popigai dijamanti dvostruko čvršći od običnih te će biti iznimno korisni u proizvodnji.

Voditelj istraživanja dr. Pokhilenko tvrdi kako su ‘količine super čvrstih dijamanata do deset puta veće od svih poznatih svjetskih rezervi’. Dodao je kako su najveće dosadašnje rezerve u Jakutskoj oblasti iznosile svega ‘milijardu karata’.

Najveće znanstvene i korporativne tvrtke bit će najvjerojatniji kupci ovog materijala, a uski rusko-kineski trgovinski interesi ipak neće stajati na putu novih transakcija koje će Rusi gotovo sigurno obavljati s cijelim svijetom. Ovakva nova saznanja bi u konačnici Rusiju mogla pogurati u najvećeg svjetskog diva kroz narednih pedeset godina, te prekrojiti ionako složenu svjetsku geopolitičku i interesnu mapu.

Ratko Martinović/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content