Tribina u Makarskoj: Vjera i Dom

GOVORNICAHRVATSKO KULTURNO VIJEĆE i Ivo Dužević Vas pozivaju na tribinu koja će se održati u Vatrogasnom domu u Makarskoj, u ponedjeljak, 17. rujna 2012. s početkom u 19,00 sati. Predmet našeg razgovora ovaj put biti će

 

Vjera i Dom

Uvodničar: Ante Lauc
Voditelj: Ivo Dužević

Danas je moguće čuti svjedočenja o beskrajnom nizu hrvatskih mučenika koji su za Boga i Hrvatsku žrtvovali doslovno sve tvarno, ovozemaljsko, čak i vlastite živote. Još takoreći jučer, u Domovinskom ratu, borili smo se i ginuli sa krunicom u ruci. I izborili pobjedu, stekli slobodu.{jathumbnail off}

Danas se rat nastavlja drugim sredstvima. Nas se psihologijski sustavno oblikuje da svoje misli, vrijeme i energiju posvetimo isključivo sebi, vlastitom uspjehu, zadovoljstvu, užitku. Teško možemo razaznati prljavu igru sotoninih sljedbenika koji su nam takav svjetonazor ucijepili tako da više niti što suštinski razmišljamo, niti osjećamo a kamoli žrtvujemo, pogotovo ne za vjeru i Dom. Očekujemo i stremimo samo vlastitoj koristi uglavnom bez rada. Ono bolje u nama, duhovno, Božje, se sustavno potiskuje, suzbija ili pak otvoreno progoni.

Danas svi govore o krizi, gospodarskoj prije svega ali rijetki su oni koji njen uzrok i temelj vide upravo u području vjere i duhovnog. A upravo o ovim njenim sastavnicama, ovakvom razumijevanju njene biti kao preduvjetu izlaska i svekolikog napretka Lijepe naše, govorit će nam naš uvodničar.

Prof. Ante Lauc doktor je znanosti, umirovljeni je profesor Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku na predmetu “Metodologija društvenih znanosti”. Svoj projekt sinergije tri kapitala počeo razvijati još 1962. godine, kao student. Ova je tema sržna u njegovom znanstvenom radu u sklopu kojeg je postavio jednadžbu kojom je teorijski prikazao kako moralni, intelektualni i socijalni kapital mogu Hrvatsku izvući iz gospodarske i političke krize. Također je voditelj znanstveno – istraživačkog projekta “Sinergija ljudskog, fizičkog i financijskog kapitala za autopoietični razvitak”, koji je odobren od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Pozivamo sve ljude dobre volje bez obzira na stranačku pripadnost, odnos prema nacionalnom ili svjetonazor, na otvoreni razgovor. Željeli bi da svojom nazočnošću doprinesete značaju naše govornice te da se, po mogućnosti, i sami uključite u raspravu iznoseći vlastita iskustva, mišljenja, uvjerenja kako bi kroz slobodan razgovor svi zajedno gradili bolje i iskrenije odnose u društvu.

Također, molimo one koji bi bili voljni biti uvodničarem na nekoj od budućih govornicâ, da se jave voditelju tribinâ, dr. Ivi Duževiću putem E-pošte na ivo.duzevic[pri]net.hr ili na tel. 611-827. One koji bi htjeli primati pozive, molimo da nam pošalju vlastite E-adrese.

Radujemo se Vašem dolasku.

Odgovori

Skip to content