Brian Gallagher: Haaška presuda podvrgnuta je kritikama bez presedana

Može li se presuda u slučaju Gotovina iskoristiti protiv Britanske vojske? –  Presuda protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača od strane suda UN dočekana je s kritikom bez presedana najviših zapadnih vojnih časnika i pravnih stručnjaka.

Ta je kritika povezana sa sada neslavnim pravilom «200-metara»», na kojem počiva cijela presuda protiv generala. General Sir Timothy Granville – Chapman, nedavno umirovljeni časnik Britanske vojske u svom je izvještaju za obranu rekao da britanske operacije u Afganistanu ne dosežu standarde koje su Hrvati 1995. Implikacije su jasne.

 

Konstrukcija o ZZP-u

Hrvatska Operacija Oluja 1995. se odvijala u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama, i uz pomoć Bosanske vojske, oslobodila je velike dijelove Hrvatske i spasila je Bosnu i Hercegovinu. HaagSpriječila je pokolj nalik onom iz Srebrenice u Bihaću u Bosni. Milošević je bio pobijeđen i doveden za pregovarački stol. Srpsko je vodstvo naredilo i organiziralo odlazak svog naroda iz Hrvatske,.

Ujedinjeni narodi – Koji nisu uspjeli zaštititi Bošnjake-muslimane u Srebrenici – odredili su da je to zapravo bio «Zajednički zločinački pothvat» (ZZP), koji je koristio oružje hrvatske države za uklanjanje Srba iz Hrvatske, ZZP se temelji na hrvatskim topničkim napadima tijekom Operacije Oluja. Sudci su rekli da su granate koje su pale više od 200 metara dalje od zakonitih ciljeva bile protuzakonite. U tom slučaju je 5-6% granata palo izvan tog područja – pri čemu nisu nikoga ubile ili ranile – bilo osmišljeno da prisili Srbe da odu. Sve počiva na tom ZZP-u, bez toga sve optužbe moraju pasti, budući da je sve posljedica toga. Pravilo «200 metara» konstrukcija je sudaca u njihovoj odluci, nije spominjano tijekom suđenja, pa time generali nisu imali priliku odbaciti ga.

Točnost

General Chapman je topnički časnik koji je 41 godinu služio u Britanskoj vojsci, bio je vrhovni zapovjednik Britanske vojske u Iraku i priprema za Afganistan. U svezi Operacije Oluja kaže da dokazni materijal sugerira da su hrvatski topnici “naročito pazili”, što slijedi iz visokog udjela granata koje su pale unutar 200 metara. Uzevši u obzir stanje opreme, on čak ide tako daleko da kaže: “Po mnogo čemu je takva točnost izvanredna…”

Hrvati bili precizniji od Britanaca u Afganistanu

General Chapman je topnički časnik koji je 41 godinu služio u Britanskoj vojsci, bio je vrhovni zapovjednik uporabe Britanske vojske u Iraku i priprema za Afganistan. On je sada Master Gunner St. James Park (ceremonijalni zapovjednik Kraljevske topničke regimente ustanovljene 1678., najveće britansko priznanje za topnika, prim. prev.).

Njegove primjedbe, dane ranije ove godine u sklopu pomoći obrani (defence motion) posebno su zanimljive buduću da se odnose i na sadašnji sukob u Afganistanu. U svezi Operacije Oluja kaže da dokazni materijal sugerira da su hrvatski topnici “naročito pazili”, što slijedi iz visokog udjela granata koje su pale unutar 200 metara. Uzevši u obzir stanje opreme, on čak ide tako daleko da kaže: “Po mnogo čemu je takva točnost izvanredna…”

On naglašava da su sudci došli do svog zaključka u svezi «200 metara» nekih 15 godina nakon Operacije Oluja. U međuvremenu je bilo napredaka u topništvu koje je doseglo novu razinu sofisticiranosti. Kaže “Usprkos tim napredcima, topništvo ostaje oružje područja, a u slučaju Britanaca, oruđe u Afganistanu tipično pošalje 90% svojih granata unutar područja od 250 metara unutar svog dometa.” Uzevši u obzir da se smatra da su Hrvati postigli točnost od nekih 95% unutar 200 metara, tada je činjenično jasno da Britanske snage mogu doživjeti progon, bez obzira na njihovu savjest. Zaista, general Chapman kaže da je, “…presuda isto tako neobično nesigurna u smislu presedana kojeg nameće za uporabu neizravne vatre.” Ona može, općenito gledano, “…dovesti do ozbiljnih posljedica za zapovjednike o kojima se radi.”

Široke implikacije

Napomene generala Chapmana važne su budući da pokazuju kako britanski vojnici koji trenutno služe u Afganistan mogu biti suđeni ako se dozvoli da ostane na snazi presuda u slučaju Gotovina. Zaista, bilo je zabrinutosti u britanskom tisku o poštenju Tima za povijesne navode u svezi Iraka, kojeg vodi Britanija, koji istražuje vojnike Ujedinjenog Kraljevstva koji su služili u Iraku. Pravilo o «200 metara» moglo bi biti jednostavan temelj za progon britanskih vojnika – možda od strane tužitelja koji si žele stvoriti ime ili imaju želju pokazati svijetu koliko su Britanci ‘fer’, tj. iz političkih razloga..

Možda bi se ono čak moglo i međunarodno koristiti protiv britanskog političkog vodstva od strane sudova UN ili državnih sudova koji traže ‘univerzalnu ingerenciju? ZZP, koji je konstruiran na temelju pravila o «200 metara», zapravo je kriminalizirao hrvatskog predsjednika, ministre, pa čak uvlači i Hrvatski sabor, kao i vojsku. Hoće li britanski premijeri, bivši i sadašnji, o tome morati konzultirati odvjetnike?

Odbacivanje dokaznog materijala

Što je ICTY učinio s primjedbama generala Chapmana? 21. lipnja su žalbeni sudci odbacili prijedlog koji sadrži njegov izvještaj. Odluka je tek sada objavljena. Sudci su rekli da se dokazni materijal mogao prihvatiti na suđenju. To je komično. Kako je obrana mogla znati da će sudci izaći s pravilom o 200 metara? Je li trebala pogađati? Iako su sudci rekli da njihova odluka o dokaznom materijalu ne smije biti uzeta kao indikator konačne presude, ona ne pobuđuje povjerenje.

Žalbena odluka bit će objavljena u prosincu. Nadamo se da će sudci odbaciti presudu u njenoj cijelosti. Ako ne će, osim što će to biti loše za hrvatske generale, mogao bi to biti najmanje željeni božićni dar britanskim snagama koje služe u Afganistanu.

Brian Gallagher
Hrvatski vjesnik, 10. listopada 2012.
prijevod: D. J. L./HKV

Odgovori

Skip to content