Najmanje 99% BH Hrvata podržava Herceg Bosnu – Bošnjaci okrenuli brojeve naopačke

Jučer smo na jednom od javnih servisa, BHT televiziji, u emisiji Crta, mogli vidjeti prilog vezan za tematiku hrvatske federalne jedinice ili kako mnogi taj pojam nazivaju – trećim entietom.

Za ovu emisiju i njenog glavnog urednika može se inače reći, da, dosta korektno prikazivaju stanje u zemlji. No to im s ovim prilogom nije baš uspjelo. Na područijma koja Hrvati većinom naseljavaju: Posavina, Hercegovina i Središnja Bosna, manje ili više poznati Hrvati kao i potpuni anonimusi i marginalci, iznijeli su svoje stajalište glede ovog pitanja, kojeg njihove vodeće i najjače stranke, dva HDZ-a, zadnjih godina, svim načinima nadstoje da tematiziraju.

Nažalost, na vidjelo je izašlo nešto što se zadnjih godina uporno medijski pokušalo da naturi, a to je da se Hrvate razdijele po njihovoj regionalnoj pripadnosti. Hercegovci koji kažu “da” za Treći, Hrvati iz Središne Bosne, koji su dosta protiv toga, dok su oni u Posavini u potpunosti protiv, jer eto, oni su ioanako “prodani”. A da BHT svjesno obmanjuje javnost pokazuje i izbor sugovornika iz Posavine. Posavski sugovornici BHT-a su anonimusi s političke i društvene margine i njihovo mišljenje u Posavini ne vrijedi ni pišljiva boba i to izborni rezultati Posavske stranke u Posavini jasno i pokazuju.

Pošto se zna tko forsra ideju trećeg eniteta, nigdje da se spomene koliko Hrvata stvarno podržava tu ideju ili biraju stranke kojima je to politički cilj. Brojke su tu više nego jasne. Dva HDZ-a, čije su namjere glede hrvatskog entiteta, može se reći, svima poznate, Hrvati u Posavini podržavaju, prema zadnjim parlametarnim izborima 2010. (rezultati za županijske skupštine), s preko 84%, u županiji Središnja Bosna 90%, dok je u Hercegovini i HBŽ to preko 80% svih hrvatskih birača (zanimljivo je napomenuti da je na Referendum o neovisnosti BiH 1992. g. podržalo (samo) 63,6 % biračkog tijela). Tu su još i niz manjih hrvatskih stranaka, kojima ova ideja nije strana. Treba li tome išta nadodati? Najmanje 99% BH Hrvata ima s tim u vezi jasno opredjeljenje, koje s izbora na izbore uvijek izražavaju.

Postavlja se pitanje, kako uopće može postojati ili opstati neka zemlja u kojoj se u tolikoj mjeri zatire pravo jednog naroda na ravnopravnost, što su zadnjih mjeseci i sami vodeći bošnjački političari priznali da se čini, a što se treba promijeniti kroz naredne ustavne izmjene. S ovakvim medijskim uradkom, mora se priznati, namjere odgovornih otkrile su jedan isprobani recept iz bošnjačke ratne kuhinje, koji se Hrvatima uvijek na jedan proziran način servira, a na kojeg nikad nisu nasjeli, što se vidi po odlučnosti birača za stranke koje ih vode k jednom cilju – hrvatski entietet u jedinstvenoj BiH.

{youtube}o-MZBb7zH2c{/youtube}

Prenio: I.R.

Odgovori

Skip to content