Preokret: Ukrajina ograničava pravo na surogat majčinstvo

Ukrajina, zemlja koja je u zadnjih par godina postala važno odredište za Europljane u potrazi za surogat majkama, prošlog utorka usvojila je zakon koji zabranjuje ovu praksu državljanima drugih zemalja u kojima se ona smatra protuzakonitom, a za kojima je Francuska imala zahtjeva.

Tekst je usvojilo 250 od minimalno potrebnih 225 zastupnika. Preostaje još njegova objava/proglašenje, prije stupanja na snagu 1. siječnja 2013. Ovaj tekst određuje pravo surogat majčinstva samo Ukrainkama ili strankinjama, državljankama zemlje u kojoj ova metoda nije zakonom zabranjena.

2011. godine izbio je skandal, kada je jedan francuski par, tajno pokušao izvesti iz zemlje dvije bebe koje je rodila surogat majka, zbog nemogućnosti da to učine zakonito s obzirom na zakonski zaplet između Kijeva i Pariza. Svaki ugovor o surogat majčinstvu, zakonit u Ukrajini, u Franskoj je protuzakonit – te shodno tome ne izdaje osobne dokumente djeci rođenoj iz surogat majčinstva u inozemstu.

Francuski roditelji djece, bili su dužni platiti novčanu kaznu te nekoliko mjeseci ostati u Ukrajini prije no što njihove djevojčice dobiju ukrajinsko državljanstvo i Schengensku vizu kako bi ih potom mogli odvesti u Francusku.

http://www.udruga-bas.hr

Odgovori

Skip to content