Croatia Libertas demantira američkog veleposlanika: Osuđujemo zloporabu našeg imena

Prije tjedan dana i službeno je krenula “neslužbena” američka inicijativa za rekonstrukcijom FBIH. Upravo s tim ciljem američki veleposlanik u Sarajevu Patrick Moon obilazi političke stranke u toj državi, tvrdeći kako za tu inicijativu ima potporu nevladinog sektora koji u cijeloj BiH broji oko 8000 udruga.{jathumbnail off}

Međutim, na ovakve tvrdnje američkog veleposlanika reagirali su iz udruge Croatia Libertas.

“Povodom natpisa u medijima koji prenose izjavu američkog veleposlanika Sjedinjenih Država u BiH, gospodina Patricka Moona, kako je on zadobio potporu nevladinog sektora u BiH, pa i između ostalih i Nevladine organizacije Croatia Libertas za ustavne promjene u kojima bi se ukinule županije na štetu Hrvata u BiH, dužni smo uputiti demantij”, priopćeno je iz ove udruge.

>>Novi prijedlog preustroja FBiH: Hrvati gurnuti u Hercegovinu

Tvrde da Croatia Libertas i niti bilo koju drugu nevladinu organizaciju iz reda hrvatskog naroda, američko veleposlanstvo i Veleposlanik Moon nikada nisu kontaktirali po ovom pitanju.

“Osuđujemo zloporabu našeg imena u ovim štetnim prijedlozima kojima bh Hrvati ne dobijaju ništa. Žalosti nas činjenica da se Veleposlanik Moon konsultirao samo s nevladinim organizacijama iz reda bošnjačkog naroda u Sarajevu, a posebno nas žalosti jer nije nikoga ni kontaktirao iz reda bh Hrvata, a hrvatske stavove predstavlja kao stav bošnjačkih političkih krugova. Treba naglasiti kako američko veleposlanstvo, prema registru donacija, nikada od postojanja financijski nije podruprlo niti jednu udrugu ili organizaciju iz reda bh Hrvata što predstavlja čistu diskriminaciju”, poručuju iz udruge Croatia Libertas.

>>Odgovor Hrvata: U slučaju nametanja rješenja,  slijedi proglašenje hrvatske savezne jedinice

Iz ove udruge također poručuju kako je njihov stav o preustroju Federacije BiH od ranije poznat.

“Naš prijedlog ustavnih promjena se temelji na ukidanju županija ali i reciprocitetnoj uspostavi trećeg, multietničkog entiteta, s hrvatskom većinom kako bi se osigurala zaštita ustavnih iu konstitutivnih prava kroz srednju razinu vlasti i koji bi obuhvatio hrvatski teritorij koji smo unijeli u Federaciju BiH s pravom diskontinuiteta teritorija uz prihvaćanje odredbe kako se neće pokretati pravo na mirno razdruživanje na koje prema Ustavu BiH iz Daytona Hrvati imaju pravo sukladno UN-ovoj Povelji na pravo konstitutivnih naroda na samoodređenje”, kaže se u priopćenju Croatie Libertas.

M.J./hrsvijet.net

 

Odgovori

Skip to content