Domagoj A. Petrić: Iza kulisa – Novi glumci spremni na nastup

U Hrvatskoj, komunistička prošlost se ne kažnjava. Dapače, čak i oni koji potječu iz koljačkih obitelji a odrasli su u obilju pokrađenoga i krivotvorenoga, kao da su predodređeni da nasljeđuju jedni druge na čelnim mjestima državnih institucija i financijskih pozicija. Prema tome ne čudi da u trenucima kada tone današnja vlada u potpunom fijasku – kao kreatura Mesića, Josipovića, Milanovića, Čačića, Manolića, Pusićke i cijelog tog aparata, pristiže neka ”nova” ponuda. Na pozornicu političkoga života dolazi nova organizacija, iste ideologije. Ne zove se stranka ni partija ni koalicja, nego ”forum” sjajnih umova, koje opet država uzdržava. Najvažnje likove, međusobno povezuje crvena prošlost i jugoslavenska zahvalnost.

Tko to tamo blefira?

Na prvom javnom okupljanju tog ”foruma”, rijetke su bile hrvatske značajne pojave. Predavači su od hrvatskih stručnjaka samo pobrali stanoviti broj prijedloga, koje crveni agenti na Pantočaku i na trgu sv. Marka do sada nikada nisu prihvatili, da bi se odjednom njima mahalo kao da su proizvodi njihove mudrosti. Upravo izgleda nevjerojatno da u našoj zemlji, u kojoj je preko 600.000 Hrvata prošlo kroz političke logore i zatvore, ”forum” ignorirao sve državotvorne osobe. Organizatori nisu se mogli osloboditi likova koji su represiju nad narodom provodili. Oftalmolog Niko Gabrić, bivši predsjednik zloglasnog Saveza komunističke omladine Jugoslavije, koji se sada nudi za mjesto predsjednika Vlade Republike Hrtvatske, bio je prava zvijezda u tom društvu. Da i ne govorimo o Ivi Josipoviću, koji već tradicionalno na svakom mjestu i u bilo koje vrijeme dana ili noći, može pronači prave riječi…. za ništa ne reči. Osim onoga što svi znadu, kao što bi to mogla biti veoma mudra konstatacija da su dva i dva četiri, ili da Hrvatskoj trebaju ulaganja. Oh, mudrosti li za javnost, dok prava njegova mudrost izbija kad se klanja neumornim protivnicima hrvatske opstojnosti, i koji kao i Vesna Pusić, širi sramotu za zemlju svog rođenja. Kao primjer, spomenimo i prigodu kad je nedavno na jednom međunarodnom skupu, ministrica Vanjskih poslova bila prekinuta povikom istaknutog političara iz Europske Unije: ”Gospođo Pusić, prestanite već jednom klevetati Republiku Hrvatsku !”

Lažni ”demokrati” vrebaju iza kulisa

Iza kulisa, stotine takvih demokrata i stručnjaka čekaju svoju priliku za velik skok. Skok u unosne poslove i u aktivnu službu totalitarnih snova.

I dok se magla opasno zadržava u hrvatskom društvu, građani se pitaju gdje se nalazi i što to radi hrvatska demokratska oporba, u situaciji koja prikladna za njenu oštru kritiku i za predstavljanje nacionalne opcije. Ankete govore o novoj katastrofalnoj pobjedi kukurikavaca na lokalnim izborima, za šest mjeseci. Na osnovi čega? Na osnovi narušavanja socijalnih prilika, socijalnih prava i gospodarskih prognoza? Ili se radi o predizbornom falsifikatu, koji bi danas takvo nepostojeće političko raspoloženje trebao pretvoriti u zbilju, kroz uporno ponavljanje izopačenih ”istraživanja”?

Komunistički je posao proizvodnja lažnih poštenjačina, lažnih obećanja, lažnih statistika i anketa. Naprotiv, hrvatski je posao razotkrivanje tih njihovih laži i otvaranje puteva istini. Svakodnevno, pa čak i pod okolnostima koje ugrožavaju lagodan život. Istina se plaća mukama, ali još veće muke nanijela bi nam politička šutnja.

Domagoj Ante PETRIĆ/hrsvijet

Odgovori

Skip to content