Kad su došli po seoske liječnike, šutio sam jer nisam bio jedan od njih

MEDIJSKA PUMPANJA – Sad kad su se pojavile zanimljivije teme, smisleno je napraviti analizu privođenja jedne farmaceutske tvrtke, hapšenja njihove uprave i medijskog linča autobusa doktora. Što se tiče hapšenja onih koji su osumnjičeni za korupciju, tu nema nikakvih problema. No postoje najmanje dva očita i golema problema prema kojima je cijeli taj korupcijski slučaj kako je izložen jednostavno mizeran.

Prvo i najbitnije, ne smije biti selektivne primjene zakona. Ne smije se pohapsiti čelništvo jedne, praktički anonimne farmacije a ne dirati i ne spomenuti desetine onih koji rade na jednakim načelima. Da li je opravdana sumnja u korupciju ako jedna firma prodaje lijek po 43,68 kuna a druga isti lijek i istu dozu po 78,60? Da pojasnim bizarnost, pohapšena je ona jeftinija firma, kažu da skuplja nije ni pod istragom. Iako ima daleko više i tih prodajnih predstavnika koji obilaze ordinacije, iako posluje i sa bolnicama i ima višestruko veći udio u količini i vrijednosti propisanih ljekova. Za one koji sporije čitaju – nije problem što su uhapsili ove a ne one, nego je problem što nisu pohapsili (“istražili”) sve.

Drugo, tu je propagandni medijski linč seoskih doktora. Seoskih doktora! Nabacivanje brojeva koliko je liječnika pod istragom (400? 500? 600!) da bi se na kraju svelo na njih 49 koji su kao dobili dvije do tri tisuće kuna mjesečno. A to je po tim masturbatorskim medijima “najveći korupcijski skandal u RH”. Ajmo još malo matemamtike… Da su svi oni (zaokružimo na 50) svaki mjesec uzimali po 3.000 kuna i da su to svi skupa radili 10 godina – ukupan iznos ne bi bio kao jedno farbanje tunela na autoputu.

A sada par konkretnih situacija. Masturbatorske novine su objavile imena liječnika koji su kao privedeni a neki od njih nisu ni razgovarali s policijom. Ajmo ponovno naglasiti – riječ je o seoskim doktorima. Onima koji sad moraju dokazivati svoju neumješanost. Ako itko od njih ovo pročita, čak i ako je bio u policiji zbog ovog slučaja neka uzme odvjetnika. Ti samozvani “novinari” su napravili ne samo profesionalne propuste (za što se može žaliti smiješnom, patetičnom i nadasve beznačajnom HND-u) nego i za kaznena djela (od širenja lažnih i uznemirujućih vijesti do klevete i sramoćenja) koja su obavezni i obeštetiti. Objavljivanje listi za odstrel u propagandne svrhe nije sloboda govora nego nešto što treba temeljito iskorjeniti iz hrvatske medijske i političke prakse.

A politička pozadina toga svega je jednako bitna. Liječnici obiteljske medicine su sada pred obnovom ugovora o koncesijama i ponuđeni su im ugovori po kojima (u najboljem slučaju) za istu količinu posla mogu dobiti 40% manje novaca. Pregovori traju od početka ovog mjeseca pa do Nove godine. Ako je jasno vidljivo kako je selektivno odabran farmaceut (koji za razliku od velikih nije sponzorirao “velike” liječnike koji fušare u politici) i istraga ograničena na minoran segment potrošnje (a korupcija se odvija tamo gdje je novac) upravo kod ciljne skupine koja sad pregovara i uz to je to gotovo isključivo medijski cirkus a ne stvarna akcija – onda to nije slučajnost nego jasna poruka. Jasna poruka koja je korak do odreda smrti, onih koji će se pobrinuti da je pravda na strani onih koji mogu primjeniti silu.

Da, u divnom i savršenom svijetu nema korupcije. Ne živimo u takvom svijetu niti ćemo ikad u njemu živjeti. I da, one koji pokupe 5.000 eura mita treba ukloniti kao i one koji pokupe 5.000.000 eura mita – ali prioritet treba biti da se uklanjaju oni koji grabe više. Oni koji rade veću štetu a ne oni koji će biti veći spektakl. Logično je zapitati se tko je sljedeći u toj “borbi protiv korupcije”. Hoće li to biti neki veliki farmaceut, neki koji je platio put, seminar ili štogod slično nekom liječniku ministru ili saborskom zastupniku pa da se može reći da je ova akcija pravedna? Ili možda nastavnici koji daju instrukcije i ne žele potpisati kolektivni ugovor?

Ovo nije sramota države, ovo nije sramota vlade, ovo nije sramota medija. Ovo je sramota svih nas.

Dnevnik CikaVelja/pollitika

Dnevnik CikaVelja

Odgovori

Skip to content