Mali mrav, mali mrav…

All That Jazz… svaka sličnost s vašom stvarnoću je slučajna. Mali mrav je bio vrlo produktivan, motiviran i zadovoljan, sa svojim svakodnevnim poslom!

Njegov šef lav, je totalno iznenađen gledajući malog mrava kako svakog dana sasvim samostalno bez ikakvog nadzora i izuzetno odgovorno obavlja sve postavljene zadatke. I onda je došao na genijalnu ideju! Ako malo mrav, bez nadzora tako dobro radi, sigurno će uz nadzor biti još produktivniji!

I tako je genijalni šef zaposlio žohara, koji je imao fantastične rukovodeće reference, te bio poznat po tome da zna pisati ekscelentna izvješća. Prvo što je ekspresno zaključio jest, da pod hitno treba uvesti kontrolu radnog vremena, te odmah dobio jednu bombasičnu sekretaricu za ispomoć kod sastavljanja i pisanja mnogobrojnih izvještaja. Hitno je zaposlio i jednog vrsnog pauka koji će upravljati svim elektronskim mrežnim podacima kao i vršiti kontrolu telefonskih razgovora te e-mail sadržaja.

Šef je bio vrlo zadovoljan dokumentima koje je dobijao od žohara te ga zamoli da mu pripremi i dijagramske krivulje o produktivnosti, te analizu razvojnih projekata s kojima bi mogao blistati pred upravnim odborom. Za takve podatke, žohat je pod hitno nabavio ultramoderno računalo te jedan lasersko-printerski štampač u boji! I naravno, odmah je zaposlio jednu muhu, kao šefa grupe!
Mali mrav, inače jako produktivan, počeo je mrziti sve veću birokraciju, kao i brojna sastančenja koja su mu oduzimala sve više i više njegovog dragocjenog produktivnog vremena.

Genijalni šef je zapazio da nešto ne štima, te je pod hitno postavio jednog šefa sektora u kojemu je radio mali produktivni mrav. Na tu poziviju je postavljen cvrčak, koji inače nije imao pojma o poslu te radne skupine, ali je bio rođak šefova kuma. Naravno, cvrčak je odmah naručio skupocjeni tepih te jednu odličnu ergonomsku stolicu za svoj ured! Uz to je nabavio jedan odličan notebook te je dobio osobnog asistenta, kojeg je naravno doveo iz bivše firme u kojoj je radio, da bi mu ovaj pomogao oko sastavljanja optimalne strategije o radnoj i budžetskoj kontroli. To je žohar pod hitno trebao za svoje naredno poslovno izvješće.

Sektor, u kojem radi mali mrav je danas bezavidni kutak u kome se nitko više ne smije i u kojemu su svi isfrustrirani!

Cvrčku nije bilo teško da nagovori šefa lava, da je pod hitno potrebna izrada elaborata užasnog stanja čime bi se našlo konačno rješenje za poboljšanje radne atmosfere. Nakon opširne “cost-benefit” analize sektora u kojemu je radio mali mrav, šef je uočio da je produktivnost strašno pala.
Tako je ovlasto, međunarodno poznatu savjetodavnu sovu da analizira slučaj i predloži mjere za poboljšanje stanja. Nakon puna tri mjeseca napornog i skupog rada, dostavi sova sa svojim timom izvješće u kojem je na kraju pisalo: Odjeljenje ima višak radne snage!

Naravno, šef je prihvatio ovakav vrhunski stručni izvještaj te odmah otpustio nepotrebni personal!
Naravno, malog mrava, jer više nije bio motiviran! Osim toga je u zadnje vrijeme neargumentirano i bez dokaza kritizirao firmu i rukovodeći kadar što se na kraju odrazilo kao nemir i neuroza među zaposlenima čime je direktno utjecao na osjetni pad produktivnosti!

NAPOMENA: Svi likovi u ovoj bajci su notorna izmišljotina! Svaka sličnost sa situacijom i ljudima u vašoj firmi je puka slučajnost!

Cornelius/internet

Odgovori

Skip to content