Engdahl: Strategijske igre SAD-a i Rusije oko Katara i Južnog toka, u Hrvatskoj’

‘Dolazak Gazproma, igre oko Katara i Južnog toka, sve je to dio interesnog rata SAD-a i Rusije u Hrvatskoj’ Ruska plinska kompanija Gazprom najavila je dolazak u Hrvatsku iako je našu zemlju prije manje od mjesec dana izbacila iz projekta Južni tok.

U međuvremenu je međutim hrvatska delegacije posjetila američkog saveznika Katar, koji je obećavši svoj plin dostavljati Hrvatskoj, ugrozio ruske interese u regiji. Smatra to jedan od najpoznatijih geopolitičara današnjice, William Engdahl.

– U Hrvatskoj se vodi neformalni rat naftnih interesa SAD-a i Rusije – izjavio je u intervjuu za portal Dnevno.hr jedan od najpoznatijih svjetskih geopolitičara, William Engdahl.

U kratkom telefonskom razgovoru, kao dobar poznavatelj prilika na ovim prostorima, potvrdio nam je da u tom kontekstu treba promatrati i najnoviji dolazak ruskog Gazproma na hrvatsko tržište, ulogu SAD-a i Katara s jedne te plinovoda Južni tok s druge strane.

Gazprom otvara ured u Zagrebu

– Nakon što su zbog ulaska u NATO Rusi izbacili Hrvatsku iz visokoisplativog projekta međunarodnog plinovoda Južni tok, uslijedila je američka intervencija. Hrvatska delegacija pozvana je na razgovore u Katar na kojeg SAD ima snažan utjecaj. Katarski Emir obećao je hrvatskoj opskrbu plinom putem LNG terminala, kao kompenzaciju za izgubljeni projekt Južni tok. Sada Rusi žele na neki način povratiti izgubljenu poziciju te zbog toga ruska državna plinska kompanija Gazprom sada u velikom stilu ulazi na hrvatsko tržište – pojašnjava Engdahl.

Kako je neslužbeno potvrđeno Večernjem listu iz izvora u samoj kompaniji, Gazprom će tijekom siječnja otvoriti ured u Zagrebu te se namjerava vrlo aktivno uključiti u tržišnu borbu na domaćem tržištu prirodnog plina.

Izbacili Hrvatsku iz Južnog toka a žele na naše tržište

Ipak, ambicije ruske kompanije znatno su šire od toga. Zainteresirani su za sudjelovanje u raznim energetskim i industrijskim projektima, naročito u onima gdje plin služi kao energent ili sirovina za proizvodnju. Kako objašnjava sugovornik Večernjeg lista, riječ je prije svega o elektroenergetici i petrokemiji.

– Vjerujemo da možemo ponudit znatno nižu cijenu plina nego što je trenutačno u Hrvatskoj, a takva cijena trebala bi djelovati poticajno i na cijeli niz projekata modernizacije i razvoja plinskih elektroenergetskih objekata koji uz aktualne cijene nisu bili isplativi te, naravno, na industriju – ispričali su u Gazpromu.

Zanimljiv je novootkriveni interes ruskog plinskog diva za hrvatskim tržištem nakon što je prije manje od mjesec dana potpredsjednik Gazproma, Aleksandar Medvedev, potvrdio da 15 milijardi eura vrijedan plinovod Južni tok neće prolaziti kroz Hrvatsku. Trasa će tako ići od Rusije (Crno more) preko Bugarske, Srbije i Mađarske do Italije i Austrije.

Očito je da su se nakon posjete hrvatske delegacije Kataru, barem što se ruske strane tiče, stvari odjednom poprilično promijenile.

>>> Hrvatska je neformalno ‘bojište’ naftnih interesa Rusije i SAD-a

Autor: D.G./dnevno| benedikt

Odgovori

Skip to content