Konsenzus stranaka u SAD-u sve očitiji: SAD srlja u diktaturu?

Rješenje pitanja ‘fiskalne litice’ po prvi puta jasno ukazuje na sve očitiji trend u SAD-u – Demokrati i Republikanci surađuju u vladanju najmoćnijom ekonomijom svijeta.

{jathumbnail off}Iako ovakva situacija naočigled ne predstavlja neki veći problem, već je u pojedinim slučajevima potpomogla rješavanje krize, svaki tip suradnje i konsenzus stranaka vodi do par očiglednih pitanja.

Jedna partija po uzoru na Kinu?

Prvo je apsolutno ono vezano uz demokraciju. Izjave s nekolicine najjačih medijskih kuća u SAD-u vode ka dogovoru – građani su zadovoljni što stranke djeluju zajedno i ‘napokon nema političkih prepucavanja jer svi dobivaju svoj prostor’. No, što ukoliko ovakav tip suradnje jedine dvije prave stranke preraste u jednoumlje i jednostranački sustav?

Kina je u ekspanziji i to je vodstvu SAD-a glavna briga. Njihov jednopartijski sustav funkcionira savršeno, ekonomija raste iz dana u dan i pitanje je trenutka kada će zamijeniti SAD na svjetskom tronu. ‘Senzibiliziranje javnosti’ očito traje neko vrijeme i Obamina administracija po prvi puta u povijesti ‘opipava teren’. Naravno, sve pod opaskom višestranačja, spina i demokracije.

‘Fiskalna litica’ kao početak

Barack Obama je putem izglasavanja na Kongresu i dogovora stranaka izbjegao ‘fiskalnu liticu’, odnosno, prekoračenje dopuštenog minusa u proračunu. Nakon sastanka s čelnikom demokratske većine u Senatu Harryjem Reidom, čelnikom republikanske manjine u Senatu Mitchom McConnellom, predsjednikom Zastupničkog doma republikancem Johnom Boehnerom i čelnicom demokratske manjine u Zastupničkom domu Nancy Pelosi dogovorio je prvi korak u rješavanju problema.

Jasno je da je sve orkestrirano putem sprege banaka i vlasti. Teoretičari zavjere indiciraju kako je sve plod dogovorenih koraka nakon kojih će javnost ‘uvidjeti’ da je suradnja u budućnosti najbolje rješenje. Kako je mentalni sklop Amerikanaca takav da izbore vide kao sportsku borbu, ‘podjela plijena’ neće biti toliko neprihvatljiva.

Demokrati aktiviraju Republikance u Vladu

Kao što pisali, nekadašnji senator iz Nebraske i odlikovani vojni veteran iz Vijetnama, a danas profesor na Sveučilištu Georgetown, Chuck Hagel, postaje vjerojatni novi ministar obrane SAD-a. Ništa ne bi bilo zanimljivo da isti nije – Republikanac. Javnosti je poznat kao veliki kritičar američke vanjske politike i ratova, a napad na Irak i Busheve odluke karakterizira kao ‘ping pong s američkim životima’. Da se njega pita, uveo bi i treću političku stranku, a predsjednik bi morao biti izvanstranačka osoba.

Izraelci su otvoreno reagirali na mogućnost njegovog imenovanja zbog ‘sramotnog kritiziranja cionizma’. Hagel je više puta rekao da ‘židovski lobi straši populaciju’ te da ‘nije izraelski nego američki senator’ i iz tog razloga neće podržavati ‘izraelske akcije protiv neprijatelja’. Hagela cionisti oštro kritiziraju i zbog borbe protiv sankcija Iranu i odbijanja potpisivanja Hezbollaha kao terorističke organizacije. Nacionalno židovsko demokratsko vijeće smatra da ‘Hagel ima podosta pitanja na koja bi morao dati odgovor, a sva su vezana uz njegov angažman prema Izraelu’. Kako je otvoreno pozivao Obamu na pomoć Palestincima, jasno je da neće dobiti simpatije cionista. Pitanje je – koja je poruka imenovanja toliko kontroverzne osobe?

Suradnja traje – oduvijek

Naravno, bili bi naivni ukoliko bi mislili kako je ovo iznimka koja potvrđuje političko pravilo. Think-tank grupacije već desetljećima rade na političko-gospodarskom okviru SAD-a, a u njihovim redovima obje stranke dobivaju najviše pozicije. Wall Street također povezuje sve u kompaktnu cjelinu, a iza svega stoji financijsko-interesni lobi.

Tako bi ova najnovija događanja mogli opisati kao ‘PR za budućnost’. Uspješno plasiranje ideje o ‘političkom zajedništvu Republikanaca i Demokrata’ zapravo skriva iznimno sklizak teren – jedna partija i načelo ‘demokratskog’ izbora selektora za ministarstva. Tehnokracija se nameće kao jedno od rješenja, a stanovnici SAD-a još jednom ne vide pravo stanje stvari.
Ratko Martinović/dnevno.hr Photo: Ubisoft

Odgovori

Skip to content