Pet najboljih trenutaka za život i obitelj u UN-u, u 2012. godini

IZ OPSKURNIH COULOIR-a UN-a (C-FAM) Ujedinjeni narodi nisu mjesto gdje možete očekivati da budu prirodno valorizirani lljudski život i dostojanstvo ili prava obitelj. No, u rijetkim prilikama u UN-u, život i obitelji se i dalje brane. U nastavku donosimo pet takvih slučajeva iz protekle godine.

{jathumbnail off}1. Rio + 20 – Države članice UN-a odbacile populacijsku kontrolu i pravo na pobačaj

Sa strepnjom promatrana kao najvažnija konferencija UN-a od kad joj je tajnik Ban Ki-moon, dugo čekana konferencija UN-a o održivom razvoju, pokazala je gorko razočaranje za lieve eko-aktiviste, koji su bili daleko od uvjerenja da će svjetska ovisnost o fosilnim gorivima biti toliko jača od zelenog lobby-a. Ekolozi nisu jedini razočarani. Zagovornici pobačaja i skupine za kontrolu stanovništva, su zapjenjeno napustle sjednicu, nakon što su države članice UN-a, odbacile govor koji povezuje seksualno i reproduktivno zdravlje s kontrolom populacije, te kontroverzni pojam “reproduktivna prava” zbog svoje uske veze s pobačajem na zahtjev, od završnog dokumenta konferencije. Institut C-FAM je lobirao kod izaslanstava UN-a tijekom cijele godine, a bio je u Brazilu tijekom konferencije kod razotkrivanja laži Pokreta za kontrolu stanovništva.

2. Rezolucija Vijeća za ljudska prava, potvrdila nepovredivost dostojanstva svih ljudskih bića

Unatoč nastavku otpora iz europskih zemalja i SAD-u, kao i upornih prosvjeda od homoseksualnih skupina, Rusi su poveli široku koaliciju članica UN-a u donošenje rezolucije Vijeća za ljudska prava koja afirmiraju pozitivne veze između tradicionalnih moralnih vrijednosti i ljudskih prava. Rezolucija, kao odjek Opće deklaracije o ljudskim pravima je priznala “nepovredivo dostojanstvo i vrijednost” svih ljudskih bića. Treća takva rezolucija od 2009.,  je na dobrom putu da postane trajno obilježje dijaloga o  ljudskim pravima u Ujedinjenim narodima. Zagovornici života i obitelji, nadaju se da će to biti poticaj za narode, koji afirmiraju pozitivnu ulogu obitelji u društvu, kao i da priznaju pravo na život djece u maternici.

3. Američki Senat odbacio je dogovor kao neprijateljski prema suverenosti, obitelji i nerođenima

U prosincu, američki Senat odbio ratificirati kontroverzni dogovor UN-a, koji ne uspijeva osigurati odgovarajuća jamstva za američki suverenitet, roditeljska prava, kao i pravo na život nerođenih. Senat je odbacio sporazum, iako njegovi zagovornici, među kojima su bili i nekoliko grupa invalida, bili obmanuti u uvjerenju da će Ugovor biti obvezujući za druge narode, to se ne bi primjenjivao na američke građane i njihovo zakonodavstvo. Nakon zahtjeva za dodatne informacije o nedostacima ugovora, C-FAM je savjetovao senatore da bude više razboritosti tijekom akcije, za vrijeme koje će, ratifikacija ugovora biti na čekanju.

4. UN-članice su složne da se tijela UN-a, koja promiču pobačaj i homoseksualne prava, trebaju reformirati

Za posljednjih dvadesetak godina ugovorna tijela UN-a su vodila svoje poslovanje, revizije usklađenosti s ljudskim pravima tijela UN-a, bez nadzora. Ta neovisnost se koristilaa kao dozvola za promicanje kontroverznih društvenih planova koji uključuju pobačaj i homoseksualna prava, što dovodi do straha da ugovorna tijela, budu zarobljena od strane posebnih interesnih skupina i ne budu više neovisna. Članice UN-a su odlučile: što je previše – previše, i pokrenuli proces reforme kroz Generalnu skupštinu UN-a. C-FAM je pozdravio ovu novu inicijativu i podupire međuvladin proces, obraćajući pozornost članicama UN-a na ograničeni mandat ugovornih tijela.

5. Opća skupština UN-a odbija pokušaj europskih dražava da se redefinira obitelj 

Rezolucije UN-a rijetko spominju obitelj, iako Opća deklaracija o ljudskim pravima UN-a,  priznaje obitelj kao prirodnu i temeljnu jedinica društva. To je zato što europske nacije i Sjedinjene Države strahuju da će priznanje važnosti prirodne obitelji potkopati zahtjeve istospolnih zajednica i istospolnog braka prema homoseksualnim skupinama. Tijekom 67. plenarnog zasjedanja Opće skupštine koja je upravo povela Europska unija, pokušavajući umetnuti da “postoje razni oblici obitelji” u rezoluciji o pripremama za obljetnicu  UN-ove Godine obitelji, 2014. Najveći glasački blok u Ujedinjenim narodima, skupina G77, odbacila je prijedlog, unatoč opetovanim prosvjedima iz Europske unije.

Stefano Gennarini, J.D./benedikt

Odgovori

Skip to content