Političar volonter! Zar ima i toga?

Nije utopija već stvarnost. Ne radi se o lokalnom političaru ili još jednoj političkoj floskuli za naivne birače. Legenda živi, doduše ne u Hrvatskoj, ali živi i svjedoči da se može drukčije. José Alberto Mujica Cordano je predsjednik države Urugvaj.

Njegov stil vladanja je posve apolitičan. Ovaj čovjek daje čak 90% svoje plaće građanima, tako da od 12.500 dolara, koliko iznose njegova mjesečna primanja, sebi zadržava samo 1.250 koliko mu je potrebno za osnovne životne troškove. Zbog toga ga zovu ”el presidente mas pobre”- najsiromašniji predsjednik. Njemu ne trebaju skupe limuzine, jahte, dionice, tvornice. Nedavno je španjolskom dnevniku El Mundo izjavio: ”Dobro mi je s toliko novca. Mora biti, jer znam koliko Urugvajaca preživljava s mnogo manje.” Njegova žena, iako senatorica, također nesebično daje veći dio svojih prihoda građanima kojima je pomoć potrebna. Obitelj Mujica živi u skromnoj seoskoj kući na farmi cvijeća. Najvrednije što posjeduju je automobil ”Buba” vrijedan 2.000 dolara. E, ali znate li što bi sad rekli naši vrli političari? Rekli bi da taj čovjek, polubeskućnik, nije sposoban voditi državu. Pitali bi se podrugljivo što on zna o gospodarstvu, ekonomiji i kulturi. I opet bi pričali glupostii. Za razliku od njih José Mujica nije uvodio nove poreze kako bi zemlju izveo iz krize. Ovaj čovjek nije želio oguliti kožu svojoj siromašnoj državi. Otkad je došao na vlast 2010., Urugvaj se smatra jednom od najmanje korumpiranih na svijetu! Zahvaljujući njemu država Urugvaj nema dugove. Država Urugvaj je treća zemlja Južne Amerike po razvijenosti, ali ne samo da je uspjela izbjeći svjetsku ekonomsku krizu nego bilježe pozitivan ekonomski trend. Osim što živi vrlo jednostavnim i povučenim životom, Mujica odbija živjeti u predsjedničkoj palači! Umjesto toga, prošle je zime raskošnu građevinu ustupio beskućnicima kako bi ih spasio od smrzavanja. Mislite li da se ne zna boriti? Zna, itekako. Ovaj bivši gerilac hrabro se uhvatio u koštac s vrlo aktivnom narkomafijom i postavio im jasnu granicu. Mujica nije vjernik, ali radi za Boga.

“Zaista, kažem vam, carinici i bludnice pretekoše vas u kraljevstvo Božje! Doista, Ivan dođe k vama putom pravednosti i vi mu ne povjerovaste, a carinici mu i bludnice povjerovaše. Vi pak, makar to vidjeste, ni kasnije se ne predomisliste da mu povjerujete.” (Mt 21, 31b-32)

S.D.

Odgovori

Skip to content