Keshe Foundation Hrvatskoj poklanja tehnologiju budućnosti i besplatnu energiju?

Tjednima brojni renomirani svjetski portali govore o iranskom znanstveniku M.T. Kesheu i njegovoj najavi kako će 21.9. svim svjetskim vladama poslati dokumentaciju  koja će na tehnološkom principu čovječanstvo usmjeriti ka novoj revoluciji. No, tko je zapravo Mehran Tavakoli Keshe i njegova Keshe Foundation?{jathumbnail off}

M.T. Keshe je u znanstvenim krugovima poznat kao nadareni iranski nuklearni fizičar koji se školovao u Londonu i koji već četrdeset godina proučava plazmu s električnim nabojem. Keshe Foundation osnovao je u Nizozemskoj dok se središnjica nalazi u belgijskoj Ninove. Strani mediji su dosta neprovjereno, vjerojatno i zlobno, navodili kako se baza zaklade nalazi u Iranu, što potvrđuje koketiranje s atomskim naoružanjem unatoč nedostatku dokaza za potporu takvih tvrdnji. Primarni poslovi zaklade povezani su uz svemirsku tehnologiju i prijevoz ljudi i dobara. Službena stranica tumači kako je riječ o “neprofitabilnoj i nereligioznoj organizaciji koju je osnovao nuklearni inženjer M.T. Keshe, i koja cilja na razvoj novog znanstvenog znanja, novih tehnologija i rješenja za najvažnije globalne probleme”.

Ono što je izazvalo toliku buku i količinu rasprave je novi energetski sustav kojeg Keshe predlaže. Sve zapravo počiva na drugačijem pogledu na silu gravitacije, koju smatra sličnom s magnetizmom uz jedinu razliku kod polarizacije. Standardni model fizike tumači kako se neutron sastoji od tri kvarka i gluona, a Keshe vjeruje u simbiozu materije, antimaterije i tamne tvari čime je već započeo brojne rasprave u struci. Keshe je takve teorije prezentirao na mikro (boca Cole kao reaktor plazme) i makro (veliki generatori plazme) nivou čime je želio dokazati kako bi njegov model energetskog sustava bio općeprimjenjiv i jednostavan. Brojni znanstvenici su prihvatili njegove radove kao praktične uspjehe, no teoretski dio je ostao u najmanju ruku neprihvaćen.

Plazmeni reaktori s dvostrukim magnetskim poljem, danas već primjenjivani u popularnim mag-lev vlakovima u Japanu (magnetska levitacija), osnova su za samoodrživu i ekološki prihvatljivu energiju i prijevoz. Keshe je patentirao preko 300 novih uređaja i materijala koji rade na ovakvoj osnovi, a znanstveno im je dokazana učinkovitost. Kao što smo već naveli, problem je teorija jer bi ovakvo otkriće zapravo značilo otkriće tzv. antigravitacije i gravitona – legendarne hipotetske čestice, kao i tekućeg CO2 i metana s oslobađanjem energije u procesu.

Znanstveni trust također razvija i medicinski sustav koji bi pomogao astronautima prilikom dužih svemirskih letova. To je vjerojatno i najkontroverznija stavka projekta, naročito zbog videa na službenoj web stranici gdje brojni oboljeli svjedoče o čudesnim izlječenjima nakon tretmana pomoću uređaja za korekciju magnetskog naboja plazme u organizmu. Zaklada je s druge strane u široj javnosti postala poznata po velikoj aferi kada je njezin samozvani predstavnik Adrianus W.A.J. van den Elshout skupljao sponzorstva za projekt diljem svijeta i onda ih je trošio u privatne svrhe. Iako je Keshe na vrijeme upozorio na prijevaru, do današnjeg dana Zaklada nije u potpunosti osvijetlila obraz. Taj slučaj joj vrlo vjerojatno neće pomoći u daljnjoj ekspanziji, naročito u tome što nude besplatnu logistiku za suradnju s političkim sektorom.

Sada se pitamo, u čemu je kvaka? Prva kontroverza je vezana uz neprofitabilnost Zaklade. Nitko zaista ne vjeruje da će M.T. Keshe za nekoliko dana sva prava i patente posve besplatno prepustiti čovječanstvu. Drugo bitno pitanje je hoće li Vlade pristati na ovakva rješenja? Sudeći po prvim naznakama, neće. Tehnologija nije profitabilna i ne postoji mogućnost naplate korištenja stanovništvu izuzev izgradnje potrebne infrastrukture. Naravno, političari su trenutno prilično oprezni i nitko ne daje izjave prije možebitne objave. Treći problem bi mogao predstavljati korporativni sektor koji će, ukoliko se sve pokaže istinitim, vrlo vjerojatno komercijalizirati ove izume, te dobrim marketingom progurati svoje sofisticiranije proizvode nauštrb jednostavnijih i besplatnih.

Za mišljenje smo pitali fizičara Ivana Lutza koji je rekao kako mu Mehran Keshe doduše nije poznat, no da bi za detaljnije analize ipak trebalo pričekati najavljeni datum. Što se tiče teoretskih problema dodao je kako je fizika neumoljiva te je parafrazirao Kelvina s riječima “ako netko ne može brojevima dokazati to o čemu priča, onda vjerojatno ne zna o čemu priča”. Za kraj je zaključio kako je područje Kesheovog istraživanja vrlo “sklizak teren” i da osobno podržava svako nastojanje znanstvenika u tim smjerovima.

Inače, već smo vidjeli više ovakvih najava koje su se s vremenom pokazale neutemeljenima, pa samim time treba zadržati dozu opreza. Istraživanja na Polju nulte točke su otkrila veliki potencijal no danas je sve gotovo marginalizirano zbog nedostatka “ekonomskog faktora”. Nešto slično smo vidjeli i s automobilima pokretanima na vodu, kao i geotermalnim elektranama, koje nisu doživjele puni kapacitet. Tako možemo zaključiti da Keshe Foundation vrlo lako može doživjeti potpuni fijasko, čak i ako su sve tvrdnje istinite – što daje za pravo onima koji tvrde kako današnja znanost u potpunosti ovisi o establishmentu.

Puno više informacija možete doznati na službenoj stranici projekta (trenutno joj je teško pristupiti zbog preopterećenosti) – http://www.keshefoundation.org/ ,kao i na youtube kanalu i video demonstracijama http://www.youtube.com/user/keshefoundatio

{youtube}zDGEzVweE3U{/youtube}

{youtube}9DFC_L9RGKY{/youtube}

Ratko Martinović/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content