Hoće li gradonačelnik Puljak ispuniti obećanje o savjetodavnom referendumu građana?

  • Written by:

Dana 27. siječnja 2023. održana je 8. sjednica Gradskog vijeća grada Splita. Na istoj sam pod točkom dnevnog reda vijećnička pitanja postavio tri pitanja i očekujem pisani odgovor na ista. U nastavku donosim vijećnička pitanja.

1. VIJEĆNIČKO PITANJE

Poštovani Gradonačelniče, u travnju 2021. kao i u lipnju 2022. u službenom i javno dostupnom Programu stranke Centar za lokalne izbore za grad Split kao jednu od najvažnijih točaka u svom djelovanju naveli ste SAVJETODAVNI REFERENDUM s posebnim naglaskom kako će se prvi takav referendum organizirati u sklopu kotarskih izbora 2022. godine. Isto ste obrazlagali na način da Vam je mišljenje građana itekako bitno te kako želite da i oni budu uključeni u donošenje što većeg broja bitnih odluka koji se tiču važnih gradskih problema. Nažalost to se pokazalo kao obična floskula koja je ostala mrtvo slovo na papiru.

Uvažavajući sve političke okolnosti koje su se događale od 7. lipnja 2021. do danas ipak ne možemo i ne smijemo zanemariti činjenicu da se savjetodavni referendum kojeg ste zdušno obećavali do sada nije održao. Zakon o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave kao i odredbe Statuta Grada Splita propisuju proceduru, rokove i ovlasti za provođenje referenduma za koje vjerujem da ih Vi i Vaši suradnici poznajete. Možebitno opravdanje da ste dali ostavku i da su bili održani prijevremeni izbori te da je to bio razlog zbog kojeg se nije mogao održati referendum su obično obmanjivanje građana Splita jer činjenice i realnost su nešto sasvim drugo. Ostavku ste podnijeli 8. travnja 2022. i do tada je bilo sasvim dovoljno vremena za pripremu predradnji koje su potrebne za provedbu referenduma. S obzirom na do sada donesene odluke u Vašem mandatu kao i sve navedeno jedini zaključak koji proizlazi jest da Vam mišljenje građana Splita nije bitno ili Vam možda više nije bitno.

Moje pitanje je što ste sve od 7. lipnja 2021. do danas učinili po pitanju raspisivanja i provođenja savjetodavnog referenduma kojeg ste građanima Splita obećali provesti u sklopu kotarskih izbora, a koji su kao što znamo održani 4. rujna 2022. te zbog čega tako dugo i glasno najavljivani prvi referendum nije održan? Imate li uopće plan, ideju ili zamisao koje bi pitanje zapravo bilo postavljeno na tom kako Vi kažete, prvom u nizu savjetodavnih referenduma?

2. VIJEĆNIČKO PITANJE

Poštovani Gradonačelniče, iz medija smo mogli vidjeti kako su prije nekoliko dana Rektor Sveučilišta u Splitu i Direktor gradskog poduzeća Promet treću godinu za redom potpisali ugovor kojim Sveučilište financira direktnu autobusnu liniju koja vozi studente besplatno od studentskog doma na Spinutu do Sveučilišnog kampusa. Predviđeno je šest polazaka dnevno kako sa Spinuta tako i s Kampusa. Sveučilište je krenulo prije nekoliko godina u realizaciju ovog projekta na traženje brojnih studenata koji su se žalili kako gube na putovanje od Spinuta do Kampusa i preko 45 minuta.

Zanima me mogu li se u dogledno vrijeme i u proračunu grada Splita osigurati dodatna sredstva kojima bi i Grad sufinancirao ovu direktnu autobusnu liniju za studente i eventualno odgovorio na neke nove slične potrebe studenata našega sveučilišta?

3. VIJEĆNIČKO PITANJE

Prije tjedan dana svjedočili smo naglom pogoršanju vremena i snježnim padalinama koje su zahvatile istočne dijelove našega grada. Zbog istoga su bile uključene ralice u čišćenje prometnica kako bi se osigurao nesmetan promet. Kroz sljedeće dane najavljuju se još hladniji dani i moguće snježne padaline i na našim područjima.

Zanima me kako su grad Split i gradske službe pripremljene za eventualni snijeg i poledicu u gradu i koje aktivnosti se provode u vezi toga kao i na razini Stožera civilne zaštite grada Splita. Imamo li spremne zalihe soli za eventualno posipanje cesta i pločnika i jesmo li sol distribuirali prema gradskim kotarevima i mjesnim odborima te prema osnovnim školama.

Vide Popović, gradski vijećnik grada Splita

Skip to content