“Princ tame”- Richard Perle za Corriere della Sera: Eskalacija sukoba je neminovna, Gaza je samo početak

Odmah po preuzimanju dužnosti, izraelski premijer Netanyahu je predstavio “Novu strategiju Izraela za 2000 -te, koja je popularno nazvana Clean break: Nova sigurnosna strategija (A New Strategy for Securing the Realm). Ova strategija je plod grupe američkih analitičara Richarda Perlea, Davida Wursmera, Jamesa Colberta i Douglasa Faitha. Ova četvorica su potom bili dio tima Georga Busha jr.

Na temelju te strategije došlo je do opredijeljenosti Izraela za jednu snažnu i agresivnu politiku, utemeljenu na konceptu “do mira putem sile”. Takva politika je za logičan slijed imala odbijanje vraćanja okupiranih teritorija i nemogućnost poboljšanje odnosa s palestinskim vlastima. Netanyahuova politika je postavila sebi kao imperativ zbližavanje (do razine suživota) sa SAD-om. A zadaća izraelskog lobija u SAD-u je trebala biti utjecaj na “najmoćnijeg čovjeka na planeti” (predsjednika SAD-a), kako bi se opravdale sve eventualne vojne aktivnosti Izraela u regiji.

Unatoč otporu Yitzhaka Rabina i Shimona Peresa, glavni cilj je bio: “ostvariti strateški savez s Turskom, Jordanom i Irakom, kako bi se izolirao Iran i okružila Sirija, te Libanon preoteti utjecaju Damaska”.

U svakom slučaju, ključni dio strategije je Sirija. U njoj stoji, kao jedan od najvažnijih ciljeva: “osigurati sjevernu granicu Izraela vojnom premoći u tom dijelu zemlje”. Dalje u dokumentu stoji: “Sirija konstantno provocira Izrael na teritoriju Libanona. Jedan učinkovit pristup, kojega bi Amerika trebala podržati, predviđa da Izrael preuzme stratešku inicijativu na svojim sjevernim granicama, te tako stekne premoć nad Hezbollahom, Sirijom i Iranom”.
Suštinski aspekt ovog projekta je: “uništiti neprijateljsku infrastrukturu u Libanonu, ali i oslabiti utjecaj Damaska, računajući na libanonsku opoziciju”.

Richard Perle, kojega zovu “Princ tame”, je najbliži suradnik Michaela Ledeena. Ledeen je svojevremeno izjavio: “Ponekad Izrael pretjera u obrambenim vojnim aktivnostima, to se mora priznati. Ali je krajnje vrijeme da ljevica prizna kako Izrael ima neotuđivo pravo na život bez stalne prijetnje”.

U intervjuu za Corriere della Sera, Perle govori:

“Izrael nije više mogao živjeti pod stalnom prijetnjom Hamasovih projektila, morao je reagirati. Iako se čini da ono najgore tek treba doći, tenzije se moraju smiriti. To će ići sporo, ali nikome nije u interesu da sukob eskalira. Niti Iranu koji ga je započeo, niti Egiptu, u kojem je na vlasti Muslimansko bratstvo. Ako Iran ne odustane od proizvodnje nuklearnog oružja, Izrael će morati napasti”.

Hamas je počeo sukob s kišom projektila. Ubojstvom Ahmeda al-Jabaria, čelnika oružanog krila Hamasa (iako po nekim tvrdnjama, upravo je al-Jabari tražio način kako započeti pregovore s Izraelom, te je zbog toga ubijen), Netanyahu je poručio kako će ukloniti svaku prijetnju Izraelu, pod bilo koju cijenu, i kako će ciljati na najviše razine. Da Izrael nije učinio pogrešku i povukao svoje trupe iz pojasa Gaze, Hamas nikad ne bi bio u stanju napasti. Ali ih je povukao, a Iran i ostali su to iskoristili i naoružali Hamas. Izrael se tako našao u bezizlaznoj situaciji, za koju je jedino rješenje očistiti Gazu”, stoji dalje u intervjuu. (Riječ “očistiti”, izgovorena u kontekstu rješenja sukoba u pojasu Gaze, ima zlokoban prizvuk op.a.)

CdSera: Vi dakle držite kako je eskalacija sukoba neminovna?

RP: Upravo tako. Izraelske obavještajne službe imaju točne podatke gdje se nalaze lansirne rampe, skladišta projektila i tko svim tim zapovijeda. Sigurno će ih eliminirati. Iako Amerika deklarativno osuđuje gubitke ljudskih života i stradanja, te poziva na prekid sukoba i pregovore, Izrael će imati punu američku podršku u onome što čini.

CdSera: Ali sad Egipat, pa čak i Turska, pokušavaju biti relevantni čimbenik na Bliskom istoku. Nisu li oni na strani Hamasa?

RP: Mislim da egipatska vlada ima veliku ulogu u svemu, ponajprije iz koristi koju može imati iz svega, kao islamska zemlja. Turska, po meni, nema nekakvu veliku ulogu na Bliskom istoku. Egipat predsjednika Morsija neće praviti oko svog posredništva neki veliki publicitet, za razliku od Mubaraka. Mislim da će više igrati zakulisno. A što se tiče Turske, zašto bi stvarala probleme? Već je upletena u sukob u Siriji, koja je trn u oku arapskim zemljama. A te zemlje imaju loša iskustva s Otomanskim carstvom, te na Tursku gledaju drugim očima.

CdSera: Što kažete na Ameriku?

RP: Amerika ne vrši prevelik pritisak na Izrael, ali ipak mislim da Obama pokušava nametnuti pregovore s palestinskim vlastima. Mislim da je Netanyahu spreman to prihvatiti, a Egipat se nudi kao domaćin za njih. Naravno da do tog neće doći tako lako. Jer muslimanske zemlje ne prihvaćaju isključivanje Hamasa, kao političkog subjekta. No to je pitanje vremena. Bliskom istoku je, nakon arapskog proljeća, potrebna stabilnost.

CdSera: Ne mislite li da se sukob može proširiti na Libanon?

RP: Hezbollahom upravlja Iran. Teheran zna da će, ako učini jedan pogrešan korak, Izrael imati opravdanje za napad istog trenutka. Cilj im je da Izrael bude zaokupljen situacijom u Gazi, što je dulje moguće. Na taj način bi uspjeli podijeliti palestinske vlasti i Hamas. Sigurno im cilj nije rasplamsati jedan regionalni rat, koji bi im samo naštetio.

CdSera: Mislite li da će se Izrael , kad ostvari svoje ciljeve u pojasu Gaze, opet u potpunosti posvetiti Iranu?

RP: Netanyahu ima za cilj da spriječi iranski nuklearni program. Nedavno sam posjetio Izrael i njemu bliski ljudi su mi rekli kako je on uvjeren da je božji izabranik, koji mora osloboditi zemlju od takve noćne more kao što je atomska bomba u rukama Teherana. U nekom smislu kao George Bush jr., koji je govorio po svijetu kako je njemu od boga povjerena zadaća da oslobodi svijet od Sadama Husseina. Postoji samo jedna razlika, Sadam nikad nije radio ništa kako bi došao do nuklearnog oružja. Bojim se da je odbrojavanje unatrag već počelo. Upamtite dobro: protiv Staljina i Mao Zedonga plašenje nuklearnim arsenalom je funkcioniralo. Zašto mislite da s Iranom to nije moguće? Iz kojeg bi apsurdnog razloga netko povjerovao u tu besmislicu?

 

izvor(i): N. Babić/advance| http://archiviostorico.corriere.it/2012/novembre/18/Per_Netanyahu_vera_missione_proteggere_co_0_20121118_d51f4aae-3148-11e2-98c9-b56ac61abce7.shtml | http://www.informarexresistere.fr/2012/11/23/il-principe-delle-tenebre-spiega-gaza-e-solo-laperitivo/#axzz2DVbJDHCU

Odgovori

Skip to content