Srbija: Republike bivše Jugoslavije dobivaju ono što je naše

{jathumbnail off}Oliver Antić, novi šef grupe za sukcesiju, kaže da će Beograd tražiti reviziju nekih već postignutih dogovora. Srbiji 62,5 milijuna dolara u imovini, ni blizu rješenja za tvrtke i građane, devizne rezerve i štednju.

Iako je prošlo 12 godina od kada su bivše jugoslavenske republike potpisale sporazum o sukcesiji, kraj podjele imovine još uvijek nije na vidiku.

Zasad se najdalje otišlo u diobi diplomatsko-konzularnih predstavništva, ali i u ovom slučaju samo na papiru. Naime, za podijeliti je ostalo još 10 posto od ukupno 127 navedenih objekata, ali problem je u tome što u više od polovine dosada podijeljenih zgrada novi vlasnici još nisu ušli.

Kako pišu ‘Novosti’, postoji izgledna mogućnost da će Srbija zatražiti i reviziju pojedinih dogovora oko veleposlanstava. Kako kaže Oliver Antić, savjetnik srpskog predsjednika Nikolića kojeg je Vlada imenovala za novog visokog predstavnika Srbije u Stalnoj mješovitoj komisiji za pitanja sukcesije, ‘prethodne vlasti činile su neke apsurdne kompromise’.

– Na primjer, ustupili smo Sarajevu hektar zemljišta u Ankari, koje je Kemal Ataturk poklonio kralju Aleksandru, kao i zgradu koja je replika zgrade na Andrićevom vijencu, u kojoj se nalazi Predsjedništvo – objašnjava prof. Antić.

Ukupna vrijednost objekata koji su do sada pripali Srbiji iznosi više od 62,5 milijuna dolara, dok je Hrvatska dobila nekretnine vrijedne 17,3 milijuna.

Novosti pišu kako ni blizu rješavanja nije famozni ‘Aneks G’, po kojem bi trebalo riješiti sudbinu zgrada i zemljišta srpskih tvrtki, prije svega u Hrvatskoj, ali i stanarskih prava građana i stare devizne štednje. Računa se da oko 400 srpskih tvrtki potražuje svoju imovinu na Jadranu i u ostatku Hrvatske.

Tu je i ‘Aneks C’, koji treba riješiti sudbinu mješovitih banaka i podjelu ostatka deviznih rezervi. Procjene su da na računima stranih banaka i međunarodnih fondova ima oko 645 milijuna dolara iz bivše SFRJ. Po Antićevim riječima, sva ta pitanja trebala bi se naći na dnevnom redu sljedećeg sastanka komisije za sukcesiju, poslije novogodišnjih praznika.

Autor: Dr.K./dnevno.hr

Odgovori

Skip to content