“Ako ne reagiramo, dogodit će se isto što i u Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj…”

U NADBISKUPSKOM SJEMENIŠTU PRIKAZAN KONTROVERZNI DOKUMENTARAC  U organizaciji Hrvatske udruge „Benedikt“ u sklopu Večeri dokumentarnog filma, večeras su u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu prikazana dva dokumentarna filma na temu „Zdravstveni odgoj (ili) rodna ideologija?“.

{jathumbnail off}„Pranje mozga – Paradoks rodne ravnopravnosti“ naziv je prvog dijela norveškog serijala koji je za posljedicu imao prestanak financiranja i ukinuće Nordijskog rodnog instituta koji je zagovarao i promicao rodnu ideologiju.

Drugi prikazani film „Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?“ bio je sastavni dio emisije „Slika Hrvatske“ autorice Karoline Vidović Krišto, zbog čijeg je emitiranja i skinuta s programa HRT-a.

– Glavno je pitanje – što će nam se dogoditi ako sada ne reagiramo na uvođenje 4. modula u zdravstveni odgoj, s obzirom da je samo on sporan? Isto ono što se događa u Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj… U Francuskoj se ukidaju pojmovi mama i tata i uvodi se samo jedan pojam – roditelj. Ili se uvode pojmovi roditelj A ili B. Rodnu ideologiju promoviraju UN i EU, ali samo na razini savjeta, tako da se ovo može spriječiti i svaka zemlja to može odbiti.

Gost mr.sc. Josip Markotić i moderatorica Silvana Dragun

– Ovim putem pozivam sve roditelje koji se ne slažu s 4. modulom da reagiraju. Kada dođe na red, neka odu do ravnatelja kojemu će predati ispunjeni obrazac kojeg mogu preuzeti sa stranica Udruge Grozd i zatražiti da ga protokolira. Ako to ne učini, neka svakako sačuvaju jednu kopiju i pošalju je Grozdu.

– U tijeku su tribine po cijeloj Hrvatskoj i plan je da skupimo sve formulare na jednom mjestu, prebrojimo ih i potom sazovemo konferenciju za novinare na kojoj ćemo prezentirati broj roditelja koji su ih ispunili. Vjerujte, nije ministru Jovanoviću svejedno, makar glumio macho muškarca, kada je svaki dan zatrpan mailovima i pismima – kazao je ovom prigodom mr. sc. Josip Markotić, znanstveni novak Instituta „Ivo Pilar“ u Splitu.

Također, kazao je kako će ovog tjedna msgr. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski svim župama poslati prigodno pismo, te da bi svaka župa trebala organizirati i posebnu tribinu. Za sve potrebne informacije vjernici će se moći obratiti svome župniku, koji će, veli Markotić, „znati što dalje napraviti“.

Cijeli program je nasilno uveden

– Zašto se čekalo do sada? Zašto se prije nije reagiralo? – bilo je jedno od pitanja nakon odgledanih filmova i uvodnog izlaganja mr.sc. Markotića.

– Cijeli program je nasilno uveden, bez prethodne javne rasprave. No, nije problem ova školska godina, gdje će biti sporno par sati. Problem je perspektiva. Opasnost je kada zdravstveni odgoj postane obvezan kolegij. Sad je još u eksperimentalnoj fazi – odgovorio je Markotić.

Jedan je gospodin kazao kako je „đavo uzeo svijet“, dok je drugi dao originalan prijedlog – da se s obirom na situaciju osnuje udruga pod nazivom „Hrvatski oprez“.

Nikolina LULIĆ/SD
Foto: Paun PAUNOVIĆ / CROPIX

 

Odgovori

Skip to content