Branimir Lukšić: ZDRAVSTVENI ODGOJ I KATOLIČKA CRKVA

S obzirom na žučljive  rasprave o modulu 4 programa zdravstvenog odgoja , koje su najčešće pune neutemeljenih  pozivanja na „znanstvenost“ i neprikrivene mržnje  na kršćansku vjeru, osobito na Katoličku crkvu, smatram potrebnim kao katolički vjernik dati slijedeća pojašnjenja.

Pedofilija, homoseksualnost, lezbijstvo su kao odstupanje od  normalnog ponašanja  prvenstveno psihijatrijski problem. Kao psihičke sklonosti njih vjera  ne smatra grijehom, nego bolešću. Za njih kršćanska vjera ne traži kajanje, nego liječenje. Grijeh te sklonosti postaju tek tada, kad im se popušta i udovoljava.

Kod homoseksualnosti (pedofilije, lezbijstva ) razlikujemo tri stupnja: sklonost, privlačnost i djelovanje (udovoljavanje). Sklonost je abnormalna predispozicija vjerojatno zbog genetskog ustroja, zbog psihofizičke podloge. Prema stajalištu kršćanske vjere tu nema mjesta moralnom osuđivanju. Što se pak tiče drugoga stupnja, osjećaja seksualne privlačnosti  među istospolnim osobama, kršćanska vjera naučava da se tomu  ne smije popuštati. Glede trećega stupnja, homoseksualno (pedofilsko, lezbijsko) udovoljavanje je za kršćansku religiju, i ostale monoteističke religije, grijeh kojega se vjernici moraju kloniti, te ako ga počine  za koji su oni odgovorni, i zbog kojega se moraju kajati.

Koliko je pak pojedinac za takav konkretan čin odgovoran, pitanje je njegove savjesti. Zbog toga vjernik takvima ne smije suditi. Što se pak kršćanske vjere tiče ,osuda  homoseksualnog (lezbijskog, pedofilskog)  zadovoljavanja izrečena je u više navrata u kršćanskoj objavi  i u nauku Crkve. Od mnogih osuda u Bibliji  citiram samo jednu. “Nemojte se varati, ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici, ni muške prostitutke, ni homoseksualci….ne će baštiniti Kraljevstva Božjega.“ (1. poslanica Korinćanima, 6:9).

Ovom se stajalištu kršćanske vjere protivi  relativistička i hedonistička etika neoliberalizma, kojoj je  vrhovna vrijednost uživanje. To je etika ideologije sekularizma koju označuje gubitak odnosa čovjeka prema Bogu i naravnom zakonu. Ova se  neoliberalistička stajališta brane pozivom na njihovu „znanstvenost“, što neodoljivo podsjeća na komunističko nametanje marksističke ideologije kao „naučnog pogleda na svijet“. Pri tomu se napada  Crkvu kao „nesuvremenu, mračnjačku, zaostalu, primitivnu“? Ovdje se očituje  bitno nepoznavanje Crkve i njezinog poslanja.

Ponajprije, Crkva u Hrvatskoj nisu samo kardinal Bozanić, biskupi i ostali članovi  klera, nego su Crkva svi vjernici kao narod Božji. Kao što je rekao Karl Barth, jedan od najvećih protestantskih teologa prošloga stoljeća, Crkva postoji zato da u svijetu postavi novi znak koji se radikalno razlikuje od ponašanja svijeta, i koji tomu ponašanju protuslovi. Kristova Crkva, dakle, stvara alternativno društvo koje mora pokazati što svijet nije , ali što će jednog dana biti. Crkva je društvo koje prima ljude svih rasa i društvenih klasa, društvo koje obilježava ljubav a ne polarizacija, koje u svijetu okuženom  moralnom dekadencijom proklamira i zastupa  prirodnu i Božju istinu , društvo u kojemu će se svi članovi natjecati da

služe jedni drugima, a ne da jedni druge koriste kao predmet vlastita uživanja. Kristova Crkva preko svojih članova mora proklamirati ova svoja temeljna načela i kritički se osvrtati na zablude , bile ove političke, gospodarske, socijalne ili neke druge naravi.  To nije samo njezino pravo, nego i dužnost. Oni koji bi htjeli Crkvu strpati  u sakristiju u narodu koji preko 80 posto pripada Crkvi, pokazuju sindrom  mentalnih komunista, jer su i komunisti to isto nastojali za vrijeme njihova totalitarnog režima. Za tu je Crkvu  njezin utemeljitelj Isus Krist rekao, da je vrata paklena, dakle ideološki i politički pritisci,  ne će  nadvladati. I doista,  Crkvu u Hrvata nisu uspjeli nadvladati, među ostalima, ni turski Sulejman , ni komunistički Broz. Oni su nestali u ropotarnici povijesti, a Crkva Kristova je još tu. Mislim da  bjesnoća napada na Crkvu, čemu je program zdravstvenog odgoja samo povod, ima upravo svoj korijen u tomu, što mentalni boljševici znaju, da je u hrvatskome narodu bitka protiv Crkve unaprijed izgubljena.

Našim biskupima treba čestitati  na neustrašivom iznošenju temeljnih kršćanskih istina, iako su svjesni, da kad govore istinu, mogu u tomu biti uhvaćeni.

Prof.dr. Branimir Lukšić  

Odgovori

Skip to content