Ministre Jovanoviću, lijepo vas molimo recite gdje su vaši znanstveni radovi?

Nakon prilično obimnog pretraživanja ‘interneta’, na što nas je ministar Jovanović uputio i dalje stoji enigma njegovih znanstvenih radova s kvalifikacijom CC indeksa, a koji su uvjet za prijavu doktorata na medicinskim fakultetima u Hrvatskoj.

Nakon objave našeg teksta ‘Gdje su znanstveni radovi ministra Željka Jovanovića potrebni za docenta znanosti?’ zaredala se jedna vrlo zanimljiva prepiska s Ministarstvom znanosti obrazovanja i športa. Naime, u spomenutom smo tekstu otvorili pitanje matičnog broja znanstvenika Željka Jovanovića koji nismo mogli naći na web stranicama ‘Hrvatske znanstvene bibliografije’. Stoga smo poslali slijedeći upit na adresu MZOŠ-a: ‘Poštovani uvidom na stranicu Hrvatske znanstvene bibliografije ne nalazimo matični broj znanstvenika ministra Željka Jovanovića. S obzirom na njegov akademski status to nam je nejasno pa vas molim da nam to objasnite?’.

Već slijedeći dan nam je stigao odgovor od glavne savjetnice ministra Jovanovića, Ivane Kalogjere: ‘Hrvatska znanstvena bibliografija nije povezana sa znanstvenim statusom. Tu se primarno,zasad, vodi evidencija o znanstvenim radovima koji su rezultat rada na nacionalnim znanstvenim projektima. MZOS aktivno s dionicima sustava, posebice Nacionalnim vijećem za znanost, radi na uspostavi sustavnijeg praćenja znanstvene djelatnosti institucija i pojedinaca u sustavu o čemu će javnost biti pravovremeno izvještena. Znanstveni i znanstveno-nastavni status se, pak, temelji na proceduri izbora u znanstvena i znanstveno-nastavna zvanja koja je definirana zakonskim i podzakonskim aktima. Prema toj je proceduri ministar Jovanović izabran u naslovno zvanje docenta na Medicinskom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. ‘

Budući je cijela priča potekla od članka ‘Ministar Jovanović nema niti matični broj znanstvenika, a docent znanosti’ koji je objavljen na portalu ‘akademija-art.hr’ obratili smo se glavnom uredniku tog portala Stjepanu Katiću i zamolili ga da nam prokomentira ovaj odgovor: ‘Prvi dio obrazloženja na upit zašto i ministar ZOS-a doc.dr.sc. Željko Jovanović nije u registru hrvatskih znanstvenika i zašto nema matični broj znanstvenika kao i ostali hrvatski znanstvenici u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji te mu znanstevno-istraživačka postignuća i uspjesi na ovaj način nisu vidljivi i dostupni, mogli bi objaviti ispod prethodnog i Vi i ja. I to od riječi do riječi. Taj prvi dio odgovora o nedostatku matičnog broja znanstvenika s neobično bogatom biografijom izgleda nedorečen i vrlo uopćen. Kako je uopće moguće tako funkcionirati? Zašto i dalje čekati za dobivanje broja? Ne znam o čemu se tu radi? Drugi dio odgovora je jasan da se sve vodi po zakonu.’

U potrazi za znanstvenim radovima potrebnim za prijavu Jovanovićevog doktorata

Ipak, budući smo u tekstu od petka otvorili i temu znanstvenih radova potrebnih za prijavljivanje doktorata poslao smo glavnoj savjetnici Kalogjeri slijedeći upit: ‘U tekstu koji smo objavili u petak ‘Gdje su znanstveni radovi ministra Željka Jovanovića potrebni za docenta znanosti?’ stoje navodi kako ministar Jovanović nema odgovarajuće znanstvene radove objavljene u znanstvenim časopisima indeksiranima s CC, niti kao prvi autor recenzirane u hrvatskim znanstvenim časopisima. Molio bih vas da mi objasnite kako je mogao prijaviti doktorat bez tih uvjeta? Ili ako ti radovi postoje, da mi odgovorite gdje se nalaze, odnosno gdje su objavljeni?’ To se odnosi na radove do 2005. godine.

Naime prema pravilima sva četiri medicinska fakulteta u Hrvatskoj (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek) postavljeni su slični uvjeti za prijavu (obranu) doktorata. Traži se najmanje jedan znanstveni rad objavljen u časopisu indeksiranom u CurrentContents-u s čimbenikom odjeka 1 ili više iz područja doktorata kojemu je doktorand prvi autor, te dva rada ili koautorstvo u dva rada, ali doprinos kandidata mora biti jasno vidljiv u međunarodno indeksiranim časopisima. Na Medicinskom fakultetu u Rijeci postoji još i mogućnost kombinacije objave u CC časopisima s jednom godinom registriranog znanstvenoistraživačkog rada u MZOŠ-u na projektu registriranom u tom Ministarstvu.

Međutim, ovaj puta nam nije odgovorila ministrova savjetnica, nego osobno ministar Jovanović: ‘ Poštovani, svi navodi u vašem Tekstu koji govore o uvjetima za moje akademske titule su neistiniti i pogrešni. Doktorat znanosti obranio sam u skladu sa uvjetima Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a za naslovnog docenta (bez zasnivanja radnog odnosa) izabran sam u skladu sa uvjetima Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku. Stoga Vas iskreno molim da prestanite bez ikakva temelja blatiti moje ime i moj rad na koji sam jako ponosan i zbog toga posebno osjetljiv na laži koje na Vašem portalu uporno plasirate. Imam i više radova nego je potrebno, bilo kao prvi autor bilo kao koautor, u međunarodnim i domaćim časopisima, knjigama i drugim publikacijama. Sve se može naći na internetu i vrlo je transparentno! Nemam više namjeru osvrtati se na Vaše tekstove, osim ako nastavite blatiti moje ime i moj rad kada ću morati zatražiti zaštitu suda! Uz pozdrav, Željko Jovanović’.

Ugledni znanstvenici ne mogu pronaći tražene Jovanovićeve radove

Nakon ovakvog odgovora ministra Jovanovića odlučili smo ponovo pretražiti Internet u potrazi za njegovim radovima. U dogovoru s glavnim urednikom portala ‘akademija-art.hr’ u potrazi za znanstvenim radovima ministra Jovanovića angažirali smo i neke iskusne znanstvenike. Radi se o znanstvenicima čije je područje istraživanja slično kao i doc.dr.sc. Željka Jovanovića, dr.med. mr.oec. Neki od njih su dobitnici godišnjih nagrada za najveći broj znanstvenih i stručnih radova objavljenih u časopisima koji se referiraju u bazama podataka Current Contents za određene godine, nagrada za rad s najvećim brojem citata i to za više godina u više uglednih svjetskih znanstvenih časopisa kao i priznanja za originalni znanstveni rad objavljen u časopisu koji je najbolje svrstan u znanstvena područja iz baza ScienceEdition i SocialScienceEdition JCR kao i dobitnici nagrada za rad s najvećim brojem citata. Njihovi su podaci poznati redakciji. Činjenica da nisu htjeli otkriti svoj identitet problematizira slobodu znanstvene diskusije u Hrvatskoj, ali to je već jedna druga tema.

Nakon nekoliko dana od glavnog urednik portala ‘akademija-art.hr’ Stijepana Katića dobili smo slijedeći odgovor: ‘Nismo uspjeli pronaći znanstvene radove potrebne kao uvjete za prijavu i obranu doktorata jer hrvatski istraživač Jovanović nije upisan u Registar istraživača. Probali smo pronaći tražene radove. Međutim, to je vrlo teško jer pod tim imenom i prezimenom ima stotine radova. Iz dobivenih rezultata pretraživanja baza podataka o objavljenim radovima uočeno je najmanje onih koji pripadaju našem znanstveniku Željku Jovanoviću. Znanstvenike koje smo angažirali su se usredotočili na pretraživanje radova i opusa istraživanja do 2005. godine kada je gospodin Jovanović obranio doktorsku disertaciju.

Javni poziv jer nam drugo ne preostaje

S pretraživanjem na CROSBI-ju, tj. popisu radova u Hrvatskoj također je bilo problema. Ipak, uspjeli su pronaći neke njegove radove, ali ne one potrebne za prijavu ili obranu doktorata. Isto tako ostaje zanimljivo znati kako je promoviran u docenta na fakultetu kao i to kako može sve to postići bez upisa u Registar istraživača (u koji se upisuju SVI znanstveni novaci čim se pojave u nekoj znanstvenoj instituciji), i to na vlastitom ministarstvu.’

Nakon prilično obimnog pretraživanja ‘interneta’, na što nas je ministar Jovanović uputio i dalje stoji enigma njegovih znanstvenih radova s kvalifikacijom CC indeksa, a koji su uvjet za prijavu doktorata na medicinskim fakultetima u Hrvatskoj. Kako je naš upit ‘ima li ministar Jovanović znanstvene radove objavljene u znanstvenim časopisima indeksiranima s CC’ ostao neodgovoren, a pored toga ministar Jovanović nam je u svojem odgovoru napisao kako više nema namjeru osvrtati se na naše tekstove pretpostavljamo da nema više smisla ponavljati upit Ministarstvu ZOŠ-a. Stoga upućujemo javno upit ministru Željku Jovanoviću neka nam kaže gdje se nalaze i kako se mogu pronaći njegovi znanstveni radovi koji su bili uvjet za prijavu i obranu njegove doktorske disertacije (do 2005. godine). Biti će to od osobite koristi kako bi mogli sagledati njegov znanstveno-istraživački opus do tog razdoblja, a što će uvelike koristili, vjerujemo i drugim, posebno mladim hrvatskim znanstvenim istraživačima kao što je i on bio na početku svoje karijere.

Marko Jurič/dnevno.hr Photo: Nel Pavletic/PIXSEL

Odgovori

Skip to content