Monografija 4. gardijske brigade Hrvatske vojske

Iz tiska je, u izdanju Biblioteke “Hrvatska povijest”, izašla knjiga Ratni put Četvrte gardijske brigade Hrvatske vojske “Pauka”. Riječ je o prvoj u nizu ekskluzivnih monografija o gardijskim brigadama Hrvatske vojske.

{jathumbnail off}Četvrta gardijska brigada Hrvatske vojske “Pauci” ispisala je jednu od najsvjetlijih stranica najnovije hrvatske povijesti, onu iz Domovinskog rata. A sada je pred vama ekskluzivna monografija koja prvi put opširno i u cijelosti obrađuje njezin ratni put u Domovinskom ratu. Pripremama za ustrojavanje Zbora narodne garde (ZNG) 28. travnja 1991., otpočelo je i ustrojavanje 4. brigade ZNG-a, poslije 4. gardijske brigade HV-a. Kako u pogovoru knjige stoji, ratni put mladića s crvenim beretkama, put je viteštva i časti hrvatskog vojnika tijekom cijeloga Domovinskog rata: Kruševo, “Zelena tabla – Male Bare”, Zadar, Šibenik, Drniš, Vrlika, Dubrovnik, Ston, “Maslenica”, “Ljeto ’95.”, “Oluja”, “Maestral”, “Južni potez”… slavni je niz hrvatskih vojnih pobjeda.

Stotinu devedeset i dva “Pauka” poginula su; stotinu devedeset dva čovjeka podarila su svoje živote za konačnu pobjedu Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Govoriti o Četvrtoj znači govoriti o nevjerojatnoj snazi i upornosti jednog naroda, znači čitati veliku domovinsku knjigu ostvarenja snova običnoga, malog čovjeka koji je zajedno sa svojim “Paucima” ostvarivao po mnogima nemoguće. Najskriveniji se snovi u krvlju natopljenoj javi ostvaruju: zahvaljujući htijenju, domoljublju, viteštvu, žrtvama…

{youtube}wsBICz7j2-Q{/youtube}

Izlazak ove monografije poklapa se i s proslavom 20. obljetnice operacije “Maslenica” u kojoj su “Pauci” odigrali itekako značajnu ulogu. Nakon preustroja brigade u studenom i prosincu 1992. godine, 21. siječnja 1993. slijedi vojno-redarstvena operacija “Maslenica” koja se pokazala jednom od težih i zahtjevnijih operacija u Domovinskom ratu. Sama je napadna operacija trajala dva i pol dana, a Brigada je u suradnji s drugim postrojbama HV-a uspješno izvršila postavljenu zadaću. Prelaskom u obranu već umorni borci morali su otrpjeti silovite protuudare, u kojima su u nekoliko slučajeva požrtvovnim akcijama pojedinaca i manjih skupina očuvani stečeni položaji od novigradskog zaleđa do Kašića. Važnost izvedene operacije, i s gledišta obrane Zadra, koji je do tada trpio česta granatiranja, ali i s obzirom na mogućnost korištenja novog pontonskog mosta u Masleničkom ždrilu, svrstala je ovaj ratni uspjeh među veće pobjede u Domovinskom ratu, a 4. brigadu potvrdila kao jednu od najboljih postrojbi Hrvatske vojske. Brigada je ovdje prvi put pokazala punu snagu i upotrijebila borbena sredstva koja do tada nije imala. U “Oluji” je pak Četvrta sa 7. gardijskom brigadom uspješno oslobodila hrvatski kraljevski grad Knin.

Brigada je u Domovinskom ratu položila 192 žrtve, a 1600 njezinih pripadnika ranjeno je ili je na drugi način stradalo. Kroz nju je prošlo mnoštvo iznimnih boraca, dočasnika i časnika…

Tvrdi uvez,

468 stranica,

Više od 400 crno-bijelih i fotografija u boji,

48 zemljovida,

10 shema,

Cijena 79,90 kuna,

Datum izlaska: 21. siječnja,

Prva iz kolekcije monografija o svim gardijskim brigadama HV-a.

Hrvatska povijest

Odgovori

Skip to content