U samo godinu dana pokrali su nas za milijardu eura!

“HITMAN”  Štednja je porasla za 8 milijardi kuna! Kod kojih štediša i kako? Znamo da neka poduzeća posluju uspješno, ali se u njima ne može samo tako izvući gotovinu na privatne račune. Je li smisao novog zaduživanja države servisiranje postojećih dugova ili ubacivanje svježeg novca u korupcijske linije?

Zaduživanje kod “domaćih” banaka nije zaduživanje na domaćem tržištu

{jathumbnail off}Iako se to čini nevjerojatno, pojedinci u državnoj administraciji i javnim poduzećima žele da ovakvo servisiranje dugova RH potraje što dulje. Njima odgovara pad našeg kreditnog rejtinga. Trude se pronaći u svijetu što skuplji novac. Globalna kriza dovela je do pada financijskog tržišta, pa je cijena zaduživanja u godinu dana pala za 2,9 posto – ovu smo godinu trebali preživjeti bez velikih potresa, kroz jednostavno reprogramiranje dugova. Slavko Linić ne želi s našim vrijednosnicama izaći na europsko tržište! Sve to povećava cijenu novca za nas i povećava količinu novca koju novogodišnja skupa prodaja trezorskih zapisa oslobađa za uhodano pranje. Linić je početkom ove godine prodao jedan naš dug s prispjelom naplatom, u iznosu od 1,4 milijarde kuna, uz dodatnu kamatu 2%. Time dolazimo do ključnog problema, koji nam je podarila privatizacijska pljačka: zaduživanje kod “domaćih” banaka zapravo nije zaduživanje na domaćem tržištu. Naprotiv, pod izgovorom “zaduživanja na domaćem tržištu” strani kapital uspijeva u zemljama poput Hrvatske plasirati skupe kredite, čime stvara rezerve za jeftinije financiranje privrednog oporavka u svojim matičnim zemljama. Milenij tek što je počeo, a već su počinili pljačku milenija!

Kamate na oročenu štednju padaju, a rastu kamate na dugoročne kredite!

Štednja građana RH narasla je na 133 milijarde kuna! Naravno, da je lopovima svejedno kolike su kamate na štednju, a poštene štediše gurnute su u žrvanj. Banke i vlast priznaju zaista neugodno i enormno povećanje štednje, jer time dobivaju mogućnost smanjenja kamata na oročenu štednju – štednja neće pobjeći u kupnju nekretnina jer je Linić požurio izjaviti da ove godine ipak ide porez na nekretnine. Izjave padaju toliko sinkrono da je i najvećem idiotu očigledna slizanost Vlade i banaka, odnosno stranog interesa. Cijene nekretnina su pale, dok su sve ostale cijene rasle, pa nije jasno zašto bi cijene stanova trebale dalje padati, jer je rad preskup i građevinarima. I sve su cijene materijala skoro udvostručene. “Smanjenje kamata na depozite neće smanjiti privlačnost štednje u bankama jer štediše nemaju kud” – primjećuje inteligentna Maruška Vizek, analitičarka Ekonomskog instituta. PBZ smanjuje kamatu na eursko oročenje na godinu dana sa 3,05% na 2,70%. HNB navodi da su kamate na dugoročne kredite s valutnom klauzulom dosegnule 7,67%!

Neka se Mirjana Krizmanić zaredi i tako zbori sa nekog crkvenog oltara!

“U teškim vremenima vraćamo se pravim vrijednostima, koje ne ovise o novcu i koje se ne mogu kupiti: vjeri u ljubav, prijateljstvo, svoje zdravlje i zdravlje svoje obitelji. Tako je bilo u ratu, tako je i sada, u krizi. I to je pozitivna stvar jer je to iznimno važno u prilagodbi i preživljavanju nove situacije. Što se više okrenemo tim vrijednostima, što se više otarasimo bahatosti i ogromnih
prohtjeva, to ćemo lakše preživjeti. To, naravno, ne vrijedi za one koji su sada na skijanju, oni će se i dalje bahatiti, klati, svađati, ali nema veze. Novac, naime, ne utječe na sreću, sve dok ga imate za podmirenje osnovnih životnih potreba. Strašan je podatak iz istraživanja da samo 40 posto u potpunosti može podmiriti troškove hrane. A bit će još gore, sad nakon uvođenja višeg PDV-a na
mlijeko, kruh, lijekove i knjige. Smatram uvođenje takvog nameta krajnjom okrutnošću vladajućih.” – izjavila je Mirjana Krizmanić, socijalna psihologinja, a isto to izrekao je u svojoj propovijedi Ante Knežević, remetski župnik. Karmelićani Ante Knežević i Viktor Grbeša, koji nas je sličnim riječima tješio za božićnog obilaska, na kraju ipak spomenu Isusa i potrebu za novom evangelizacijom našeg bolesnog društva. I to je nekakav putokaz, nekakvo svjetlo u svoj ovoj tami. Ponekad imam dojam da su naši pozitivni izuzeci među društvenim nametnicima kritični prema Crkvi u Hrvata samo zato što ulazi u isti terapijski prostor.

Krizmanićka staje uz Crkvu da bi uzvisila Josipovića!

Vladajuća garnitura nema ni trunčicu empatije. Postalo je normalno da direktor neke agencije ne dolazi na posao i redovno ubire plaću od 15.000 kuna. Vlada je izmišljala nove činovnike radi stranačkog uhljebljenja i pratećeg nepotizma, da bi konačno takvima povećala plaću za 20% kao poticaj za otpuštanje nepodobnih! “Narod se osjeća pokradenim i prevarenim i šire se besperspektivnost i nevjera u sustav” – kaže Mirjana Krizmanić za Jutarnji list. A onda slijedi finale, pohvala Ivi Josipoviću, koji zapravo pripada istoj vlasti koju Krizmanićka kritizira. “On je uljudan čovjek koji se prema drugima ponaša kao prema sebi ravnima. Poštuje druge ljude … Zamislite da je predsjednik Radimir Čačić.” E pa, Mirjana naša pametna, mi se pitamo nešto drugo: kako to da se jedan Ivo Josipović popeo tako visoko da mora silaziti u našu ravan? Nije on nama ravan, zasigurno ne nama koji nismo niti na koji način umiješani u pljačku zemlje i nacije. Vaš uljuđeni Josipović izjavio je da je lijepa partizanska kapa, izjavio je to u lice naciji koju su partizani poklali na Bleiburgu i Križnom putu. Bahati Radimir Čačić mnogima nije drag, ali mu to ne bi palo na pamet.

U novoj godini nova prašina u oči

Kriza je, loše se radilo i upravljalo, i kako dalje? To je jednostavno – Vlada ima novi nekonzistentni program za novo obmanjivanje sirotinje. Otvorit ćemo bolje uvjete za inozemne tvrtke i njihova ulaganja! Dobro, a kako onda mislimo povećati domaću konkurentnost? Strane tvrtke zatvaraju pogone u matičnim zemljama i baš nešto razmišljaju da nove gubitke rade kod nas, zbog prijateljstva i zajedničke nesretne sudbine u Drugom svjetskom ratu. Navodno je Vlada shvatila da javna poduzeća ne mogu pokrenuti ciklus ekonomskog rasta. E, za to je trebalo primiti se posla i silaziti dnevno u javne tvrtke. Sređivati stanje u javnim poduzećima i pojeftiniti sve proizvode i usluge javnih poduzeća, pa bi konkurentnost porasla. Umjesto investicija dobili smo na grbaču Agenciju za investicije! Vlada je donijela Zakon o poticanju investicija, koji najavljuje porezne olakšice za ulaganja koja otvaraju nova radna mjesta! Pametniji menadžeri ugasit će postojeća poduzeća i pokrenuti nova. Nije poznato kako Vlada namjerava disciplinirati lokalnu upravu i samoupravu, bez značajnijeg korigiranja sustava.

Umjesto rada, sve će riješiti zakoni

Vlada uvodi Registar socijalnih naknada i nada se da će poduzeća ušteđeni novac uložiti u razvoj. Što je s komercijalizacijom Brijuna? Potpredsjednik Vlade Branko Grčić najavljuje da će ozbiljno razgovarati s ministrom turizma Veljkom Ostojićem, koji radi na zadnjoj fazi pripreme državnih hotelskih poduzeća za prodaju i komercijalizaciju. A mi naivni mislili da se ministri viđaju svaki dan. Eto nove prilike za odabranu elitu, koja u godinu dana nabaci u štednju novih milijardu eura – ove će godine početi prodaja turističkih poduzeća, čija će se vrijednost određivati po visini investicija u kombinaciji s procjenom zemljišta na kojemu leže hoteli, uz zanemarivanje dugova poduzeća prema državi! Što je sa vrijednošću postojećih hotela i pripadne infrastrukture? Dakle, Kupari idu podobnoj osobi za kunu-dvije. Novost je Zakon o strateškim ulaganjima. Tako se to radilo u komunizmu. Zasjeda komitet, donese se odluka, piše se zakon i lokalna zajednica sve provede. I tako potvrdi efikasnost radničkog samoupravljanja. Bože, kako je to jednostavno! Date izjavu da su investicije poželjne, napišete još nekoliko zakona u državi u kojoj se zakoni ne provode i eto blagostanja za autore crnih lista, kojima će sječa nepodobnih kadrova donijeti 20% veću plaću. Svaka okrutnost ima svoju cijenu. Ne znam, jeste li to uočili, premijer Zoran Milanović glede vođenja zemlje ima redom ove ocjene 101111 – to je binarni broj, dekadski 47. Milanović je idealan za novi nastavak “Hitmana”. Treba objaviti cjenik za odstrel nepodobnih u državnoj administraciji i javnim poduzećima i eto love na njegovom tajnom računu.

Tvrtko Dolić/hu-benedikt.hr

Više od istog autora: tvrtkodolic.bloger.hr

 

 

Odgovori

Skip to content