Dan posvećenoga života u Hrvatskoj

Jučer, na Svijećnicu, Dan posvećenoga života svečano se obilježio diljem Hrvatske u katedralnim i drugim crkvama s prigodnim procesijama sa svijećama, simbolom Krista, svjetla svijeta i simbolom redovničkoga posvećenoga izgaranja za Krista i svijet.

{jathumbnail off}Donosimo samo važnije naglaske iz prigodnih propovijedi naših nadbiskupa i biskupa.

U Zagrebu je u katedrali svetu Misu predvodio biskup Valentin Pozaić te se osvrnuo i na redovničku posvećenost djeci i mladima te kazao: Djeca nisu vlasništvo države, izručena na milost i nemilost trenutačnog režima, nikakva navodna znanost, nikoji režim ne smije izvrgavati djecu pokusima. Ljudska prava i prava djeteta ne proizlaze iz političkih zakona. Zakon ih samo deklarira i mora ih štititi, poručio biskup Pozaić.

U Krku je biskup Župan upozorio na opasnost koja se sve više nadvija nad čovjeka da se krive ideologije i kriva mišljenja stavljaju usporedno s Božjim planovima, štoviše silom se žele nametnuti kao jedino vrijedno i ispravno uzrokujući time zbunjenost u čovjeka.

U Sisku je biskup Košić među ostalim rekao: Govori nam se da je vrhunac uređenog društva u kojem živimo demokracija, što doslovno znači: vladavina naroda, a sve više jačaju skupine upitnog životnog stava i nadzora koje nameću većini, dapače čitavome društvu svoje stavove i po diktatu određuju pravila ponašanja.

Nadbiskup je Barišić u Splitu istaknuo: Posvećenost Kristu po specifičnim karizmama ne dopušta da ostanemo ravnodušni pred suvremenim izazovima i poteškoćama.

Riječki je nadbiskup Devčić u katedrali sv. Vida kazao uz ostalo: Vidimo i proživljavamo kako su i danas, pa i u našem narodu, Isus i njegova Crkva znak protivljenja.

Dan posvećenoga života proslavljen je i u Požegi i u Slavonskom Brodu.

S današnje proslave svetoga Vlaha u Dubrovniku nadamo se izvješću našega dopisnika sutra, a sada bismo samo istaknuli misao nadbiskupa Srakića iz propovijedi: Molit ćemo danas osobito sv. Vlaha, koji je stoljećima bdio nad slobodom Grada, neka nas sve čuva u slobodnoj domovini u kojoj sloboda neće biti ugrožena strahom od gubitka radnog mjesta, zatvaranja poduzeća, kao ni gubitka prava na izražavanje vlastitog mišljenja, istaknuo nadbiskup Srakić

RV | benedikt

 

Odgovori

Skip to content