Miroslav Tuđman: “Programiranje istine”

Hrvatskom upravljaju ili imaju presudan utjecaj razne nevladine udruge, PR-agencije koje oblikuju razmišljanje i ponašanje ne samo političara nego i stranaka, ali i koje diktiraju uniformiranost izabranih tema u svim važnijim medijima.

{jathumbnail off}Sutra, 26. veljače 2013., s početkom u 19 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu bit će predstavljena najnovija knjiga prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana pod nazivom “Programiranje istine – Rasprava o preraspodjelama društvenih zaliha znanja”. Uz autora prof. Tuđmana knjigu će predstaviti dr. sc. Tomislav Sunić i dr. sc. Branimir Lukšić. U knjizi autor otvara temu virtualne stvarnosti tko zapravo upravlja Hrvatskom, usmjerava događaje, određuje nove vrijednosne sustave. Hrvatska danas, ali slična je situacija i u drugim tehnološki, informacijski i multimedijalno razvijenim zemljama, živi jednu iluzionističku predstavu sve više sličnu priči scenarija filma ‘Matrix-‘. Ovakva jedna analiza, prije svega otkrivanje tih iluzionističkih softvera koji djeluju na sve nas je svakako dobrodošla svakom slobodnomislećem stanovniku ove zemlje.

Miroslav Tuđman u svojoj knjizi analizira preraspodjele znanja, istina, informacija, istinitost informacija i dezinformacije. Pored toga otvara problem najvažnijeg instrumenta takvog informacijskog manipuliranja, a to su mediji. U Hrvatskoj je većina važnijih medija u stranom vlasništvu i ti mediji bez imalo rezerve zagovaraju interese svojih vlasnika, a ne interese demokracije, informiranja javnosti ili oblikovanja javnoga mnijenja u skladu s nekim nacionalnim interesima. Velika se sredstva ulažu u takvo programiranje istine i stvaranje umjetne, virtualne stvarnosti. Takva stvarnost je prepuna umjetno stvorenih privida, falsifikata i najobičnijih laži.

Tuđman u knjizi postavlja tezu kako javnost prihvaća istinu. Naime, prihvaćanjem dezinformacije kao istine ta laž postaje istina sa svim onim reakcijama i posljedicama koje istinita informacija može imati. ‘Istinite’ dezinformacije, kako ih autor naziva, zapravo stvaraju cijelo novo polje pseudo znanosti temeljeno na pseudo znanju odnosno predrasudama. Posljedica je to činjenice što je ‘istina’ programirana, budući su informacije i znanje pod kontrolom institucija vlasti i raznih drugih poslovnih i političkih sustava moći. U knjizi se analizira stvoreno pseudo znanje i dezinformacije o novijoj hrvatskoj povijesti, prije svega Domovinskom ratu. Poput, primjerice, mantri o Tuđman-Miloševićevom dogovoru o podjeli Bosne. Ili poznata ksenofobična rečenica koja se sustavno podmeće Franji Tuđmanu kako je ‘sretan što mu žena nije Srpkinja ni Židovka’. Tu su još analize HRT-ovih podmetanja kako je predsjednik Tuđman izdao Vukovar itd.

Rušenje demokracije

Ovakve se dezinformacije u politici, smatra autor, mogu promatrati kao nepravde, krivotvorine i manipulacije nad slobodom i demokratskim ustrojem društva. Svrha je zajamčiti prevlast u politici u odlučivanju kako bi zavladala hegemonija odabranih jednako u političkoj i gospodarskoj sferi. Upravo ta gospodarska sfera u zadnje je vrijeme sve više meta takvog propagandnog rata jer se prevlašću nad gospodarskim jedinicama, prije svega financijama, ali i vrijednim proizvodnim sustavima ostvaruje i presudan utjecaj nad politikom i političarima.

Hrvatskom upravljaju ili imaju presudan utjecaj razne nevladine udruge, PR-agencije koje oblikuju razmišljanje i ponašanje ne samo političara nego i stranaka, ali i koje diktiraju uniformiranost izabranih tema u svim važnijim medijima. Lako je to uočiti praćenjem raznih medija u Hrvatskoj koji poput papagaja prenose iste vijesti i na slični način izlaze s komentarima istih. Tek su ponegdje razlike u stajalištima, svjetonazorima, ali to je najčešće na razini marginalnih utjecaja kao što su pojedini kolumnisti. Sve to skupa se nikako ne može smatrati kao interes razvoja demokracije, nego njeno rušenje i uspostava hegemonije elitističkih oligarhija. Upravo je takva hrvatska politička stvarnost, hrvatska politička scena kojom se izmjenjuju uniformirani politički pingvini nesposobni za bilo kakav radikalni potez koji bi preusmjerio ovaj strmoglavi moralni i gospodarski pad u nešto još uvijek sasvim nepoznato.

dnevno.hr/hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content