Njemačka ARD upozorava: ubojice hrvatskih emigranata nesmetano šetaju Hrvatskom

Ova najava samo dokazuje da nisu bez osnova nagađanja koja već duže vremena kolaju medijskom scenom da će Njemačka od Hrvatske prije ulaska u EU tražiti da riješi pitanje osoba koje su u toj državi optužene za niz atentata počinjenih tijekom 60, 70 i 80-ih godina prošlog stoljeća.

{jathumbnail off}Poznata njemačka televizijska kuća ARD će u subotu, 23. veljače na svojem prvom programu u sklopu emisije Europamagazin prikazati priloge o nekoliko europskih zemalja, a među njima jedna od top tema bit će – Hrvatska – sjene prošlosti.

KAko portal Dnevno doznaje, u prilogu o RH će se govoriti o pristupanju Hrvatske u Europsku Uniju, ali s naglaskom na još uvijek neriješene likvidacije hrvatskih emigranata u tadašnjoj Saveznoj Republici Njemačkoj tijekom postojanja bivše Jugoslavije.

Moderator emisije je Rolf-Dieter Krause, a teme koje bi trebale biti prikazane su:
– Francuska: Dark Side prijestolnice kulture Marseille
– Nizozemska: Vikend škola za problematičnu djecu
– Češka: Otvoreni pristup povijesti
– Hrvatska: Sjene prošlosti
– Austrija: Milijarde novca poreznih obveznika

Ova najava samo dokazuje da nisu bez osnova nagađanja koja već duže vremena kolaju medijskom scenom da će Njemačka od Hrvatske prije ulaska u EU tražiti da riješi pitanje osoba koje su u toj državi optužene za niz atentata počinjenih tijekom 60, 70 i 80-ih godina prošlog stoljeća.

Podsjećamo riječ je o hrvatskim državljanima koji su radili za jugoslavensku obavještajnu službu te se neki od njih i dan, danas nalaze u samim vrhovima hrvatskih vlasti ili blizu njih, a cijeli slučaj provlači se još od početka 1990-ih, odnosno od osamostaljenja Lijepe Naše. Naime, još tada su hrvatskom pravosuđu stizali ‘signali’ iz Njemačke, ali i drugih europskih država, da imaju indicije, optužnice, čak i presude protiv nekih naših državljana koji su kao agenti UDB-e počinili zločine na njihovom teritoriju.

Tko zna zašto o svemu se godinama šutjelo

Nedavno smo upravo na našem portalu objavili tekst o tome kako je za posjeta njemačkog predsjednika Gaucka hrvatskoj strani ‘neuvijeno’ poručeno: – Berlin priprema EU – uhidbeni nalog protiv jedanaestorice hrvatskih državljana, bivših službenika i dužnosnika Udbe, zbog sudjelovanja u likvidacijama hrvatskih političkih emigranata te da je njihova predaja njemačkim pravosudnim tijelima . To vam je uvjet ratifikacije konačnog pristupnog ugovora Hrvatske u EU.

>>> Njemačka priprema uhidbene naloge protiv jedanaest pripadnika hrvatske Udbe?

Među tom jedanaestoricom najpoznatiji je Josip Perković, bivši djelatnik UDBE i nekoliko hrvatskih tajnih službi kojeg njemačko pravosuđe tereti za sudjelovanje u pripremi ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića pored Munchena u srpnju 1983. godine te umiješanost u niz drugih eliminacija. Godinama su iz Njemačke tražili njegovo izručenje, ali bez uspjeha. Zanimljivo je i da je njegov sin Saša bio je savjetnik bivšeg predsjednika Stjepana Mesića a savjetnik je i sadašnjeg predsjednika Ive Josipovića.

Zanimljiva je i činjenica koja se zadnjih nekoliko dana provlači kroz medije da Slovenija odugovlači s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora jer želi dobiti potporu neke jake članice da pritisne Hrvatsku na popuštanje oko pitanja Ljubljanske Banke. Tu se u kuloarima dolazi do Njemačke koja bi, navodno, po tom pitanju mogla podržati Sloveniju. Ima li to veze s našim upornim odbijanjem da izručimo ili procesuiramo osobe što traži Njemačka?

Odgovor na sva postavljena pitanja dobit ćemo ubrzo. Najavljeni rok primanja Hrvatske u EU sve je bliži.

Dražen Krajcar/dnevno Photo: Pixsell

Odgovori

Skip to content