Papa podnio ostavku! Mons. Sanchez: Samo nam je rekao da odlazi, ostali smo zatečeni i tužni!

GROM IZ VEDRA NEBA …   – Snaga uma i tijela su potrebne, a moja se snaga u posljednjih nekoliko mjeseci pogoršala do te mjere da sam morao priznati svoju nesposobnost da adekvatno ispunjavam svoje obaveze – rekao je Papa kardinalima.

Meksički monsinjor Sanchez kaže kako je Papa samo rekao da daje ostavku 28. veljače i izašao iz prostorije. – Bilo je tako jednostavno, da jednostavnije nije moglo. Ostali smo u tišini osjećajući tugu- rekao ej Sanchez

Papa Benedikt XVI. krajem ovog mjeseca podnijet će ostavku. Od 28. veljače ove godine neće više biti poglavar Katoličke crkve.

Papa je osobno obavijestio medije, na latinskom jeziku. Vijest je potvrdio i službeni Vatikan. Kardinali su komentirali kako im je vijest stigla kao ‘grom iz vedra neba’.

– Snaga uma i tijela su potrebne, a moja se snaga u posljednjih nekoliko mjeseci pogoršala do te mjere da sam morao priznati svoju nesposobnost da adekvatno ispunjavam svoje obaveze – rekao je Papa kardinalima, prema izjavama iz Vatikana, navodi CNN.

Dopisnica Guardiana iz Rima Lizzy Davies piše kako je ostavka došla bez ikakvog stvarnog prethodnog upozorenja ili javnih spekulacija. Piše da će mjesto Pape biti upražnjeno nakon 28. veljače ukoliko se do tad ne odabere novi nasljednik.

– Papa je objavio svoju odluku na latinskom jutros tijekom sastanka vatikanskih kardinala, informirajući ih o ‘odluci od velike važnosti za život Crkve’. Prema priopćenju objavljenom od strane Vatikana, 85-godišnji Benedikt, rekao je da daje ostavku zbog svoje dobi i smanjene snage.

Meksični monsinjor svjedočio ostavci

Meksički monsinjor Oscar Sanchez, koji je svjedočio papinoj ostavci za Guardian je ispričao kako je došao u Rim kako bi doznao datum kanonizaciju opatice bl. Lupite Garcie.

– Svi smo bili u trećoj loži Apostolske palače. Nakon što je datum za kanonizaciju određen za 12. svibnja, papa je uzeo list papira i nastavio čitati iz njega. Samo je rekao da dajeostavku i da će odstupiti s mjesta Pape 28. veljače. Svi smo ostali bez riječi. Svi kardinali su se međusobno pogledavali, a tad je Papa ustao, dao svoj blagoslov i otišao. To je bilo tako jednostavno, najjednostavnije što možete zamisliti. Nitko to nije očekivao. Nakon toga smo svi ostali u apsolutnoj tišini, osjetila se samo tuga – rekao je mons. Sanchez.

Benedikt, koji je postao 265. papa 2005. godine, boluje od artritisa, a jake bolove trpi u koljenima, kukovima i gležnjevima – piše Guardian.

Papa Bendikt XVI. trebao je u srpnju otputovati u Brazil – najveću katoličku zemlju na svijetu – gdje je trebao prisustvovati festivalu mladih. Već je ta najava izazvala veliku zabrinutost da li će zbog narušenog zdravlja uopće izdržati tako daleki put.

Joseph Aloisius Ratzinger je postao papa 2005. godine nakon smrti pape Ivana Pavla II. Ovo je treći put da papa podnosi ostavku. Papa Benedikt IX. je 1045. podnio ostavku, a na to je pristao nakon što su mu platili. Papa Grgur XII. podnio je ostavku 1415. godine.

U dobi od 78 godina nekadašnji kardinal Joseph Ratzinger bio je jedan od najstarijih Papa ikad izabranih.

Prema pisanju BBC-a Papa Benedikt XVI je za vrijeme svog stolovanja podnio jednu od najtežih afera ikad s kojom se suočila Crkva, a riječ je o zlostavljanju djece od strane svećenika.

Njemački Der Spiegel piše kako je papin brat Georg Ratzinger, već mjesecima znao za ostavku. Rekao je kako je njegovom bratu u ovim godinama potrebno više tišine.

Novi Papa trebao bi se izabrati za nekoliko tjedana, a u planu je da bude izabran do kraja ožujka.

Guardian piše kako je kardinal Peter Turkson iz Gane jedan od favorita u izboru za novog Papu.

Odgovori

Skip to content