STRAVA: Oduševljena Vesna Pusić “korigovala” mišljenje o srpskom vodstvu!

Vesna Pusić oduševljena srpskim vodstvom: ‘Bila sam podozriva, ali sam korigovala mišljenje’   Hrvatska ministrica u intervjuu “Politici” kritizira agresivnu politiku HDZ-a, jamči pravo na ćirilicu, žali što tužba za genocid nije povučena, i hvali srbijansku vlast u kojoj sjede četnički ratni zločinci.

“Vesna Pusić, hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova, potpredsednica vlade, predsednica Hrvatske narodne stranke, sociolog i univerzitetski profesor, danas priznaje da je bila podozriva prema srpskim naprednjacima na vlasti, ali da je dve godine kasnije korigovala mišljenje” – tim riječima počinje intervju u beogradskoj Politici, nekad uz RTS glavnom ratnohuškačkom instrumentu Slobe Miloševića.

Beogradske novine, pored odlaska Milanovića u Mostar i mogućnosti “trećeg entiteta”, najviše zanima zašto nije odbačena tužba Hrvatske za genocid – svatko se svrbi gdje ga češe. Na pitanje o tome koliko će sudski proces koji počinje 3. ožujka unazaditi bilateralne odnose, Vesna odgovara: “Sigurno da hoće. Neće dobro djelovati. Iako ima nevladinih organizacija koje vjeruju da je to dobro, da je to prilika za katarzu. Voljela bih da smo mogli postići dogovor, ali smo tu gde jesmo. Naš zadatak kao političara je pokušati da se to najmanje moguće reflektira na sadašnje odnose. Da to što brže stavimo ad akta. Da sačuvamo šansu za budućnost. Imamo mnogo zajedničkih interesa.” Koji su to razlozi zaustavili najavljeno povlačenje tužbe, i koji vanjski čimbenik je naredio da se tužba ne smije povući ne znamo, no očito da Vesna ne može prežaliti što joj nije dozvoljeno povući tužbu.

No mnogo skandalozniji su njeni odgovori na pitanja o srpskom vodstvu i hrvatskoj oporbi. “Birači su od premijera Milanovića očekivali konsolidaciju europskih vrednosti i definitivno potapanje nacionalizma. Umjesto toga, vlada je otvorila prostor za jačanje nacionalizma i za svojevrsnu „konzervativnu revoluciju” koja je bitno nagrizla vrijednosti sekularizma, sprječavanja diskriminacije i rodnu ravnopravnost.”, pita novinarka – nota bene – nekdašnjeg propagandnog glasila nacional-socijalističkog režima! Ona je jako zabrinuta zbog toga što Milanovićeva demokratska vlada ne pohapsi “nacionaliste” ali na vladajuće četnike u svojoj zemlji nema primjedaba, niti je smeta – kao ni Vesnu – što u Srbiji djeluju organizacije poput “Dveri” i “Obraza”, koje u civiliziranom svijetu nemaju svog pandana! Koja je strahovito zabrinuta za sekularizam u Hrvatskoj, i prava manjina, iako je Srbija pravoslavna nedođija u kojoj je odavno dozvoljen slobodan lov na katolike i muslimane, koje i službena glasila često pogrdno nazivaju “ustašama”, “turcima” i “šiptarima” pa je tako iz Srbije u zadnjih 50 godina nestalo 150.000 Hrvata, i sad su samo 0,81 % stanovništva! Koja je jako zabrinuta za rodna prava u Hrvatskoj, ali joj ne pada na pamet pitati zašto njena država ne dozvoli gay pride u Beogradu. Vesna Pusić, inače velika pobornica gay prava u Hrvastkoj, nije se usudila domaćine kritizirati zbog zabrane pridea, ali zato kod kuće ima obraza silovanim vukovarkama prigovoriti da zašto traže neka svoja prava umjesto da podrže pride!

Da je Vesna Pusić stvarno Minstarka spoljnih poslova regiona a ne Ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske, dokazala je odgovorom na to pitanje. “Ono što birači nisu očekivali jeste toliko agresivna politika iz opozicije. Moram reći da smo i mi to zaboravili pa nismo očekivali tu vrstu žestoke politike. No, bez obzira na to, sve racionalne političke snage – i one koje su suprotne mojoj – razumele su da je takva radikalizacija opasna po sve i loša za celu zemlju”, kaže Pusić.

Vesna Pusić kao Ministar vanjskih poslova Hrvatske nije smjela ni ići u Srbiju dok je tamo predsjednik države osoba za koju postoji osnovana sumnja da je likvidirala zarobljene hrvatske starce i starice, civile, a na vlasti su redom pripadnici nekadašnje nacističke Šešeljeve stranke koja je odgovorna za brojne ratne zločine u Hrvatskoj. No, ako je već išla, trebala je postaviti pitanje poštivanja manjinskih i ljudskih prava u Srbiji, koja su na razini arpaskih islamskih džamahirija, trebala je postaviti pitanje nestanka Hrvata i kršenja prava katolika, a ne dozvoliti da se njoj, koja dolazi iz države koja je po ljudskim pravima nekoliko desetljeća ako ne i koje stoljeće ispred Srbije, takva pitanja postavljaju. I to od strane jedne notorno kriminalne države, koja je danas suštinski ista kao u doba kad je napala Hrvatsku, i u kojoj ne postoje ni tragovi svijesti o krivnji Srbije za rat.

Vesna Pusić je trebala jasno uvjetovati manjinska prava Srba u Hrvatskoj recipročnim pravima za Hrvate u Srbiji, povratak Srba uvjetovati povratkom Hrvata u Vojvodini, inzistirati na ratnoj odšteti, te alarmirati međunarodnu javnost i izvršiti pritisak zbog činjenice da Srbijom vladaju ratni zločinci i zatražiti sankcije. Umjesto toga, ona priča o tome kako su za rat krivi “hrvatsko i srpsko vodstvo iz onog vremena”, niti jednom riječju ne kritizira domaćina i upušta se u diskusiju o “nacionalizmu” u Hrvatskoj iako u Srbiji cvate četništvo, i radi nešto u što se nitko, kamoli diplomat, ne bi smio upustiti: trača s novinarom četničkog glasila u četničkoj državi hrvastku oporbu da je ekstremistička! To je ispod kriterija svakog dobrog ukusa, i vjerojatno je naišlo i na zgražanje ozbiljnijih Srba: u inozemstvu se nikad, ni pod kojim uvjetima, takve stvari ne rade jer ispada da se u četncima traži saveznika protiv “unutarnjeg neprijatelja” oličenog u “nacionalistima”.

Vesna Pusić se očito nije odmakla od vremena Bakarića, kad se išlo u Beograd na tapšanje glave zbog dobro obavljenog posla u obračunavanju s “hrvatskim nacionalistima”. Ona čak kaže, odgovarajući na pitanje o Karamarku i HDZ-u, “Možemo da se svađamo oko stvari oko kojih imamo različito mišljenje, ali u normalnim okvirima, a ne u ekstremima”, proglašavajući praktički oporbu u Hrvatskoj ekstremistima!

A ima li ona isto takvo mišljenje i o četnicima u Srbiji? Ne, naprotiv! U Vučiću i Nikoliću, bivšim Šešeljevcima, ona ne vidi ekstremiste niti nacionaliste, naprotiv.

– “Pojavu Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića svojevremeno ste označili kao „nov faktor” u regionu. Pamtim da ste delovali veoma obazrivo. Šta danas možete o njima da kažete?”

“Imate pravo”, odgovara Pusić, “Bila sam vrlo oprezna, da ne kažem podozriva prema tome kako će to izgledati. Samo sam jednom razgovarala sa predsednikom Nikolićem, ali s kolegom Vučićem sam se videla više puta. Ova vlada uspela je da napravi neke stvari koje niko od nje nije očekivao. Baš zato što to niko od njih nije očekivao. Mislim da su napravili uslugu Srbiji, utoliko što su se opredelili za evropsku opciju. Možete da se slažete ili ne sa njihovim političkim stavovima, ali de fakto su omogućili da je taj put danas dominantno većinski. To je najvažnije.”
Novinar Politike Boško Jakšić time je zaključio intervju, sav sretan što je hrvatska ministrica u četnicima koji vode Srbiju prepoznala demokratske snage, i osudila povampireno ustaštvo i nacionalizam u Hrvatskoj…
Autor: M.H./dnevno.hr

Odgovori

Skip to content