Papa: Djeca su dar

Djeca su radost obitelji i društva. Nemati djece je sebičan izbor.

Djeca nisu posjed roditelja i siromašno je društvo koje ih ne voli, rekao je papa Franjo na današnjoj općoj audijenciji, koju je u nizu svojih razmišljanja o obitelji posvetio djeci. Djeca su radost obitelji i društva.

Nisu problem reproduktivne biologije, ili jedan od mnogih načina vlastitog ostvarivanja. Još su manje posjed roditelja … Djeca su dar, istaknuo je Papa. Čestita veza među naraštajima je jamstvo budućnosti i to je jamstvo uistinu ljudske povijesti.

Društvo djece koja ne poštuju svoje roditelje je društvo bez časti; kada se roditelje ne poštuje gubi se vlastitu čast! Tom je društvu suđeno da bude puno bezosjećajne i pohlepne mladeži. Međutim, i društvo koje je siromašno djecom, koje se ne voli okružiti djecom, koje ih smatra prije svega brigom, teretom i opasnošću je depresivno društvo.

Sjetimo se mnogih društava koje poznamo ovdje u Europi: to su depresivna društva, jer ne žele djecu, nemaju djece, stopa nataliteta je ispod jedan posto, istaknuo je Papa te dodao: Ako se na obitelj s mnogo djece gleda kao na teret, tu nešto nije u redu!

Rađanje djece treba biti odgovorno, kao što to uči enciklika Humanae vitae blaženoga pape Pavla VI., ali imati više djece ne može automatski postati neodgovorna odluka. Nemati djece je sebičan izbor.

Život se pomlađuje i dobiva snagu tako da se množi: time on biva bogatiji, a ne siromašniji! Djeca uče kako preuzeti odgovornost za svoje obitelji, sazrijevaju u dijeljenju svojih žrtava, rastu u cijenjenju vlastitih darova. Radosno iskustvo bratstva rađa poštivanjem i brigom za roditelje, kojima dugujemo svoju zahvalnost.

Izvor: laudato.hr

Odgovori

Skip to content