NAPETO JE Thaçi o vlaku: Nadam se da je Srbija iz ove provokacije naučila lekciju

Izvor slike: Epa

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi u povodu zaustavljanja vlaka prema Kosovskoj Mitrovici napisao je na svome Twitteru objavu u kojoj poručuje kako se nada da je Srbija “iz te provokacije” naučila lekciju.

Osim toga, Thaçi i kosovski premijer Isa Mustafa naveli su na društvenim mrežama da probleme između Beograda i Prištine treba rješavati dijalogom, piše B92.

Dodao je da, kako je naveo, “dobri susjedi”, ne ometaju jedni druge “ekstremističkim potezima, već razgovaraju”.

Podsjetimo, srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da je osobno tražio zaustavljanje vlaka Beograd-Kosovska Mitrovica kako bi se izbjegli sukobi Srba i Albanca, nakon što je Priština angažirala policiju i poslala specijalce da kontroliraju putnike.

Vlak, koji je jučer ujutro krenuo iz Beograda, oko 16,30 sati zaustavljen je u Raškoj na jugu Srbije, nakon što je na prijelazu Jarinje s Kosovom pojačan broj kosovskih policajaca.

Riječ je vlaku na kojem je na nekoliko svjetskih jezika, uključujući i albanski, napisano “Kosovo je Srbija”, a u njemu su freske, fotografije i podaci o kulturnoj baštini Srba na Kosovu pod zaštitom UNESCO-a. Radi se, među ostalim, o sjedištu Srpske pravoslavne crkve (SPC) – Pećkoj patrijaršiji i manastiru Visoki Dečani.

“Upozoravam sve u privremenim institucijama u Prištini da ne ustupaju na teritorije gdje ne mogu biti. Mi ne želimo rat, ali po Ustavu smo dužni zaštititi svoj komad teritorija i građane. Svaki novi pokušaj završit će loše. O tome neka razmišljaju Albanci i njihovi sponzori”, poručio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Izvor: direktno.hr

1 comment

Odgovori

Skip to content