Anto Nobilo: Hrvatska je bila agresor u BiH – Nedopustivo aktualno glorificiranje Tuđmana

BIJEDA POLITIKE   Anto Nobilo, kontroverzni hrvatski odvjetnik, kome je Haški sud zbog krivotvorenja dokaza i sudjelovanja u zavjeri oduzeo licencu, uvjeren je da će Hrvatska u Hagu biti proglašena agresorom na BiH.

{jathumbnail off}U izjavi za agenciju Anadolija Nobilo ističe da je situacija ozbiljna i da će presuda biti ”vrlo loša za Hrvatsku”.

”Pojedini su pitali otkud ja to znam kada nisam bio u predmetu. Znam po tome jer je od doba slučaja ”Blaškić”, pa slučaja Darija Kordića, slučaja srednje Bosne, Ivice Rajić pa nadalje, Haški sud zauzeo stanovište da je rat između Bošnjaka i Hrvata bio međunarodni oružani sukob. U svim presudama je takav stav zauzet. Zato sam ja apsolutno siguran, a poznavajući situaciju i međunarodno pravo, da će i u ovoj presudi to biti okarakterizirano kao međunarodni oružani sukob. Tamo neće pisati agresija, jer u međunarodnom pravu u Haškom tribunalu nije tretiran agresorski rat kao kazneno djelo. Ali, ako imate kvalifikaciju međunarodnog oružanog sukoba, koji se vodio u Bosni i Hercegovini, između Hrvata i Bošnjaka, onda je nedvojbeno da je Hrvatska bila agresor čim je ratovala u BiH. Zbog toga sam ja apsolutno siguran da će to tako biti”, kazao je Nobilo za agenciju Anadolija.

  >> Oficiri JNA i Armija BiH, Izetbegovićevi alati za rušenje Vance-Owenovog plana

Nobilo također ističe da je, po njemu, dobro što će se to dogoditi a kao glavni razlog navodi aktualno glorificiranje Tuđmana i vraćanje HDZ-a Tuđmanovim korijenima.

”U Hrvatskoj se mora na neki način podići ta svijest da smo mi napravili brojne pogreške tijekom Domovinskog rata, a da je apsolutno najveći grijeh to što smo učinili u BiH. Miješanje u događaje u BiH, to se treba prepoznati, te osuditi takvu politiku. To treba Hrvatska, prije svega, učiniti. Mislim da je dobro još jedanput da se da ocjena negativnih poteza Franje Tuđmana iz 90-tih. A najgore što je učinio jeste angažiranje u BiH i to što je dole učinjeno”, rekao je Nobilo, smatrajući nedopustivim aktualno glorificiranje Tuđmana i njegove politike u Hrvatskoj, kao i činjenicu da je Tuđman sve popularniji.

    >>  Mogućnost obnove postupka Dariju Kordiću: Uzdrmati i poništiti presudu donesenu bez bilo kakvih dokaza

Kontroverzni odvjetnik ne vjeruje da će moguća presuda za agresiju dramatično pogoršati odnose dviju država.

”Ne mislim da će biti nekakve velike posljedice. Jer to što se dogodilo, dogodilo se. Već smo imali presude za međunarodni oružani sukob, pa to nije dramatično pogoršalo odnose. BiH i Hrvatska su toliko isprepletene, gospodarsko, kulturno, puno ljudi ima dvojno državljanstvo, dole žive bh. Hrvati… To su velike veze da u konačnici navedena presuda to neće promijeniti. Ni dosadašnje presude nisu imale veliki utjecaj”, zaključio je Nobilo u razgovoru za agenciju Anadolija.

M.M./hrsvijet

Odgovori

Skip to content