Kosti mučenika u kanalizacijskom otvoru !!!

U petak 15. ožujka 2013. u Vatrogasnom domu u Slatina održana je 20–ta jubilarna izvještajna skupština udruge Hrvatski domobran Slatina. Pred 60 –tak članova i 30 tak gostiju izvješće je za protekli 20- to godišnji rad podnio predsjednik udruge Ivan Levar.

{jathumbnail off}Spomenuvši da je poticaj za osnivanje udruge dao Dragutin Pelikan, prvi predsjednik udruge koji je sa suprugom Mirom uvelike zadužio građane Slatine i županije svojim dugogodišnjim istraživanjima žrtava komunizma u II. Sv. ratu i poraću na ovim zapadnoslavonskim prostorima.

Gospodin Pelikan autor je knjige „Slatina u vjetrovima povijesti“, a zajedno sa suprugom Mirom i Miroslavom Gazdom knjige „Spomenar hrvatskim žrtvama (1941-45 i 1991.-95)“ u kojemu su deteljno zapisana imena svih hrvatskih žrtava u II. Sv. ratu i Domovinskom ratu na području VPŽ. Na području naše županije ima preko 700 stratišta, ujedno i grobišta pripadnika hrvatske Domovinske vojske i mnogobrojnih civila koji se nisu uklapali u planove komunističkih vlastodržaca tijekom i nakon II. Sv. rata, te su zbog toga nemilosrdno likvidirani po raznim šumama, jamama i skrivenim mjestima. Jedno od najvećih stratišta je Slatinski Drenovac, sa poznatih oko 500 žrtava, a procjenjuje se da ih ima još oko 1.000.

Predsjednik Levar naglasio je da je glavna zadaća ove udruge čuvati i istraživati spomen na sve poginule hrvatske branitelje, osobito one iz II. Sv. rata i nastojati da se svakome pronađenom osigura dostojan pogreb i križem obilježeno grobno mjesto. Osim toga svake godine do sada, sredinom svibnja udruga je organizirala posjet Bleiburg autobusom, te ostalim časnim, ali zaboravljenim lokacijama hrvatskog mučeništva. Velika briga ove udruge je da se konačno napravi dostojno spomen područje i zajednička grobnica u Slatinskom Drenovcu, a ne da kosti hrvatskih mučenika kao sprdnja stoje u plastičnim vrećama. Iduće godine navršava se i 70 godina od masakra 400 vojnika hrvatske Domovinske vojske koje su partizanske jedinice za „Krvavi Uskrs 1944.“ maskarirale prilkom napada na Slatinu. I tu bi godišnjicu trebalo dostojno obilježiti.

Skupu se prvi obratio župan VPŽ Tomislav Tolušić koji je obećao da će županija pomoći pri realizaciji ovih projekata. Tom prigodom uručio je ispred naše županije POVELJU ZAHVALNOSTI gđi Miri Pelikan za prikupljanje i istraživanje podataka o žrtvama komunizma u II. Sv. ratu i poraću, te žrtvama Domovinskog rata na području VPŽ.

Skupu su se obratili i brigadir Josip Černi, zapovijednik ratne 136. slatinske brigade HV, dopredsjednik središnjice Hrvatskog domobrana Željko Tomić, gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš, te saborski zastupnik Josip Đakić. Posebno je dojmljivo bilo obraćanje gđe Marije Maračić, predsjednice Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina – Orahovica. Podsjetivši nas kako će ova udruga postojati samo dok je živ posljednji roditelj, zaželjela je da se uspomena na njihovu poginulu djecu nastavi održavati kroz Spomen sobu poginulih hrvatskih branitelja. Grad i županija obaćali su pomoći i uskoro će početi izgradnja sobe u zgradi Starog kotara, u kojoj će biti deponirane sve uspomene na poginule branitelje iz Domovinskog rata, te razna publikacija i fotografije vezane za 136. slatinsku brigadu. Spomen – soba biti će mjesto sjećanja i učenja novih naraštaja o vrijednosti žrtve za dom i domovinu.

Na kraju je predsjednik Hrvatskog domobrana Slatina gosp. Levar istaknuo dvije nepobitne činjenice. Nasuprot općinske zgrade u središtu Slatine nalazi se spomen ploča antifašističkih žrtava u II. Sv. ratu. Na njoj je uklesano da je sa šireg slatinskog područja poginulo 2.500 partizanskih boraca i 6.500 ubijenih civila od fašističkih i nacističkih snaga. Iz objavljenih izvora antifašističkog podrijetla vidljivo je da su te brojke višestruko preuveličane i da ih uskoro treba mijenjati.

Druga činjenica je otvoreni prijekor istaknutim sudionicima Domovinskog rata na slatinskom području i nositeljima vlasti koji do sada nisu publicirali niti jednu knjigu o Domovinskom ratu ili 136. brigadi HV-a. To znači da će sa fizičkim odlaskom zadnjih sudionika ovih događanja i ova herojska i časna stranica hrvatske povijesti na ovim prostorima pasti u zaborav. Vjerujemo da će se prozvani na vrijeme probuditi.

Vlatko Jelenčić

Odgovori

Skip to content