(VIDEO) Ispraznost nad ispraznošću; Edita i Severina

Ispraznost nad ispraznošću, veli Propovjednik, ispraznost nad ispraznošću, sve je ispraznost!

{jathumbnail off}Severina živi za naslovnice, a Edita, iako je započela sa ispraznim životom blještavila i glamura, odbacila je sve radi Boga i duše. Možemo li zaključiti da živjeti za modu ili slavu znači predati se ispraznim pojavnostima, znakovima prolaznosti? Da je živjeti klanjajući se idolima na oltaru mode isprazno? Mnogi će odmah odbaciti takve ideje, njima je primjerice očito kako povlačenje u samostan ujedno znači i odbacivanje života zbog neke fantazije.

Ali neovisno o tome što mislite o postojanju Boga i duše, morate prihvatiti da je ovaj život isprazan. Posvetiti svoj život potrazi za još jednom naslovnicom, još jednim odobravanjem javnosti koje će rezultirati sa još malo prolazne slave, predstavlja se kroz medije kao izbor koji će rezultirati zadovoljstvom i istinskom srećom. S druge strane, redovnice koje posvećuju svoj život potrazi za “Onim od kojeg nije moguće zamisliti veće dobro”, se predstavlja kao ponizne, a samim time izgubljene i iskorištene žene. Naravno, prema medijima je poniznost zapravo vrsta laži jer naivno misle kako poniznost znači podcjenjivanje vlastitih sposobnosti, da poniznost nije vrlina. Suvremeni svijet zanemaruje bitnu činjenicu da prolazni užici ne znače i dugoročnu sreći te ispunjenje pojedinca.

Iako će većina ljudi pročitati vijest o Severini i redovnicama samo zato što se spominje poznata pjevačica, redovnice su puno zanimljivije. Ne pronalazim nikakvo značenje u njenoj glazbi ili javnim aktivnostima (kao što ne smatram da prolazni užici donose istinsko zadovoljstvo u ovome životu). Život redovnica mi se čini puno važnijim jer rasvjetljuje značenje svakodnevnog života, omogućuje nam na svoj način suočavanje s našim problemima te pruža utjehu i mir. Naravno, skeptik će reći da je takav život besmislen, ali ako je takav život besmislen onda je i život općenito besmislen.

Ako već niste, na yt možete pogledati dokumentarac Edita Majic Marija od Kriza.

{youtube}5F85AT31g-Q{/youtube}

Sličan primjer iz Hollywooda, dokumentarac o životu glumice Dolores Hart koja je napustila karijeru (glumila je u najvećim hitovima svog vremena, sa Elvisom) i povukla se u samostan God is Bigger than Elvis (nominiran za oskara 2012.) Održala je i jedno duhovito predavanje Mother Dolores Hart at Franciscian University.

{youtube}iPDbbsFe9Rw{/youtube}

Pjesma S. Lozara posvećena s. Editi 

{youtube}6XwCgFC2WT8{/youtube}

katoliksdnakace.hotspot.com

Odgovori

Skip to content