Papa Franjo je agent Drage Pilsela

NO LLORES POR MÍ ARGENTINA Nezaboravna je tugaljiva pjesma “Don’t Cry for Me Argentina” iz mjuzikla “Evita” iz 1977. godine, u izvedbi Julie Covington. Famozna Zemlja srebra bila je spasonosni dom mnogim hrvatskim bjeguncima iz NDH i obje Jugoslavije.

{jathumbnail off}Kako piše Večernjak, isusovac Jorge Bergoglio pripada mreži franjevca Drage Pilsela, pa je zato uzeo ime Franjo. Sreli su se nakon što je mladi konventualac Dragec mahao molotovljevim koktelom u susjedstvu jugoslavenske ambasade u Buenos Airesu. Bio je to nekakav Pilselov prosvjed protiv kolonijalne arhitekture u Argentini. Kao i svi mi, Bergoglio je krivo shvatio Dragecovu pobunu, pa se zanimao za Dragecove motive. Pilsel je opet gledao kako se dočepati više škole, i tako se nacrtao na isusovačkom fakultetu, kod Jorge Bergoglia, gdje je upisao dvogodišnji studij na temu Petrove izdaje Isusa. “S nama bi ponekad znao razgovarati za vrijeme odmora i pauza. Njega (Bergoglia) je zanimalo moje hrvatstvo(!) Nekoliko smo puta razgovarali o tome zašto Hrvati žele svoju državu. Meni je novi papa pomogao da osvijestim svoj latinoamerički identitet. Rekao mi je da, kao što je važno što cijenim da mi Hrvati moramo imati slobodu, tako je važno da kao budući svećenik otvorim svoje srce svima onima kojima nedostaje sloboda u Latinskoj Americi… Isusovci su mene naučili pisati, javno nastupati, te logički i politički misliti.” Posve logično, Pilsel je prosvjedovao na Trgu svetog Petra u Rimu zbog rasističkog onemogućavanja da se žutim dimom objavi izbor novog pape.

Šteta što Pilsel nije ostao u Argentini, uz Bergoglia, po cijenu da časni papa bude netko drugi. “Nakon što sam otišao iz Argentine, izgubio sam svaki kontakt s njime.” Vjerojatno je to razlog što se sveprisutni Pilsel u prethodnoj konklavi odlučio za Josepha Ratzingera. Velika je šteta da se presidente Ivo Josipović odrekao svog savjetnika Pilsela. Danas bi Josipović i Pilsel sjeli u predsjednički zrakoplov i skoknuli do Rima, gdje bi Pilsel upoznao nemoćnog Josipovića sa svojim frendom, moćnim rimskim papom. Tri ratna druga prisjetila bi se argentinca Ernesta Che Guevare, rođenog u Rosariju. I Ante Pavelića, koji je 1956. u Argentini osnovao HOP. Možda Pilsel zna zašto su Saveznici štitili Pavelića, a ostale Hrvate usmjerili na stratište? Nogometaš Lionel Messi obožava svakog papu, a papa Franjo obožava Messija, argentinskog mesiju. Papa Franjo navija za argentinski nogometni klub San Lorenzo, koji podupiru hrvatski franjevci – ako je vjerovati Pilselu. Prije svake utakmice, fra Lino Pedišić s našeg Pašmana blagosilja igrače i navijače. Svima je jasno da je Drago Pilsel danas opravdano dezorijentiran, u tom nevjerojatnom spletu događaja, sudbina, misija i interesa. Možda se ubacio u redove našeg neprijatelja?

Pilselovo latinoameričko određenje je toliko duboko da ne podnosi Crkvu u Hrvata. “To licemjerje biskupa je nešto što me čini izuzetno nesretnim. Mene zanima o čemu razmišljaju ti ljudi kada legnu u krevet navečer, ako se mole kakva je slika tog Boga. Jer kada ti napadaš Haag, u stvari relativiziraš zločine… Poznata je stvar da je Kustić oženio Srpkinju iz Niša…. Čuješ Živko, da tvoja supruga nije iz Niša, nego iz Medačkog Džepa ili iz Gračaca, i da su horde Janka Bobetka iskopale oči i odrezale uši tvome puncu i tvojoj punici i zaklali ih, da li bi relativizirao zločine kao što činiš sada u svojim člancima u Jutarnjem listu?… I to je ta moja Katolička crkva!” Dragecova prva supruga je Nataša, meni nepoznatog prezimena, a njegova druga supruga je Claudia Keller. Pitaj Boga od kuda! Koliko su na Argentinca Drageca djelovali njegovi punci i punice? “Imao sam kroz tri godine prilike prijateljevati s Tripalom, Bilandžićem, Puhovskim, Čičkom i drugim ljudima i došao sam u nekakav centar (čega?). Dakle, imao sam prilike iz prve ruke čuti povijest partizanstva i preispitati sebe. I preispitati sebe u kontekstu kršenja ljudskih prava Srba. A teklo je moje teološko obrazovanje. Do 1995. godine bio sam zreo za napuštanje tog mog ustaškog imidža. Dakle, ono je bilo već zamrlo mnogo godina prije, recimo, kada se dogodila ‘Oluja’, kao trenutak katarze, kada ja svojim rukama skupljam leševe Srba, kada ih sahranjujem.”

“Donosim odluku da ću zamrznuti to svoje hrvatstvo, da ću postati Argentinac. Jedno me vodi drugom i tako upoznajem franjevačku duhovnost i odlučujem postati franjevac, da bi 1986. godine stigla potpuno neočekivana ponuda (zanimljivo, Pentekostalne crkve?) da dođem studirati teologiju u Jugoslaviji. Tako sam ja došao 1989. prihvativši stvarnost Jugoslavije.” Nemojte ništa na brzinu zaključivati. Drago Pilsel je konfliktna osoba u konfliktnom vremenu. Pilsel je najvjerojatnije najzaslužniji za oslobađanje hrvatskih generala u Haagu. Nakon Oluje “pokupio je čahure pored ubijenih staraca Nikole i Milice Damjanić”, koje mu je USKOK oduzeo, nakon što je Pilsel iste pokazao 6. studenog 2000. na HRT. “Čahure su se izgubile, a ubojice su oslobođene zbog nedostatka dokaza.” Pilsel očigledno gleda naučno-fantastične serije o američkim policijskim forenzičarima. Tko može povezati bilo koje patrone u moru patrona u Krajini s bilo kojim osobama? Pilselovi dokazi protiv Hrvatske spasili su Hrvatsku. Iskreno me brine njegovo svjedočenje u korist isusovca Jorge Bergoglia, odnosno pape Franje, koje je uistinu neočekivano. Pilsel je odmrznuti Argentinac.

Tvrtko Dolic/croative.net

tvrtkodolic.bloger.hr

{youtube}y4J7U2zg94U{/youtube}

Odgovori

Skip to content