Zaključci sa okruglog stola o eko proizvodnji
Sva hrana koja ima geografski pridjev mora proći zaštitu izvornosti i zaštitu zemljopisnog podrijetla jer nam zaštita daje marketinšku prepoznatljivost, naglasila je gđa Ana Marušić Lisac iz Biotehnicona, tvrtke koja se bavi kontroliranjem oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla. Europa je dosada učinila velike pomake u zaštiti svojih proizvoda, pa se sve više govori o Europi kao zajednici regija. ”Vi ne možete reći za neki proizvod, to je španjolsko vino, to je francuski sir, jer su to široki pojmovi. Mi smo ti koji se moramo izboriti da naši proizvodi budu na europskim policama”, naglasila je gđa Lisac.
Predstavnica eko proizvođača sa otoka Brača gđa Vesna Rožić Šibić naglasila je pak da se mali proizvođači moraju početi udruživati i učiti se od Istre koja je napravila izvrsnu priču s pršutom. Na njeno izlaganje nadovezao se Lukša Pezelj koji je s grupom ljudi pokrenuo ekološki klaster. On je okupljenima rekao da se mali proizvođači moraju početi udruživati, jer se u Europi vodi nesmiljena borba za robne marke. Svrha ekološkog klastera je informiranje i objedinjavanje malih proizvođača. Također je veliki problem okrupnjavanje zemljišta. Europa proizvode s malih obradivih površina tretira kao hobističke proizvode. Dr. sc. Goran Zdunić je na upit iz publike koliko bi bila minimalna potrebna površina vinograda za proizvodnu vina za obiteljsko gospodarstvo rekao da je to otprilike 2,5 hektara.
Dr.sc. Ivica Ljubenkov, predsjednik Zajednice uljara i maslinara Hrvatske je istaknuo da je potrebno aktivizirati 1000 glasača kako bi se izvršio utjecaj na političare na kojima je veliki dio odgovornosti. Također je naglasio da je veliki dio problema i u tome što nemamo pametne ljude u razvojnim agencijama.
Poduzetnik Mate Bosnić je okupljenima predstavio Studenački sir. ”Najveći problem u dalmatinskoj Zagori je što joj nedostaje radne snage. Nedostaje joj sirovine za poljoprivrednu proizvodnju. Bez dobre sirovine ne možemo napraviti dobar sir. Ne može se razvijati eko proizvodnja ako se ljudi iz gradova ne vrate na selo. Studenački sir je proizvod od mlijeka iz imotske krajine”. HUB