Rasprodaja talenata

Dok se bogati europski klubovi intenzivno pojačavaju za sljedeću sezonu, naši rasprodaju preostalu vrijednu srebrninu

Nažalost, to će izgleda još dugo biti hrvatska nogometna stvarnost. Tako je Dinamo sedamnaestogodišnjeg Tina Jedvaja prodao u Romu, a Hajduk mladog Josipa Eleza u susjedni Lazio. Mi, nogometni zaljubljenici, možemo samo zamisliti koliko ćemo (ne)kvalitetnu ligu imati i ove godine. No, što je tu je. Morati ćemo se zadovoljiti onim što imamo. 

I tako, dok mi rasprodajemo još neizbrušene sportske dijamante, veliki se stalno pojačavaju. Usput se preko medija prepucavaju, licitirajući svim i svačim. Najnovije vijesti govore da se ionako moćni Bayern želi dodatno osnažiti. Nakon Guardiole, sad žele dovesti još jedno pojačanje iz Barce. Radi se o mladom veznjaku Thiagu Alcantari. Sama Barcelona je zainteresirana za Brazilca Davida Luiza, ali njegov trenutačni klub, Chelsea, nije spreman pustiti ga bez dobre novčane naknade. S druge strane, katalonski klub najboljeg strijelca Furije svih vremena, Davida Villu, šalje u madridski Atletico gotovo bez ikakve odštete.
Na jugu Europe u ovo vrijeme uvijek je vruće. Potvrđuju to i vijesti iz većeg i poznatijeg madridskog kluba. Radi se, naravno, o slavnom Realu. Velšanin Bale im ne daje jasan signal da bi došao, iako ga očekuju raširenih ruku. Međutim, odlaskom Carla Ancelottija iz pariškog PSG-a, tamo su se stvari izgleda počele komplicirati. Prema pisanju madridske Marce, javili su se neki razočarani igrači koji bi također htjeli napustiti pariški klub. Najglasniji među njima je Zlatan Ibrahimović koji se otvoreno nudi Realu. No, izgleda da zasad od toga nema ništa. S druge strane, glavna Realova zvijezda, Portugalac Ronaldo, uvijek je meta različitih priča i nagađanja. Jedna od zanimljivijih priča glasi da mu nova igračka bogatih ulagača, Monaco, nudi toliko veliki novac da će morati dobro razmisliti je li mu Real još uvijek najbolja opcija. Radi se o primanjima od navodno 21milijun eura godišnje. Čovjek se upita je li nogomet još uvijek sport ili se pretvara u nadmetanje, ili bolje kazano razmetanje kojekakvih bogatuna.
Na otoku je zadnjih dana glavna tema Rooney. Razvlače ga i ovamo i onamo. Rame uz rame mogu mu stati Urugvajac Suarez te Cesc Fabregas za kojega je iznova zainteresiran londonski Arsenal. Od brojnih eurskih nula koje stoje iza prve cifre na ponudama za te zvijezde, običnom se čovjeku zavrti u glavi.
Otrijeznimo se načas i vratimo našoj sportskoj stvarnosti. Što naši klubovi mogu tražiti među ovakvom europskom konkurencijom? Čini se da jedino mogu moliti Boga da ubuduće ne bude katastrofa gorih negoli dosad. Nama navijačima to je teško koji put priznati, ali objektivno, situacija je takva. S druge strane, sve one koji prate zbivanja vezana uz najvažniju sporednu stvar na svijetu, može ipak razveseliti činjenica da će uz Hajduk i Dinamo, ove godine u HNL-u značajniju ulogu igrati HNK Rijeka i RNK Split. Prvenstvo će biti dugo pa vjerojatno zagrepčani neće biti posebno ugroženi u namjeri da još jednom osvoje naslov prvaka države, ali tko zna?! Lopta je okrugla.

Odgovori

Skip to content