Biskup Uzinić slavio Misu za domovinu

Na Dan domovinske zahvalnosti, u ponedjeljak 5. kolovoza, Misu za domovinu u župi Svih svetih u Blatu na Korčuli predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić u koncelebraciji s dekanom Korčulanskoga dekanata župnikom don Nikolom Berišićem.

{jathumbnail off}Biskup se u propovijedi osvrnuo se na nedjeljna čitanja te njihovu poruku povezao s blagdanom. Isus nam poručuje da se trebamo kloniti svake pohlepe jer koliko god netko obilovao, život mu nije u onom što posjeduje. Pohlepa je uzrok mnogih zala, a napose ratnih razaranja koja su pogodila našu domovinu za vrijeme velikosrpske agresije.

Dogodila se Oluja te je naša domovina oslobođena, ali smo prošli kroz mnoge nevolje dok pravda nije izašla na vidjelo i dokazalo se da je Oluja bio oslobodilački pothvat. Pohlepa naših neprijatelja uzrokovala nam je mnoge nemira.

No, nakon rata susrećemo se s novim problemima i možemo sagledati i svoju vlastitu pohlepu koja se očituje kroz zaboravljanje na Boga i planiranje života mimo njega, pa čak i protiv njega. Postali smo na neki način žrtva pohlepe koja hara ovim svijetom u kojem jedni obiluju, a drugi oskudijevaju i to najčešće zbog korumpirane politike i onih koji ju vode. No, sve ima svoj kraj i kako kaže naš papa Franjo: “Mrtvački pokrov nema džepove”. Isus nas poziva da budemo drugačiji, da sebi ne zgrćemo blago na zemlji, nego da se bogatimo u Bogu.

 

Odgovori

Skip to content