“The Blood and the Rose” – napokon jedan vrijedan film

Redatelj se nada da će film inspirirati ljude da budu poput Juan Diega, sluge koji je čuo riječi i potom je širio

 

{jathumbnail off}National Catholic Register objavio je tekst o filmu “The Blood and the Rose” koji donosi priču o ukazanjima Gospe od Guadalupe. Film je pomogao probuditi pobožnost prema Gospi zaštitnici Amerike, dok istovremeno američke katolike inspirira na dublje obraćenje.

„Trebamo stvari poput umjetnosti, stvari koje ostavljaju utisak i koje pomažu voditi ljude natrag prema vjeri“, rekao je Tim Watkins, direktor filma, za CNA.

Film je upravo krenuo na promotivnu turneju. Fokusiran je oko tri važna aspekta ukazanja Djevice Marije sv. Juanu Diegu: povijesne pozadine, samog ukazanja i Marijine poruke te znanstvene analize slike na St. Juan Diego.

Izvršni producenti filma su Eduardo Verastegui i izvršni producent filma Braveheart, Stephen McEveety. Verastegui je i narator u filmu dok meksička glumica Karyme Lozano posuđuje glas Djevici Mariji.

{jathumbnail off}Executive producer Eduardo Verastegui 

„Iako je ova slika nastala 1531. godine, još uvijek postoje stvari koje smo otkrili u 20. stoljeću i koje nas pokreću“, kaže Watkins. „To nas naprosto sili da pitamo: Što još na toj slici stoji neotkriveno?“
Pažljive studije i pregledi slike kroz povijest donijeli su iznenađujuća otkrića o njoj. Primjerice sićušne ljudske figure i lica koja se pojavljuju u realističnim očima Djevice Marije, ili poredak zvijezda na njenom plaštu koji odgovara zimskom solsticiju iz 1531. godine.

Watkins se nada da će promocijom svog filma pomoći katolicima da ojačaju vjeru i budu još hrabriji u navještanju Evanđelja. Dok je istraživao za potrebe filma, kaže da je o ukazanjima otkrio mnogo više negoli je mogao i zamisliti. Nada se da će i gledatelji filma osjetiti bar dio toga. „Oni znaju djeliće, ali ne znaju kako je fascinantna cijela priča. Ima nešto u filmu što ljudi ne znaju,“ kazao je. 

Iako je film trebao biti umjetničko djelo inspirirano ukazanjima , on također istražuje skromnu svetost Juana Diega, vjernog glasnika kojem se Gospa ukazala. Watkins kaže da nije dostojan niti dodirnuti rese Marijine haljine, ali da je sposoban pokušati doseći način života kojim je živio Juan Diego.

Svetac je, dodaje, primjer skromnosti i djetinje vjere, čemu mogu težiti svi katolici. „Ono što želimo postići ovim filmom jest da inspiriramo ljude da budu poput Juana, sluge koji je čuo riječ i potom je širio dalje,“ zaključuje Watkins.

 

 

Odgovori

Skip to content