Jovanoviću, nećeš nas ‘namagarčiti’ kozmetičkim promjenama

Povijest je pokazala da kada se želi nametnuti određena ideologija društvu onda se koristi školstvo kao instrument nametanja. Ova ideologija koja se nameće kroz kurikulum je protiv tradicionalnih hrvatskih vrijednosti, a nameće se se bez obzira na cijenu, kaže Ladislav Ilčić iz GROZD-a

 

{jathumbnail off}Ministar Željko Jovanović bi se trebao pripremiti na ponovni ispit svojih metoda na Ustavnom sudu. Poručuju mu to iz udruga koje su nezadovoljne izmjenama učinjenim u kurikulumu zdravstvenog odgoja, kojeg ministarstvo najavljuje uvesti u škole nakon što su se dobrano osramotili s prvom verzijom.

Nakon što je kurikulum zdravstvenog odgoja srušen na Ustavnom sudu, provedena je javna rasprava, a kurikulum će ponovno biti dio obaveznog školskog gradiva. No, čini se, niti ovaj put neće sve proći onako kako bi to ministar Jovanović želio, a iz udruga najavljuju još snažniji otpor njegovim metodama. Sprema li se to vruća jesen ministru Jovanoviću poznatom po svoj osebujnom stilu komuniciranja s onima s čijim se mišljenjem ne slaže? Prema onome što se može čuti od čelnika udruga koji su mu već jednom srušili kurikulum i ovaj put je ministar Jovanović na skliskom terenu. Uvjereni su da kurikulum ponovno pada na Ustavnom sudu.

Ladislav Iličić iz udruge ‘Grozd’ ne štedi ministra Jovanovića i kaže da je taština ministra veća od njegovog čitanja argumenata.
– Još je veća sramota kada ministar nastavlja istim putem kao i prije. To je jedna sljepoća, taština i on jednostavno ne može provesti svoje namjere na takav način. – kaže Iličić.

Novi kurikulum još nije objavljen, no prema onome što se može iščitati iz prvih informacija koje su procurile u medije u udrugama smatraju da je riječ samo o kozmetičkim promjenama, te da nisu ispoštovane odredbe Ustavnog suda o usklađenosti programa Zdravstvenog odgoja s vrijednosnim uvjerenjima roditelja.

– Ministar Jovanović ide vrijeđati Ustavni sud, a sve što radi pokazuje da ne želi mijenjati svoje ponašanje, već nekog namagarčiti. Žalosno je imati takvog ministra obrazovanja. Rezultat njegovih poteza je da učenici nemaju zdravstveni odgoj i mi smo žalosni zbog toga. Glavni krivac je ministar koji ne zna uvesti program zdravstvenog odgoja u hrvatsko školstvo na ustavan način – objašnjava Ilićić u čemu je bit problema. Nije da iz udruga ne žele zdravstveni odgoj u školama, ali problem su određeni svjetonazori koji se tim programom žele nametnuti hrvatskom društvu. Tvrde da se provedena javna rasprava ne može opisati kao javna rasprava kakva bi trebala biti u demokratski uređenom društvu. Iz Ministarstva su nametnuli jednostranu komunikaciju, a pojedine prijedloge roditelja nisu htjeli uvažiti. Stoga za njih u udrugama nema dileme – ne prihvaćaju nedemokratske metode Jovanovića i družine, te će pružiti žestoki otpor ministru, kao i prošli put. No, napominju, sad su jači i organiziraniji te bi u ministarstvu trebali znati da su naletjeli na ‘tvrd orah’.

– Povijest je pokazala da kada se želi nametnuti određena ideologija društvu onda se koristi školstvo kao instrument nametanja. Ova ideologija koja se nameće kroz kurikulum je protiv tradicionalnih hrvatskih vrijednosti, a nameće se se bez obzira na cijenu. Oni će ponovno zamarati hrvatsku javnost, a to je dio taktike da odustanemo od naših aktivnosti. SDP vuče poteze, ali naša je dužnost reagirati. Slali smo prijedloge, ali oni na njih jednostavno ne žele odgovoriti. Naglašavam da mi reagiramo na legalne načine – preko Vijeća roditelja i davanja prijedloga Ustavnom sudu za razmatranje ustavnosti kurikuluma – zaključuje Iličić.

Uskoro bi, dakle, trebali očekivati nove verbalne ispade ministra Jovanovića kakve smo mogli slušati prvi put kad se krenulo s pričom o zdravstvenom odgoju u hrvatskim školama. Ministar bi trebao raditi ono što mu i sama titula kaže – služiti narodu. A narod je pokazao što misli prvi put. U svakom slobodnom i demokratskom društvu odluke bitne za budućnost tog društva donose se konsenzusom, a ne nametanjem vlastite volje ili, još gore, volje pojedinih interesnih skupina.

Autor: Damir Galić/Dnevno.hr

Odgovori

Skip to content