Papa o Svjetskom danu mladih

Sveti Otac zamolio nazočne da mole za mlade kako bi svoje iskustvo sudjelovanja na ovom danu mladih mogli pretočiti u svoj svagdašnji hod i u važne životne odluke

{jathumbnail off}Ponovno se danas prije molitve s vjernicima na Trgu sv. Petra papa Franjo prisjetio Svjetskoga dana mladih od prije tjedan dana u Rio de Janeiru. To mu je bio razlog da opet zahvali Bogu za tako veličanstveni događaj hodočašća mladih s Kristovim križem. Odmah je dodao da takvi susreti nisu tek neki prolazni vatromet i oduševljenje, nego su to postaje dugoga puta koji je počeo 1985. s papom Ivanom Pavlom II. koji je, kad je mladima predavao križ, rekao: idite i ja ću doći s vama. „Tako je i bilo i onda su mladi nastavili hodočastiti s papom Benediktom te sam i ja mogao jednu postaju doživjeti u Brazilu”, rekao je Papa te nastavio: „Imajmo uvijek na umu: mladi ne slijede papu, nego slijede Isusa Krista koji nosi svoj križ. Papa ih vodi i prati na tom putu vjere i nade. Stoga zahvaljujem svima koji su sudjelovali u tome i po cijenu žrtve. Zahvaljujem i na svim drugim susretima s biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama te s vlastima. Ali posebno Brazilcima zahvaljujem jer su velikoga i toploga srca”. Potom je papa Franjo zamolio nazočne da mole s njim za mlade kako bi svoje iskustvo sudjelovanja na ovom danu mladih mogli pretočiti u svoj svagdašnji hod i u važne životne odluke, odgovarajući na Gospodnji poziv, prenosi Hrvatski program Radio Vatikana.

Zatim je Sveti Otac protumačio ukratko čitanja današnje liturgije o ništavnostima svega prolaznoga ne zaboravljajući spomenuti i njihovu privlačnost, ali one ostavljaju često žalosne posljedice. Pravi je život s Isusom živjeti u njegovoj velikoj obitelji Crkvi, istaknuo je Papa. Profit, stjecanje, novac, na čemu se temelji društveni život samo zavaravaju i odvode u konzumizam. Današnji nas evanđeoski ulomak podsjeća da nije sreća čovjekova u stjecanju i imanju, nego da je pravo bogatstvo u Božjoj ljubavi koju onda dijelimo s braćom, pomažući si međusobno. To donosi takav mir da se onda čovjek ne boji ni smrti, rekao je Papa.

Nakon podnevne molitve Papa se spomenuo i sutrašnjega blagdana moleći sve da zajedno Zdravo Marijom pozdrave Gospu da ih sve čuva. Potom se spomenuo i današnjega uzora svećenika i župnika sv. Ivana Vianneya, te preksutrašnjega blagdana Preobraženja i 3. obljetnice smrti pape Pavla VI.

Među nazočnima na Trgu bila je i skupina karmelske mladeži iz Hrvatske koju je Papa posebno pozdravio.

Izvor: IKA

Odgovori

Skip to content