Svaka vlast koja prisiljava na sudjelovanje u pobačaju je nedemokratska i totalitarna

Slučaj primalje Jage Stojak skrenuo je na sebe pažnju zbog kršenja prava na prigovor savjesti. Udruga ‘Vigilare’ pozdravlja inicijativu Davora Stiera i pozivaju da se priključe i ostali zastupnici u Europskom parlamentu

 

{jathumbnail off}O slučaju kninske primalje Jage Stojak oglasio se hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier. Uputio je pismo ministru zdravlja Rajku Ostojiću u kojem stoji da je primalja Stojak izložena kršenju temeljnih prava zajamčenih Ustavom Republike Hrvatske, Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, te Poveljom Europske unije o temeljnim pravima.
– Ovaj slučaj je protuzakonit i protuustavan, protivan je i Povelji Europske unije o temeljnim pravima. Gospođa Stojak je građanka Europske unije, prema tome, Povelja joj daje pravo na prigovor savjesti. – izjavio je Stier za dnevno.hr

Naime, nakon što je zbog svojih vjerskih uvjerenja i prigovora savjesti odbila sudjelovati pri izvođenju pobačaja, primalja Stojak dobila je otkaz u kninskoj Općoj bolnici ‘Hrvatski ponos’ o čemu je naš portal već pisao.

Zastupnik Stier je u svojem pismu ministru Ostojiću istaknuo Rezoluciju 1763 Vijeća Europe od 7. listopada 2010. godine u kojoj stoji da: ‘Niti jedna osoba, bolnica ili ustanova ne treba biti prisiljena, ni biti smatrana odgovornom, niti biti diskriminirana na bilo koji način zbog svojeg odbijanja da izvrši, omogući, potpomoge ili pošalje na abortus, izvršenje bilo kakve vrste pobačaja, ili eutanazije ili bilo kojeg čina koji bi prouzročio smrt ljudskog fetusa ili embrija, zbog bilo kojeg razloga.’

Prema tome, ‘svaka vlast koja bi prisiljavala građane da naprave ili sudjeluju u pobačaju bila bi nedemokratskog, odnosno totalitarnog karaktera’, stoji u pismu uz želju za pozitivnom reakcijom ministra.

– Ukoliko pozitivna reakcija ministarstva izostane, na rješavanju ovog slučaja ćemo i dalje ustrajati jer je učinjena nepravda, a možemo pitanje postaviti i u Odboru za temeljna prava Europskog parlamenta. – izjavio je Stier.

Predsjednik udruge ‘Vigilare’ Vice John Batarelo je pozdravio inicijativu Davora Stiera i ocjenio je kao pozitivnu iz više razloga.
– Gospodin Davor Stier je svoje pismo uputio s pozicije hrvatskog zastupnika u Europarlamentu, što znači da se pitanje prigovora savjesti preko ovog slučaja može internacionalizirati i to kroz više kanala. Prije svega preko zastupnika u Europskom parlamentu, zatim medija, ali i odvjetnika – izjavio je Batarelo za dnevno.hr.

Ocjenio je da za demokraciju nije dobro da se ministar Ostojić dosada nije oglasio o tom slučaju unatoč interesu javnosti. Ukoliko se ministar do sljedećeg tjedna ne oglasi, Batarelo je uvjeren da će doći do masovne reakcije hrvatskih građana unutar demokratskih okvira i mogućnosti. No dodaje da na tome neće stati. U pripremi je, kaže, međunarodni tim odvjetnika koji će stati iza Jage Stojak.

Poručio je i da je inicijativa otvorena svima koji se žele priključiti u obrani prava na prigovor savjesti. Posebno apelira da se inicijativi Davora Stiera priključe i drugi europarlamentarci, pogotovo ako imaju i doticaj s medicinskom strukom poput, primjerice, zastupnice Biljane Borzan.

Udruga ‘Vigilare’ je također prije nekoliko dana uputila pismo ministru Ostojiću sa zahtjevom da se Jagu Stojak vrati na posao i uputila na nepravilnosti koje su se dogodile u njenom slučaju.

 

Izvor: Dnevno.hr

 

 

 

Odgovori

Skip to content