U Sinju se okupilo više od sto tisuća vjernika

“Vjera nas ne ostavlja u prošlosti niti udaljava u budućnost, nego nas vidi prisutne i odgovorne na polju odgoja, kulture, zdravstva, zakonodavstva, politike, gospodarstva. Svojim kršćanskim svjedočenjem ne želimo biti opozicija društvenoj stvarnosti, nego je obogatiti temeljnim ljudskim i evanđeoskim vrjednotama: općeg dobra, dostojanstva čovjeka i obrane života, ne samo na početku i kraju, nego tijekom cijelog hodočasničkog puta ovom zemljom”, poručio je nadbiskup Barišić

 

{jathumbnail off}Sinj, (IKA) – U Svetištu Gospe Sinjske, na slavlje svetkovine Uznesenja blažene Djevice Marije na nebo – Velike Gospe, pod geslom “O Gospe Sinjska, pogledaj i čvrstu vjeru ti nam daj!”, okupilo se više od sto tisuća vjernika iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, i šire.

Hodočanici, od kojih su neki pješačili i po nekoliko sati, u svetište su počeli pristizati u ranim jutarnjim satima pa im je već od 3 sata na raspolaganju za sakrament pomirenja bilo oko 50 svećenika. Prvu misu u 4 sata predvodio je sinjski župnik fra Ante Bilokapić. Potom su mise slavljene svakih pola sata, sve do 9.30 kada je slavljenje zvona i sviranje fanfara označilo da iz Gospina svetišta kreće svečani ophod -tradicionalna procesija gradskim ulicama sa slikom čudotvorne Gospe Sinjske. Staru Gospinu sliku, okićenu zlatom, dragim kamenjem te brojnim zavjetnim darovima nosili su alkarski momci u starim odorama, a uz njih u procesiji su sudjelovali i bogoslovi, redovnice, alkari, djevojke u narodnim nošnjama, predstavnici gradskih i županijskih vlasti, hrvatske vojske, MUP-a, braniteljskih udruga, majke, vjeroučitelji, vatrogasci, profesori, glazbenici, djelatnice Caritasa župe Sinj, poduzetnici, medicinsko osoblje, različite crkvene i civilne udruge te puk grada Sinja i cijele Cetinske krajine.

Tekstove za razmišljanja za vrijeme procesije na temu “Otajstva svjetla – Svrni svete oči blage” priredila je s. Judita Čovo, a čitali su ih fra Stipe Šušnjara, fra Antonio Mravak i Helena Balajić.

Euharistijsko slavlje, kao i svečani ophod, predvodio je mons. Marin Barišić, nadbiskup i metropolit splitsko-makarski, u koncelebraciji s provincijalom fra Joško Kodžoman, sinjskim gvardijanom fra Petrom Klapežom, župnikom Gospe Sinjske fra Antom Bilokapićem, dekanom Cetinskog dekanata don Stipom Ljubasom, provincijalom iz Foggie (Puglia) fra Giuseppeom Pomiriem i još 25 svećenika.

 

 

Odgovori

Skip to content