Vjera i nasilje ne idu zajedno

Slijediti Isusa nije neutralno, nego znači uključiti svega sebe, jer vjera nije nešto što služi kao ukras, to je snaga duše – Papa ponovno pozvao na molitvu za mir u Egiptu i žrtve na Filipinima

{jathumbnail off}Isus je naš mir, on je pomirenje, rekao je papa Franjo u nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji s vjernicima na Trgu Sv. Petra. Osvrnuvši se na odlomak Lukina evanđelja, istaknuo je: “Ali taj mir nije mir koji vlada na groblju, nije neutralnost, nije kompromis pod svaku cijenu. Nasljedovati Isusa znači odreći se zla, sebičnosti i izabrati dobro, istinu, pravdu, i onda kada to traži žrtvu i odricanje od vlastitih interesa. To, kao što nam je poznato, unosi podjelu, podjelu i među one koje vežu najprisnije veze. Ali oprez: nije Isus taj koji dijeli! On postavlja kriterij: živjeti za sebe ili pak živjeti za Boga i za druge; biti služen ili služiti; pokoravati se vlastitom ja ili slušati Boga.”

Sveti Otac je okupljene vjernike upozorio da su vjera i nasilje nespojivi. “Te riječi iz Evanđelja nipošto ne odobravaju posezanje za silom u obrani vjere. Upravo suprotno: prava kršćaninova snaga je snaga istine i ljubavi, koja podrazumijeva odricanje od svakog nasilja. Vjera i nasilje su nespojivi. Vjera i jakost, naprotiv, idu zajedno. Kršćanin nije nasilan, već je jak. A o kojoj snazi je riječ? Snazi krotkosti. Snazi krotkosti, snazi ljubavi”, posvjedočio je Papa i nakon molitve iznova podsjetio da slijediti Isusa nije neutralno, nego znači uključiti svega sebe, jer vjera nije nešto što služi kao ukras, to je snaga duše. Sve vjernike papa Franjo potaknuo je da mole za žrtve potonuća trajekta na Filipinima, te za mir u Egiptu.

Izvor: IKA

 

 

Odgovori

Skip to content