Zašto nema crkve posvećene Bogu Ocu?

Dok crkava posvećenih Kristu ili Duhu Svetom ima, onih posvećenih Bogu Ocu, doista  nema

{jathumbnail off}Molim da mi objasnite zašto nema crkve posvećene Bogu Ocu dok ima mnogo crkava posvećenih na primjer Srcu Isusovu i Duhu Svetomu.

Čitatelj iz Zagreba

Dobro ste zapazili da nema crkve posvećene Bogu Ocu kao zaštitniku ili titularu, a ima crkava posvećenih npr. Kristu Kralju ili otajstvima iz Kristova života kao i Duhu Svetomu. Razlog tomu treba tražiti u činjenici da u liturgiji, a crkve su upravo mjesta uređena za liturgiju, Crkva u prvome redu slavi vazmeno otajstvo, tj. život, muku, smrt, uskrsnuće Isusa Krista – sve ono po čemu je Krist izvršio djelo spasenja. Svoju ulogu u djelu spasenja ima Majka Isusova, imaju i sveci i blaženici – pa se i njih štuje i njima se posvećuju crkve.

Isto tako, nakon što je Isus uzašao na nebo, bitnu ulogu u djelu spasenja ima Duh Sveti – pa se i on liturgijski posebno slavi i njemu se posvećuju crkve. Liturgija je, osobito euharistija, aktualizacija, posadašnjenje Isusova spasiteljskoga djela za sudionike liturgijskoga slavlja pa je logično da se posvećivanje crkava, odnosno davanje titulara, uskladi u prvom redu s Isusovim djelom spasenja – presudnim djelom za povratak Ocu.

Izvor: Glas Koncila

 

Odgovori

Skip to content