Austrijski stručnjaci: Etika ne može zamijeniti vjeronauk

Ravnateljica Ureda za nastavu i obrazovanje Bečke nadbiskupije Christine Mann podsjeća kako su u prošlosti države koje nisu više bile demokratske, najprije ukidale vjeronauk i vjerske škole

 

{jathumbnail off}Predmet etike u osnovi ne može zamijeniti vjeronauk, suglasni su i salzburški teolog Anton Bucher i ravnateljica Ureda za nastavu i obrazovanje Bečke nadbiskupije Christine Mann. Etika nije konkurencija vjeronauku, istaknuo je Bucher u debati koju je u četvrtak, 19. rujna, objavio list “Furche”. On je predstavio svoju viziju zajedničkog predmeta “Etika i religija”. Christine Mann izrazila je, međutim, sumnju da je to prikladan odgovor na “pluralizam, integraciju i oblikovanje identiteta”.

Prema Busherovu modelu trebali bi “predstavnici vjerskih zajednica i državni predstavnici zajedno razmisliti o tome što trebaju svi učenici u etičko-vjerskom obrazovanju”. Učenici ne bi smjeli maturirati ne poznajući temeljne etičke principe ili kao religijske neznalice, kaže Bucher. Glavna odgovornost za takvo integrativno etičko i vjersko obrazovanje treba biti na državi. No, sadržaj nastavnog plana i programa za predmet “Etika i religija” trebali bi načiniti zajedno predstavnici vjerskih zajednica i državni teoretičari obrazovanja, smatra Bucher.

Nasuprot tome, ravnateljica Ureda za nastavu i obrazovanje Bečke nadbiskupije Christine Mann izrazila je ozbiljnu zabrinutost takvim planom. Državna etička i vjerska nastava svjedoče o “opasnoj povijesnoj amneziji”, smatra Mann. Podsjeća pritom kako su u prošlosti države koje nisu više bile demokratske, najprije ukidale vjeronauk i vjerske škole. Nedopuštanje vjeroučiteljima da podučavaju etiku, za što se zauzimala inicijativa “Religija je privatna stvar”, odbacuju i Mann i Bucher.

Crkvenu stručnjakinju Christinu Mann ne raduje niti što je državni tajnik za integracije Sebastian Kurz nametnuo dokument o vjeronauku kao predizbornu temu. Dokument nudi obvezujuću nastavu etike za učenike koji ne idu na vjeronauk. Nastao je prije pola godine, a ne sadrži zapravo ništa novo. Žalosno je međutim što će takva kompleksna tema biti zloupotrebljavana kao predizborno oružje, kaže Mann.

Izvor: IKA

Odgovori

Skip to content