ONI SU ZGROZILI HRVATSKU: Mladi monstrumi poznati po okrutnim ubojstvima i nedostatku empatije

Tin Šunjerga (19) ubio je vlastite roditelje. Prije nešto više od mjesec dana David Komšić (19) uhićen je jer je više od trideset puta izbo svoju bivšu djevojku, koja je bila u drugom stanju. Početkom studenoga prošle godine 23-godišnjak je u mjestu Koška nasmrt izbo djevojku (17), jer je navodno željela s njim raskinuti. To su samo trojica mladića koji su u posljednjih šest mjeseci nekoga potpuno hladnokrvno lišili života.

1

No monstruozna ubojstva koja su činila mladići ispod tridesete godine života, za Hrvatsku nisu nikakva novost. Bilo ih je i više desetaka, a mi se prisjećamo onih najgorih.

I danas je Srđan Mlađan najozloglašeniji ubojica u Hrvata. Imao je tek 16 godina kad je ubio svoju prvu žrtvu, za koju je rekao da je umrla jer se našla na krivom mjestu u krivo vrijeme. Mlađanu je najveća strast u životu bila oduzimanje života, a ukupno je ubio troje ljudi. Svi se pribojavaju njegovog izlaska iz zatvora, koji bi se trebao dogoditi za osam godina.

Ljubomora, droga, dokazivanje i osveta neki su od razloga zbog kojih mladići puni bijesa ne prezaju ni od čega ne bi li ostvarili svoje ciljeve – osvetili se, pokazali nekome da su jači i nadmoćniji, a ima i onih koji su to učinili iz pukog zadovoljstva i zabave.

Policiji je zbog brojnih prekršajnih prijava vezanih za drogu bio poznat tada 20-godišnji Dino Kulišek. Dino je u 2014. godine u Crikvenici ubio 22-godišnjeg Ivana Jagodića, iz razloga koji su do danas ostali nerazjašnjeni, no okosnica ubojstva i pokušaja ubojstva bio je novčani dug. Osim što je ubio mladića, teško je ranio i njegovu djevojku, koja je tada s njim bila u stanu.

Okučane je 2006. godine potresla vijest o krvoproliću u njihovom mjestu. Cijeli grad bio je pod blokadom dok je policija tragala za pomahnitalim Draženom Kozmanom, koji je s automatskom puškom ubio troje, a ranio šestero ljudi. Bio je i u posjedu dvije ručne bombe, koje je, prije predaje, ostavio u parku. Dražen na odsluženju 40-godišnje zatvorske kazne dočekuje 29. rođendan.

2

Okolicu Zadra uoči Uskrsa 2013. godine rastužila je vijest o dvama ubojstvima. Krivac je bio tada 20-godišnji Lovre Mesnić, koji je ubio vlastitu majku i baku. Žrtve je pronašao njihov suprug i sin, mladić pomahnitalog Lovre. No sama ubojstva pala su u drugi plan, nakon što su se saznali detalji i okolnosti. Ubojica je majci odrubio glavu, baku je izrezao, a sprejom je preko cijelog zida napisao “pakao”. Porazbijao je predmete po kući, a od fotografija i različitih predmeta izradio je nekoliko “kolaža”. Napustio je mjesto zločina, otuširao se i obukao čistu odjeću, a onda se vratio i iz prikrajka promatrao policiju kako obavlja očevid. Zločin je nonšalantno priznao prijatelju na piću, a pred sudom se branio šutnjom. Vještaci su mu utvrdili dubok psihološki poremećaj.

3

U okolici Zadra, zapravo u mjestu Korlat blizu Benkovca, pamte još jedno hladno ubojstvo koje je počinio tada 23-godišnji Elvis Šopić. Elvis je unajmio taksi, a onda puškom upucao 30-godišnjeg vozača, a nakon toga auto zapalio, kako bi prikrio dokaze. Elvis je prvotno dobio 30 godina zatvora, a kasnije mu je kazna prepolovljena.

4

Pod nadimkom Psiho cijeloj je Rijeci poznat Ivan Dvorski. Ivan danas služi 40-godišnju kaznu zatvora jer je 2007. godine, kao 21-godišnjak ubio troje ljudi u riječkom neboderu, a onda stan zapalio kako bi prikrio dokaze, a imao je pomoć još dvojice “stražara”, koji su također u zatvoru. Dvorski bi zatvorsku kaznu trebao služiti do 2048. godine.

5

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content