Profesor Josip Jurčević: Lex Perković je tek vrh ledene sante korupcije i kriminala

‘Odnos svih vrsta snaga između EU i Hrvatske u startu je bio takav da se jedino moglo dogoditi ovo što se događa sada, a to je bespomoćno cviljenje hrvatskih političara koje je jednako skandalozno i sramotno kao što je bilo i njihovo polazno infantilno bahaćenje prije dva-tri mjeseca’, kaže Josip Jurčević o svojoj novoj knjizi.

 

{jathumbnail off}Povjesničara Josipa Jurčevića čitatelji našeg portala navikli su čitati kao komentatora dnevno-političkih događaja. Ovaj hrvatski znanstvenik, zaposlenik Instituta društvenih znanosti ‘Ivo Pilar’, dragovoljac je Domovinskog rata. Specijalizirao se za teme moderne hrvatske povijesti, a svojim britkim komentarima nerijetko “oplete” po vladajućima. Autor i koautor je mnogobrojnih znanstvenih i stručnih radova, udžbenika i knjiga. Uskoro će svjetlo dana ugledati i najnoviji uradak iz pera Josipa Jurčevića; tim smo povodom porazgovarali s njim.

Profesore Jurčević, kako se zove knjiga na kojoj radite i na koji će način obraditi problematiku tzv. Lex Perkovića?

– Naslov knjige je „Lex Perković – spašavanje zločinačke budućnosti“. Svrha je knjige upoznati hrvatsku javnost sa golemom dubinom i širinom problema koji se kriju iza slučaja Perković. Lex Perković je mali, jedva vidljivi vrh goleme sante tajni koje se još prikrivaju ispod površine. Jugoslavenske tajne službe bile su izvršitelji naloga režima, ali i veoma temeljiti kroničari većine tajni koje su se događale.
Već sam naslov knjige ukazuje da glavni cilj donošenja Lex Perković nije bio u spašavanju Perkovića osobno ili mračnih tajni jugoslavenskog komunističkog režima, nego se prvenstveno nastojalo spašavati pljačkašku i izdajničku strukturu koja proteklih četvrt stoljeća pustoši Hrvatsku, te to namjerava činiti i nadalje. Odnosno, činjenice i podatci svjedoče da Perković i njegove službe nisu važne samo zbog olovno teških saznanja o prošlosti, nego daleko više zbog prikrivenih podataka koji na tragičan način određuju našu sadašnjost i budućnost.
U dosadašnjem javnom govoru o slučaju Perković uglavnom je bila zastupljena jedna strana koja je bliska i ovisna o Perkoviću i pripadnicima tajne policije bivše jugoslavenske države, koji su se 1990. gotovo u cijelosti preselili u sigurnosni sustav Republike Hrvatske. Tako smo u medijima mogli najčešće i daleko najopsežnije slušati konstrukcije gospodina Nobila koji je odvjetnik i osoba posebnog Perkovićeva povjerenja. Potom su najglasniji bili vladajući političari koji su očajnički izmišljali neistinita i neuvjerljiva opravdanja za skandal i štete koje trpi cijela Hrvatska zbog pokušaja da se prevari Europsku uniju.
Prema tome, knjiga se tematskom širinom te brojnim dokumentima i podatcima suprotstavlja jednostranosti dosadašnjeg javnog govora o slučaju Perković.

Obrađujete li kroz knjigu neku tezu koju dosad nismo imali prilike čuti u javnosti i medijima?

– U medijima se cijeli problem slučaja Perković nastoji što više suziti, vremenski i tematski, te se sve pokuša svesti na samo dva veoma ograničena pitanja: je li Perković sudjelovao u ubojstvu Đurekovića te hoće li biti izručen Njemačkoj? U odnosu na takav pristup, velika većina sadržaja knjige predstavlja ono što se nije čulo u javnosti. Najveći dio knjige bavi se razdobljem nakon 1990., o kojem nitko ništa javno ne govori. Tako se u knjizi, između ostalog, obrađuju politička ubojstava i druge vrste najtežeg kriminala koji su se nakon 1990. događali u Hrvatskoj i na hrvatskim prostorima u BiH.

Bavite li se u knjizi i nečim što nije izravno vezano uz Perkovića?

– Samo je jedan dio knjige vezan izravno za Perkovića. To je dio u kojem je detaljno navedena njegova obavještajna karijera prije i nakon 1990., o čemu se također gotovo ništa ne zna u javnosti Donekle je za Perkovića vezan i vrlo zanimljiv dio knjige u kojem se donosi niz, do sada široj javnosti potpuno nepoznatih, činjenica o nastanku i koncepciji djelovanja jugoslavenske tajne policije te o ustroju i brojnim imenima i osobnim podatcima njenih djelatnika.
Sve drugo u knjizi odnosi se na široki kontekst o povezanosti te međusobnoj ucijenjenosti i ravnoteži straha između tajnih službi, političkih moćnika i privatizacijskih pljačkaša u Hrvatskoj.

Koji dio knjige mislite da će čitateljima biti najzanimljiviji?

– Širokom krugu čitatelja, ali i analitičarima redovito su najzanimljivija imena i s njima povezani konkretni podatci o akcijama, tajnim praćenjima, prisluškivanjima i tragovima opljačkanog novca. U knjizi je naveden iznimno veliki broj imena političara, intelektualaca, poduzetnika svih vrsta, te različitih skupina, organizacija, tvrtki, poduzeća, vjerskih, medijskih i ostalih ustanova, koji su bili praćeni, prisluškivani i na druge načine obrađivani od tajnih službi.
Smatram da će unutar toga biti najzanimljiviji izvorni podatci o vrstama i kategorijama tzv. unutarnjih neprijatelja s kojima se od 1980. do 1990. vrlo temeljito i sustavno bavila Služba državne sigurnosti u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Tu se nalazi veliki broj imena koja su imala najistaknutiju ili vrlo istaknutu ulogu i u razdoblju od 1990. do danas.
Jednako je zanimljiv i zapanjujuće dugačak popis legalnih institucija (kulturnih, izdavačkih, medijskih, gospodarskih, vjerskih, sveučilišnih, studentskih itd.) koje su bile režimu sumnjive po različitim iščašenim osnovama te su bile tajno ozvučene, nadzirane i bile su predmet različitih tajnopolicijskih obrada, akcija i operacija. Posebna vrijednost svih ovih podataka je i u tome što ih je osobno napisao Josip Perković i još jedan djelatnik SDS-a.

Kako vidite trenutnu situaciju u kojoj se nalazi hrvatska Vlada prema Europskoj uniji vezano uz Lex Perković? Dojam je da je riječ o šah-matu.

– Svi hrvatski građani na svojoj koži svakodnevno i bolno osjećaju neznanje i druge nekvalitete osoba koje upravljaju Hrvatskom. No, i pored toga iznenađenje predstavlja da su oni i jednog trenutka mogli pomisliti kako će im na bilo koji način uspjeti s Lex Perković izmigoljiti mimo pozornosti i preciznih upravljačkih instrumenata EU. Odnos svih vrsta snaga između EU i Hrvatske u startu je bio takav da se jedino moglo dogoditi ovo što se događa sada, a to je bespomoćno cviljenje hrvatskih političara koje je jednako skandalozno i sramotno kao što je bilo i njihovo polazno infantilno bahaćenje prije dva-tri mjeseca.

Kako vidite ulogu medija u cijeloj priči oko Perkovića?

– Vlasnici i urednici najvećih medija u Hrvatskoj su dio korupcijske strukture te nisu otvorili prostor suočavanja hrvatskog društva sa teškim štetnim okovima koji se iz prošlosti nose prema budućnosti. Ipak je zanimljivo da su pojedini režimski komentatori prije ključnih političara javno oglasili rezultat priče o Perkoviću.

Kada možemo očekivati izdavanje knjige?

– Knjiga je napisana i dovršavaju se urednički zahvati, pa još preostaje grafičko oblikovanje i tisak, što znači da bi trebala bit iu rukama čitatelja za približno dva tjedna.

Imate li već planove što ćete nakon izdavanja knjige o Perkoviću?

– Knjiga o Lex Perković je nastala izvanredno, te je za nekoliko mjeseci odgodila izdavanje dvije knjige koje sam pripremao duže vremena. Radi se o knjigama „Heroji Hrvatskog domovinskog rata“, te „Jugoslavenski komunistički vojni sudovi u Hrvatskoj“.

Autor: Zoran Stupar/Dnevno.hr

Odgovori

Skip to content