Roditelji najčešće griješe u ovih pet stvari

Djeca ne dolaze s uputama za rukovanje pa je sve što vam preostaje dobre stvari učiti iz osobnog iskustva, a loše izbjeći temeljem tuđih iskustava

 

{jathumbnail off}Ipak, malo je roditelja koji neće učiniti barem dvije od najčešćih pet grešaka u odgoju. Ne brinite, prepoznate li ih na vrijeme, lako ćete ih popraviti.

1. Napravi ono što ti kažem, ali ne smiješ raditi ono što ja radim

Ovo je jedna od najčešćih grešaka koje roditelji rade. Tvrditi jedno, raditi drugo jest vrlo konflikta situacija za dijete kojemu, primjerice, roditelji kažu da ne smije psovati i pušiti, dok oni ne biraju riječi i ne vade cigaretu iz usta. Za tinejdžere je to samo dodatna municija koju će ispaliti u roditelje prilikom svađanja.

Ispravite ponašanje. Umjesto da branite neobranjivo, postanite primjerom.

2. Uspoređivanje djece s drugom djecom

Djeca su ionako po pritiskom „traženja sebe“ i bez otegotnih okolnosti koje im roditelji mogu nametnuti. Ukazivati da je netko bolji od njega, posebice kada se radi o braći, može samo zatrovati njihov odnos i stvoriti probleme u obitelji.

Umjesto da ih uspoređujete, istaknite njihovu jedinstvenost.

3. Ne činiti ništa

Roditelj se ne smije praviti da problemi ne postoje i da će se riješiti sami od sebe. Ignoriranje lošeg ponašanja djeteta ili činjenice da dijete mokri u krevet vodi samo većim problemima.

Budite proaktivni. Nađite uzrok problema, postavite pravila, posjetite pedijatra koji će vam pomoći.

4. Mito

Nema roditelja koji djetetu neće dati barem komadić slatkiša kako bi na trenutak bilo mirno ili učinilo ono što se od njega očekuje. To je najbolji način kako dijete može naučiti manipulirati roditeljima.

Dajte djetetu privilegije i nagrade za dobro, a ne loše ponašanje.

5. Prevelika očekivanja

Svako je dijete unikat. Samo zato što roditeljski portali tvrde da dijete mora progovoriti s deset mjeseci starosti, ne znači da je vaše dijete nenormalno ako progovori s 13 mjeseci. Vaša frustracija može izazvati veliki pritisak zbog kojega bi dijete moglo imati problema s ponašanjem i samopoštovanjem.

Ako ste već zabrinuti, posavjetujte se sa stručnjakom. Ako je dijete fizički i mentalno zdravo, dopustite da stvari same „legnu na svoje mjesto“.

 

Izvor: roditeljski.info

Odgovori

Skip to content