Čakavica je opet IN – Predstavljanje časopisa ČA

Održat će se 5. svibnja.

Čakavica umire ili je bar teško bolesna i jedini mogući lijek je da se počnu pisati radovi o čakavici ili još važnije na čakavici, kaže nam Nikola Dominis, urednik časopisa ČA.

‘Čakavica se govori u više krajeva uglavnom u Istri i na jadranskim otocima. Ovdje je riječ o Bračkoj čakavici ili točnije reći o više oblika bračke čakavice.

Brač je poznat po mnogočemu, možda zadnjih godina najviše po predivnoj plaži Zlatni rat i azurno plavom moru. No jezik je temelj društva i bez jezika gubite identitet, gubite svoj prostor, svoj svijet. Zato je ovaj časopis, potaknut proglašenjem čakavice jezikom, jedna od bitnijih suvremenih načina da zaštitimo taj bitan dio bračkog identiteta. Sve što se zapiše ostaje trajno. Ali nije nam namjera biti muzej čakavice već želimo da se čakavica ponovno vrednuje kao nešto autohtono i vrijedno, a ne nešto starinsko ili nešto što više nije prezentabilno.

Želja nam da čakavica opet bude IN.

Istina je da smo je naslijedili od naših djedova i baka, ali čakavica ima potencijal biti sasvim suvremena. Na njoj se mogu izraziti sve ideje gotovo pa potpuno kao i na standardnom jeziku.

Ona također ima potencijal postati važan dio brenda otoka Brača.

Zato potičemo Bračane da počnu pisati na svojoj čakavici jer vas zapisana riječ, pjesma, kratka priča, esej, ma bilo koji oblik napisanog teksta, čini besmrtnima. Ovaj časopis će se moći pročitati i za pedeset, sto godina. I tada će biti poseban jer je pisan na jeziku koji je dio jednog malog mikrosvijeta, jednog otoka.

Pa s tim željama, da se više piše na našoj materinskoj čakavici i da je opet učinimo IN, pozivamo vas na predstavljanje časopisa ČA – Časopis za očuvanje bračkih čakavskih govora i nematerijalne kulturne baštine koje će se održati 5. svibnja u supetarskoj knjižnici’, poručio je.

Zajedno s predstavljanjem održat će se i humanitarna tombola u kojoj će se prikupljati sredstva za Bračke pupoljke.

Odgovori

Skip to content